Здраве

Коликите – страшни истории за млади родители

“О, ти ще видиш, когато започнат коликите!” Винаги ще се намери някой да “предупреди” бъдещите родители за очакващите ги преживявания с бебето. За коликите се носят легенди. Но какво точно представляват и има ли начин да се преборим с този общоизвестен к

Коликите – страшни истории за млади родители

"О, ти ще видиш, когато започнат коликите!" Винаги ще се намери някой да "предупреди" бъдещите родители за очакващите ги преживявания с бебето. За  коликите се носят легенди. Но какво точно представляват и има ли начин да се преборим с този общоизвестен кошмар?

Терминът "колика" произлиза от гръцкото "коликос" и означава "болка в дебелото черво". Коликите са пристъпи на болки в корема, съпроводени с ярко изразено безпокойство на детето. Най-често тези колики не се определят като заболяване, а като приспособяване на бебешкото стомахче към новите храни.

Формирането на бебешкото стомахче започва през 6 -8 седмица на бременността. Въпреки това, бебето се ражда с незряла и недоразвита храносмилателна система. По тази причина в първите месеци след раждането  храната трябва да не изисква изразходването на значителни сили от страна на бебешкия организъм. Развитието на храносмилателната система на детето приключва към 9-12-годишна възраст.

При появата на коликите може да се проследи една закономерност, така нареченото "Тройно правило":

- Коликите започват към третата седмица след раждането.

- Продължават по около три часа на ден (но не винаги това са три последователни часа).

- Протичат през първите три месеца.

Причините

Науката все още няма еднозначно мнение какво предизвиква коликите. Съществуват различни теории:

 • Според някои теории болезнените стомашни спазми са следствие на това, че в детския организъм рязко спада нивото на хормоните, наследени от майката и защитаващи бебето от влиянието на външните фактори, а слабата нервна система все още не може да контролира такова поведение, като плача.
 • При бебетата ферментите, които участват в храносмилането, са недостатъчно активни. От особено значение за появата на колики е недостигът на ензима лактаза. Неговата роля е да разгражда основния в майчината кърма и стандартните млека за кърмачета въглехидрат лактоза.
 • По време на хранене детето гълта въздух, който впоследствие разтяга стените на червата и води до поява на неприятни усещания.

Как да познаем коликите?

- Детето плаче силно, пронизително, като при пристъп на болка;

- Свива крачета към коремчето си, рита;

- Личицето почервенява, ръчичките се свиват в юмручета;

- Коремчето може да е подуто от засиленото образуване на газове;

- Коликите могат да се проявяват по всяко време на денонощието, но най-често това са следобедните и/ или вечерни часове;

- Между пристъпите детето е спокойно;

- Някои деца отказват да ядат;

- Плачът спира при изпускане на газове или след изхождане.

Колкото и невъзможно да ви се струва успокояването на детето по време на коликите, не го оставяйте да плаче. Това е мъчителен период както за вас, така и за бебчето.  Ето и няколко съвета как да го успокоим:

- Гушнете го, полюлейте го леко на ръце (може да използвате слинг)

- Сложете ръката си на коремчето или положете детето да легне по корем върху вас - телесната топлина загрява и успокоява болката

- Внимателно помасажирайте коремчето

- Изведете детето на разходка

- Понякога помага и топла вана.

Профилактика и лечение

Въпреки че коликите са нещо много често срещано, на тях трябва да се обърне особено  внимание. Какво може да помогне за предотвратяване на коликите (или за намаляване на остротата им) и за справянето с тях?

 • Желателно е преди всяко хранене да оставяте детето да полежи малко по корем. Лекият масаж на коремчето преди хранене има същия ефект.
 • Правилно поставяйте детето на гърдата и следете при засукване да обхваща не само зърното, но и част от ареолата - така се намалява рискът бебето да гълта въздух, докато се храни.
 • Ако давате мляко за кърмачета, използвайте специални шишета и противоколикови биберони. Те регулират потока в зависимост от скоростта на сучене. Така детето не се "дави", не се откъсва от шишето и не гълта въздух.
 • По време на храненето създайте приятна, спокойна атмосфера.
 • След всяко хранене изправяйте бебето, за да оригне. Някои мъници имат нужда от повече време да изкарат въздуха - 10-15 мин.
 • Освен това, при хранене с шише следете бебето да захапва биберона плътно, той да е удобен за детето и диаметърът на дупката да не е голям за вашето бебе. Дръжте шишето така, че млякото да запълва и биберона, и гърлото на шишето.
 • Колики може да предизвика и неправилно приготвеното мляко за кърмачета. Стриктно спазвайте инструкциите на производителя, дадени на кутията.
 • Ако давате мляко за кърмачета, може да опитате да го смените. На пазара има млека за кърмачета, които предлагат тройно действие срещу коликите, с ниско лактозно съдържание. Чрез него се неутрализира  лактазният дефицит, характерен за някои бебета. Лактазният дефицит е недостиг на ензима лактаза, който отговаря за усвояването на лактозата. Това води до увеличаване количеството несмляна лактоза, което е една от причините за появата на колики и тежки диарии.
 •  Хидролизираният протеин много лесно се усвоява от "младото" бебешко стомахче. За разлика от нормалния протеин, хидролизираният е обработен по специална технология, чрез която молекулата му е много по-малка и лесна за усвояване.
 • Пробиотичните култури Bifidus BL улесняват храносмилателния процес и допринасят за стомашния комфорт на бебето.

 

 

Сподели: