Развитие и обучение

Коледният дух и детето

Започнете с добрия пример, резултатите сами ще дойдат

Коледният дух и детето

 

Започнете с добрия пример, резултатите сами ще дойдат

 

Декември е това време от годината, когато коледните елхи, празничните светлини, тържествените украси и златните гирлянди са навсякъде и присъстват в домовете на всички семейства, почитащи коледните празници. Декември е месецът на семейния уют, на прошката и равносметките през годината, времето, когато надеждата за ново начало е по-силна от всякога и когато вярваме, че доброто у всеки от нас съществува, стига да поискаме.

 

Това е най-очакваното време от годината и за децата, които се надяват, че добрият белобрад старец ще им донесе куп подаръци. И няма как да има празници, ако не съществуват традициите, свързани с тях. Обичаите и традициите около Коледа са разнообразни и интересни колкото различни са народите, които ги почитат.

 

Да бъдем по-добри

Как обаче да възпитаме децата си да почитат традициите? Това би се оказало невъзможно, ако ние самите не ги уважаваме и спазваме, тъй като примерът, който даваме на нашите отрочета, е първото стъпало по стълбичката на възпитанието. В непринуден разговор в деня на празника - Бъдни вечер или малко преди това, можете да пренесете вашия мъник няколко хиляди години назад и да му разкажете за раждането на Исус Христос, за неговата мама и татко и да му споменете, че както то празнува всяка година своя рожден ден, така почитаме и рождения ден на малкия Исус. Книжките, филмчетата или детската библия също могат да са ви от помощ, за да онагледите вашата история и да помогнете на детето да разбере, че това е светъл празник, който трябва да се почита.

Добре би било да изработите празничен коледен календар заедно и на него да отбелязвате всяко добро дело, което детето е извършило, залепвайки например символични картинки върху датите от календара - подредило си е играчките в стаята - можете да залепите сърчице, балонче, звездичка или нещо, което напомня за добре изпълнената мисия.

Въпросът е децата да осъзнаят, че вършат добри дела, така както е правил и Исус, който, идвайки на земята, дава любовта си на хората, а нашите добрини всъщност са подаръците за неговия рожден ден. Това е една възможност да образовате детето си и да му кажете, че именно тези подаръци са най-важните.

Добрите дела не трябва да се ограничават само до изпълнението на ежедневните му задължения. Те трябва да включват и любовта към другите и готовността да им помогне, когато се налага. Това е свързано и с посланието, което носи Коледа. Например, може да подари на по-бедните деца играчка, да подготви коледен пакет с храна, да направи картичка. Коледа е времето на любовта и прошката. Ако подготвяте детето за всичко това  и обърнете внимание, че трябва да прави добрини и това да му носи радост, можете да бъдете сигурни, че идеята за Коледа е разбрана.

 

Добрият пример

От съществено значение в основата на доброто възпитание в духа на коледните презници е добрият пример, който трябва да дадем на децата си. Ако вие им обяснявате колко важна е прошката и в същото време се карате по между си, само ще ги объркате. Помнете, че мама и татко също трябва да са спокойни и добри един към друг и по този начин да покажат на малчуганите, че това е правилното поведение и към околните.

 

Предлагаме ви и няколко идеи за това как да превърнете жилището си в уютно коледно кътче. С малко повече фантазия и празнично настроение ефектът ще е неповторим.

Започнете с украсата на коледната елха, като непременно включете и детето в тази важна и отговорна работа. Собственоръчно изработените гирлянди, звездички и играчки от цветна хартия и картонени кутии биха свършили чудесна работа. Накрая заедно поставете коледната звезда на върха на дръвчето, отдалечете се и вижте творението си - прекрасно е, нали?

 

Можете да използвате плюшените играчки, като им завържете цветни панделки, за да са по-тържествени в духа на празника. Поставете ги на масата и в някой ъгъл на пода, а в ръцете им сложете близалки или малки подаръчета.

 

Саксиите с цветя също могат да празнуват заедно с вас - украсете ги с гирлянди и вижте ефекта.

 

Пригответе няколко вида дребни сладки в различни форми, подходящи за Коледа. Подредете ги в красив поднос и го поставете на трапезата, а за финал можете да сложите в средата им голяма червена свещ. 

 

Собственоръчно изрязани снежинки от обикновена бяла хартия и закрепени на пердетата или прозорците ще придадат неповторима атмосфера на вашия дом - времето за изпълнение е кратко, а ефектът - невероятен.

 

И накрая запомнете, че коледните празници са този момент, който трябва да прекарате с най-близките си, дарявайки им цялата си любов и внимание, за да бъде празникът неповторим и уникален.

 

 

Сподели: