Бременност

КОЛИЧЕСТВО В КАЧЕСТВО или Вярно ли е, че количествените натрупвания водят до качествени изменения по време на бременността?

КОЛИЧЕСТВО В КАЧЕСТВО или  Вярно ли е, че количествените натрупвания водят до качествени изменения по време на бременността?

Знаете ли, че: по време на бременността бъдещата майка се нуждае само от 200-300 допълнителни калории, затова не е необходимо да се храните за двама.

Коремът расте, гърдите се наливат, бедрата се закръглят? Подобна метаморфоза е нормално явление за бъдещата мама. И все пак, отпускането не си струва: първо, натрупаните през бременността излишни килограми може да се отразят на вашето самочувствие и на състоянието на детето, и второ, разделянето с излишните килограми след раждането няма да бъде просто.

Едни жени изпадат в паника при мисълта за големия корем и неизбежното покачване на килограми. Други, напротив, радват се, че най-сетне ще могат да се хранят на воля, а появата на закръгленост ги забавлява. Във всеки случай нито една бъдеща майка не остава безразлична към своята фигура в момента на очакване и след раждането на детето. Ето някои от най-често задаваните въпроси от жените по повод теглото им по време на бременността!

Какво е идеалното покачване?

Жените с нормални килограми обикновено наддават с 10-12 кг, много слабите до 18 кг, а тези, които страдат от наднормено тегло, докторите съветват да не надвишават 7-8 кг. Обичайно жените прибавят не повече от 2 кг към края на първия триместър, 4-5 кг във втория триместър и около 6 в последните три месеца.

Случва се понякога бременната в самото начало да отслабне малко (1-2 кг). Причината е - токсикоза, която предизвиква повръщане и понижаване на апетита. Ако сте в това състояние, трябва  да се обърнете към доктор, защото е необходимо по-сериозно наблюдение от специалист.

Защо някои жени наддават 20, а други 7 кг?

Излишните килограми навярно се появяват при тези бъдещи майки, които започват да се хранят повече, отколкото е нужно. При това не трябва да забравяте, че физическата активност по време на деветмесечното очакване за повечето жени е почти никаква. Също така, бременността, като всяка друга хормонална преустройка в организма, например половото съзряване и менопаузата, променя абсолютно всичко в нашето тяло. Именно затова у някои жени се появява „вълчи" апетит. А още по-силно влияе емоционалното състояние: бременната жена се чувства по-уязвима и ранима, нервничи и намира отличен източник на удоволствие и успокоение - яде, благодарение на което в нейния организъм се произвежда хормонът на щастието - ендорфин.

Какво още може да добави няколко килограма?

Първо, натрапчиви мисли за идеална фигура и постоянен контрол (обикновено такива жени са винаги на диета и строго се ограничават в храненето). Случва се, че по време на бременността те губят самообладание и прибавят до 20 кг!

Второ, 97% от бъдещите майки се стараят да откажат цигарите веднага след като разберат, че са бременни и именно това, заслужаващо похвала решение, води към излишни килограми. Обикновено, отказалите се от вредната привичка, прибавят 4 кг, но около 13% от тях получават в замяна... 13 допълнителни килограми.

Трето, след 30-та седмица от бременността бъдещата майка може да се сблъска с такъв проблем като задържането на течности, което обичайно се равнява на 4-5 кг и даже повече. Освен това, често именно така започва прееклампсията - усложнение през бременността, което се изразява в наличието на белтък в урината и покачване на кръвното налягане. Първите симптоми на прееклампсията са оттоци по краката, ръцете, корема, а също и по лицето. Това е сериозен проблем, ако забележите подобно „напълняване", веднага се консултирайте със своя лекар.

Четвърто, по данни от изследвания, след 30-годишна възраст жените прибавят към теглото си повече, отколкото по-младите бъдещи майки.

Може ли да се поправят странните вкусови желания?

Като правило, те възникват в началото на бременността и по-скоро са по вина на всички хормони, които бушуват във вашето тяло. Прогестеронът, производството на който се увеличава в течение на 9-месечното очакване, може да предизвика странни желания или отвращение към яденето. Любопитно е, че в различните страни в жените възникват различни прищевки: например, американките масово наблягат на сладоледа, рускините пък ги влече към киселото зеле и краставичките, подобни на нашите руски „посестрими" сме и ние българките. Плюс това някои бъдещи майки комбинират сладолед с горчица, чесново хлебче с ягоди или скариди с шоколад! Може би именно такива жени имат „потребност" от партньор, който да им засвидетелства любов и внимание? Наистина, тръгвайки да търси ягоди в средата на зимата, бъдещият баща откликва на желанието на своята спътница и това само по себе си е ярко признание в любов. А също така, какво ще поискате  - ягоди или баничка, зависи от вашето тегло.

Може ли да спрете наддаването на тегло, ако се занимавате със спорт?

Разбира се, да! С това вие не само ще защитите себе си от излишни килограми, но и ще се подготвите за раждането. Ако докторът не ви забрани да водите активен начин на живот, до седмия месец може да продължите заниманията си със спорт, като измените упражненията съобразно вашето ново положение. Рисковани видове спорт са: карането на ски, подводното плуване, ездата, отборните спортове - заменете ги с плуване, йога, гимнастика за бременни или ходене.

Да се подлагате ли на диета, ако наддавате бързо и с много килограми?

Не, тъй като именно продуктите доставят в организма на бъдещата майка хранителните вещества и обезпечават детето с всичко необходимо. Ако жената реши да се ограничава в храненето, това може да доведе до преждевременно раждане, задръжки в развитието на мозъка и нервната система на детето, отразява се и на теглото му при раждането. Ето защо балансираното хранене трябва да е по-различно: ограничавайте се от колбасни изделия, пържени продукти, полуфабрикати, сладко и газирани напитки, а отдавайте предпочитания на месото, рибата, плодовете,  зеленчуците и млечните продукти.

Опасни ли са излишните килограми?

Да. Докторът следи теглото на бъдещата майка не от естетически съображения: прекомерното увеличаване на теглото носи опасност от прееклампсия. Както вече казахме, високо кръвно налягане, оттоци, белтък в урината. От друга страна, излишните килограми увеличават риска от възникване на диабет при бъдещата майка. За да избегнете навреме неговата поява, докторът може да ви изпрати на специални изследвания.

Как влияе диабетът на детето?

По време на бременността съдържанието на захар в кръвта на детето е така да се каже, както в неговата майка. В случай на завишаване на нивото на захарта в мъника започва да се произвежда инсулин, увеличава се теглото и се разраства мастната тъкан. Какви последици носи това състояние? По-голямото тегло на детето усложнява раждането, също така има опасност след раждането в бебето да се развие хипоглекимия: недостиг на захар, който може да доведе до загуба на съзнание.

Може ли да отслабнете, докато кърмите?

Разбира се, младата майка изразходва немалко енергия в процеса, свързан с кърменето на детето, но не се надявайте, че благодарение на това ще изгубите излишните килограми. Първо, апетитът ви може да се увеличи, което е напълно обяснимо и логично. За да отслабнете по време на кърмене, трябва да започнете да се храните по-специално, макар и за двама: да се ограничавате в храненето и да ядете продукти, богати на белтъчини, калций и прочие полезни вещества, за да притежава млякото ви винаги нужните качества.

Кога може да се надявате да видите предишното си отражение в огледалото?

Всичко зависи от количеството натрупани килограми. Горе-долу година след раждането в жените остават от 1, 5 до 4 излишни килограми. Впрочем, 10-15% от младите майки съхраняват по 7-10 кг. Също така, всяка бременност жената преживява по различен начин и може да се случи така, че след първото дете да останете с много излишни килограми, а след второто - с нито един грам.

Влияе ли количеството килограми на теглото на детето?

Именно затова, за да разбере, че детето расте добре и се развива, докторът контролира храненето и теглото на бъдещата майка. Обаче пряка връзка между количеството натрупани килограми и теглото на новороденото няма. Това зависи много от работата на плацентата. Не трябва да забравяте и за наследствения фактор: при по-едри родители по-скоро ще се роди по-голямо бебе.

Автор: Силвия Чалъкова
Консултант: Любомир дамянов,
акушер-гинеколог

 

 

Сподели: