Развитие и обучение

Колело без педали

Ще кажете: „Хайде сега - ново двайсет!".

Колело без педали

На първо място обаче да уточним: не говорим за тротинетки, нито за проходилки, говорим си именно за велосипеди, с една малка подробност - без педали. И отново ще възкликнете: „Ново двайсет!" и ние сме абсолютно съгласни с вас. Но по света постоянно се изобретяват иновативни методи за по-лесно адаптиране на детето към света на възрастните. И велосипедът без педали е един от тях.

ЕДНО ПОМОЩНО СТЪПАЛО

Няма нищо по-хубаво от това, когато се учиш на нещо ново, някой да постави едно помощно стъпало преди големия връх. Точно тази помощ предлагат и велосипедите без педали. Всички ние си спомняме добре как се учехме да караме колело - с много падания, ожулени колене и синини по краката. Днес хлапетата имат възможност да направят по-плавен преход към голямото колело, като преди това тренират върху такова без педали.

Аз, като представител на поколението с ожулени колене, разпитах няколко човека какво е мнението им за този тип велосипеди и всеки път получавах една и съща реакция: „Моля? Какво е това? И защо му няма педалите?". Оказа се, че отнемането на част от колелото дава много възможности на хлапето за стабилно физическо израстване.

ЗАЩО ДЕЦАТА ГО ПРЕДПОЧИТАТ?

Когато едно дете се учи на нови умения, най-големият му страх произлиза от неговата несигурност. То например се плаши от водата, защото не усеща дъното на басейна, по същия начин се страхува да кара колело, защото не усеща земята под себе си. И тук изборът се свежда до две възможности - хлапето да се остави да пада и става или да поеме плавен път към големия велосипед, а именно като си помага с крачетата. С колелото без педали мъникът се чувства сигурен, защото не губи връзката си със земята или го прави тогава, когато сам се усеща уверен в уменията си.

Колелото без педали събужда малкия експериментатор в детето. То упражнява различни движения, като ту вдига едно краче, ту двете крачета и само решава кога да спре с най-сигурната спирачка на света - неговите собствени крачета.

За детето е не само забавно, но и по-сигурно, когато то само може да определя скоростта си на движение. Нещо, което често излиза от контрол при първоначалните уроци със стандартните велосипеди. Освен това карането на велосипед без педали му дава пълната свобода да се забавлява, без да мисли дали няма да падне от него. Детето може да се наслади на играта с велосипеда и да се концентрира върху развитието на способността си да взима решения - за скоростта и промените в посоката на движение например, вместо да се бори с трудностите за задвижване и управление на традиционните велосипеди. И това се извършва по най-естествения за детето начин, по който то е свикнало да се придвижва, а именно - чрез ходене.

СЪВЕТ КЪМ РОДИТЕЛИТЕ

Когато детето ви кара колело без педали, винаги му поставяйте затворени обувки. То спира със собствените си крачета и откритите пръстчета могат да бъдат наранени.

НАЙ-ВАЖНОТО ЗА РОДИТЕЛИТЕ

... естествено е безопасността на децата. Ето защо, след кратко колебание относно липсата на педали, възрастните започват да виждат предимствата на преходното колело. Използвайки собствените си крачета вместо педали, децата се научават да пазят равновесие по естествен начин. Освен това всяко накланяне на колелото се коригира много бързо с краката, които имат постоянен допир със земята. Не на последно място родителите на по-палави хлапета се радват на факта, че мъниците не могат да развият прекалено несъобразени скорости, защото липсата на задвижващ механизъм не може да ги засили по-бързо, отколкото могат да бягат сами. Друго важно предимство на велосипедите без педали е теглото им - те са наполовина по-леки (между 3,5 и 6 кг) от традиционните детски велосипеди - това не е никак маловажно - ако по някаква причина се стигне до падане и колелото се окаже върху хлапето. А и доста по-лесно се носи, в случай, че детето поиска просто да повърви...

СЪВЕТ КЪМ РОДИТЕЛИТЕ

Не насилвайте хлапето да започне с тичането от първото сядане на велосипеда. В началото то ще започне да го бута с ръце и само ще ходи. Когато привикне с новата си придобивка, ще седне и ще се опитва да ходи по този начин. Накрая ще започне да тича уверено в себе си и в един момент покрай вас ще прехвърчи едно усмихнато хлапе, което балансира успешно велосипеда си с вдигнати във въздуха крака.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ВЪЗРАСТ

Наблюдавайте детето си и се доверете на неговите интереси и възможности. На българския пазар вече можете да намерите велосипеди без педали от 12-месечна възраст, които са с 4 колела, защото детето все още не е достигнало в развитието си етап, на който ще може да балансира на две колела, и   от 2 годинки нагоре - модели с две колела, съобразени с ръста на детето.

Срокът на използване на велосипеда без педали е индивидуален. При някои деца, които растат по-високи, може да се продължи към колелото с педали на 4-4,5 години, а по-нисичките може да хвърчат с тях дори до 5,5 - 6 г. Във всички случаи най-важното е детето да изпитва удоволствие от карането на своето колело, а не родителските амбиции да го стресират и отчуждат от света на движението.

Автор: Десислава Христозова

 

 

Сподели: