Здраве

Колики

Какво можем да направим все пак?

Колики

„Вече три седмици страда от особено силни колики - свива крачета, напъва се и пищи неудържимо. Пристъпите започват внезапно и безпричинно или непосредствено след кърмене. Опитах толкова много неща, но явно не мога да му помогна. Вече съм отчаяна."  

Таня Колибарова, Бургас

Този зов за помощ, отправен ни от наша читателка, може да бъде изпратен на практика от всяка трета майка на малко бебе, която се сблъсква за пръв път с този враг на спокойствието вкъщи - КОЛИКИТЕ. Спазмите на малкото човече измъчват не само него, но и всички негови близки (че и съседи!) и са в състояние да вгорчат в много голяма степен радостта и удовлетворението от майчинството.

И макар да са определяни от лекарите като приспособяване на малкото стомахче към извънутробно хранене и начин на живот, за родителите те са по-страховити от цунами и епидемия от едра шарка, взети заедно. Но... по същество - какво можете да направите, за да помогнете и на себе си, и на своето бебе да преодолеете по-лесно и бързо този тройно критичен период.

1. Убедете се, че прикрепвате правилно бебето към гърдата по време на кърмене. Устичката му трябва да обхваща по-голяма част от ареолата, а не само зърното. Това ще попречи на поглъщането на въздух, а оттам - и на болезненото раздуване на червата впоследствие.     

2. В случай че детето е на смесено или изкуствено хранене, изберете биберон с по-малки дупки и го дръжте така, че в него да не навлиза въздух. На пазара на бебешки стоки има голям избор от антиколик шишета, използването на които дава доста добър резултат, ако не и изцяло да премахва коликите.

3. Приготвяйте млякото за бебето винаги според инструкциите на опаковката. Не се изкушавайте да слагате по-голямо количество сухо вещество с цел по-бързо засищане и наддаване на тегло, например. Това може да доведе до хранителни разстройства и особено мъчителни колики.

4. При особено тежки и упорити колики не е лошо да се посъветвате с педиатъра, който може да ви препоръча смяна на вида и марката на млякото за кърмачета. Обикновено тези с хидролизирана формула се понасят много по-добре и предизвикват по-малко стомашно-чревни проблеми, дори и при бебета, неалергични към белтъка на кравето мляко.

5. Ако бебето е на естествено хранене, ограничете в собственото си меню храните, които предизвикват метеоризъм (прекомерно отделяне на газове) или дразнене на червата: фасул, грах, зеле, краставици, репички, грозде, газирани напитки, суровите плодове и зеленчуци по принцип (предпочитайте леко задушените на пара), както и пикантните продукти, сосове и подправки. Не е лоша идея да преустановите за известно време консумацията на млечни продукти и да наблюдавате детето дали е по-спокойно - понякога не е изключено коликите да са реакция към белтъка на кравето мляко.

6. Между храненията (но не и непосредствено след тях), както и по време на пристъп, свивайте и разпускайте крачетата на бебето, за да улесните перисталтиката на червата и отделянето на газове. Правете масаж на малкото коремче с нежни разтривания и лекички потупвания по посока на часовниковата стрелка.   

7. Винаги след кърмене или хранене с шише изправяйте бебето във вертикална позиция на рамото си и го изчаквайте колкото време е нужно, за да се оригне. Така ще попречите на неизбежно погълнатия въздух да навлезе в стомахчето, а оттам - и в червата.     

8. Когато коликите са особено остри, сложете на коремчето на бебето затоплена нагъната пеленка или термофор с топла вода (уверете се предварително, че не е прекалено горещ!).  

9. Люшкането, разходките с кола, шумът от сешоара и танцуването с бебето на ръце, макар да не влияят върху самите колики, водят до отвличане на вниманието на малкото човече и временно успокоение, което определено си е помощ, особено в извънредно тежки ситуации.

10.  Попитайте вашия лекар за най-подходящите във вашия случай капки срещу колики или намаляващи метеоризма в червата специализирани бебешки чайове. Много майки буквално се кълнат в един или друг подобен продукт, но пък други твърдят, че при тях изобщо не е помогнал. Спокойно може да пробвате, но все пак не очаквайте чудо, за да не останете разочаровани.  

11. Опитайте се да бъдете по-спокойни! Знаем, че е трудно в такава ситуация, но ако проумеете, че вашата нервност се предава на бебето, като допълнително го напряга и предизвиква обща спастичност на мускулите, вкл. и тези на стомашно-чревния тракт, може би ще ви е по-лесно да го осъществите на практика.

„Коликите не са диагноза, а поведенческа реакция", твърди педиатърът д-р Харви Карп, световноизвестният „утешител на бебета". Според него това дали бебето ви плаче „умерено", „малко" или „ужасно много" се определя в много голяма степен от вашите собствени сетивни възприятия и емоционална поносимост.

 

Автор: Весела Захариева
Консултант: д-р Татяна Стоева, педиатър

 

 

Сподели: