Раждане

Колко нормално е да родиш нормално след секцио?

Наситихме ли се на модата да раждаме като звездите?! Май се наситихме и на новите технологии?!

Колко нормално е да родиш нормално след секцио?

Обърнахме се към природата и вече искаме да сме част от нея. В природата женското създание ражда само, без чужда помощ и шанс за оперативна намеса. В човешкия свят винаги има шанс за „поправка". Веднъж претърпялата секцио жена вече не е обречена да ражда винаги по същия начин. Тя може да усети и естествено изгонване на свое бебе. Статистиката показва, че около 25% от майките, които опитват нормално раждане след секцио успяват да го направят по естествен път. За някои процентът е достатъчно мотивиращ, за други - плашещ. Представяме ви мнението на двама специалисти, в областта на акушерството и гинекологията, относно възможностите за естествено раждане след предишно проведено секцио.

Д-р Веселина Славкова - акушер-гинеколог в МЦ „Фемина" и МБАЛ „Вита"; тел. 0888 684 180

Защо, според вас, все повече майки проявяват желание да родят естествено след първо раждане със секцио?

Защото в момента тече кампания за естественото раждане и много майки искат да опитат. Аз лично нямам нищо против да се ражда по естествен път, ако са минали поне две години от цезаровото сечение. Дори по най-нови данни времето се съкращава на една година, в което цикатриксът (белегът от разреза) е възстановен и може да се роди по естествен път без да се разкъса матката.

Какво може да се случи, ако се пренебрегнат показателите за секцио и се пристъпи към нормално раждане?

При контракции се редува съкращаване и отпускане на матката. Процесът се придружава с преминаване на плода към малкия таз. Има възможност цикатриксът да се отвори и да се получи руптура (спукване на матката). Това е много тежка индикация. Това са така наречените тихи руптури, защото матката се отваря на мястото на стария цикатрикс, където няма кръвоснабдяване и съответно кървене. Затова винаги след нормално раждане задължително се проверява състоянието на белега. Това се извършва с ръка под обща упойка.

С какво е по-различно нормалното раждане след предишно секцио и това след естествено изгонване на бебето?

Много по-внимателно се наблюдава състоянието на родилката. Почти не се използват окситоцин и простагландини (медикаменти за стимулиране на раждането), тъй като засилването на контракциите може да доведе до сериозен проблем с матката. Окситоцинът се ползва много бавно и под строг контрол. Така се процедира не само при жени с предишно секцио, а и при такива, на които са махани миоми от матката например. Щом има цикатрикс, стимулиращите раждането вещества се прилагат рядко и много внимателно.

Може ли възстановяването след секцио да бъде показател за второ такова?

Възстановяването е нещо строго индивидуално. Освен това всяка жена приема следоперативния период по различен начин. Критериите за оценка на това дали боли и колко са различни за всяка майка са различни и не могат да бъдат определящи при вземането на решение за второто раждане.

Встрани от медицинските показатели, какво е мнението ви за психологическата подготовка на родилката?

Жената трябва да знае, че за нея това ще бъде като първо раждане. Първия път лекарят извършва всички процедури, докато втория тя трябва да участва активно в протичането на контракциите и изгонването на бебето. Всички знаем, че първо естествено раждане трае около 12-14 часа, а второто - 4-7 часа. В нашия случай независимо от това, че е второ бебе, жената ще ражда като за първи път. Времето е по-дълго, тъй като ние не можем и да помогнем с окситоцин. Освен това при първото раждане шийката не се е скъсявала и разширявала и бебето не е минавало през родовия канал. Всички пациентки, които са претърпели секцио очакват нормалното раждане да е бързо и да не боли. Жената трябва да бъде подготвена, че болка има винаги, независимо дали се ражда нормално или секцио. Смятам, че всеки трябва да си направи реална самооценка и всяка жена, която е по-чувствителна на болка, да си поиска обезболяване, ако няма противопоказания за това.

Д-р Венета Стойкова - акушер-гинеколог, МЦ „Св. Димитър"; тел. 0898 408872

Защо, според вас, все повече майки проявяват желание да родят естествено след първо раждане със секцио?

Напоследък майките се влияят от модерните неща, включително и при начина на раждане. Някои жени остават със съмнението, че първият път са били притиснати от лекарите да родят чрез секцио и искат да се убедят, че могат да родят и по естествен път.

С какво е по-различно нормалното раждане след предишно секцио и това след естествено изгонване на бебето?

Лекарите трябва да се съобразят с това, че върху матката има белег, за който не се знае колко е здрав. Не правим индукция с окситоцин, защото предизвиканите контракции са много по-силни и рискът от руптура на матката е по-голям.

Може ли възстановяването след секцио да бъде показател за второ такова?

Възможно е. Понякога се налага повторна операция заради настъпили усложнения. Също може постоперативният период да е бил усложнен заради инфекция на матката или на цикатрикса. В тези случаи рискът от разкъсване е голям и се препоръчва второ секцио.

Встрани от медицинските показатели, какво е мнението ви за психологическата подготовка на родилката?

Тези жени са особена група. Обикновено при второ раждане майката знае какво я очаква в основни линии, докато тук не е така. Жената трябва да е наясно с евентуалните рискове и най-вече да се довери на доктора си. Второто секцио не е някаква самоцел на лекарите. Ако има достатъчно медицински причини да не се предприема естествено раждане, е в интерес и на майката, и на бебето да не се поемат излишни рискове.

Предпоставки за повторно секцио:

- Ако майката е имала заболяване, несвързано с бременността, като висок диоптър на очите, изменения на ретината, диабет и други. Тези заболявания не позволяват жената да роди по естествен път, независимо от това дали е първа, или следваща бременност.

- Ако жената е с тесен таз и първия път не е имала възможност да роди нормално, а второто бебе отново е със същото или по-високо тегло.

- Ако секциото е било преди по-малко от 1 г., в България - 2 г.

- След изследване на цикатрикса, ако се установи груб дефект в него.

- Ако секциото е било с надлъжен срез на матката (т.е. посока от главата към краката). Този метод се използва при спешни секции, когато не е имало възможност бебето да бъде извадено. По този начин целостта на матката се нарушава много и се счита, че не може да издържи нормално раждане. Това са единични случаи.

- Ако първото дете е родено с операция и втората бременност е многоплодна. Матката с близнаци е преразтегната и не се знае дали ще издържи.

- При жени с две и повече цезарови сечения.

- Ако има предшестващо секцио и сега бебето е разположено седалищно, поради риск от руптура на матката.

Предпоставки за естествено раждане:

- Ако първото раждане е било със спешно секцио заради състоянието на бебето, това в никакъв случай не задължава жената да роди второто си дете чрез операция, ако всичко друго е наред.

- Само предхождащо секцио, без други индикации, не е причина за повторна операция.

- По български стандарт две години след секцио.

- При наличие на вагинално раждане преди цезаровото сечение, успехът на последващо вагинално раждане е по-голям.

- Бебето да е главично разположено, да не се пренася и очакваното тегло да не превишава 3500 гр.

3D снимка на матката

В Западна Европа се прилага подробно изследване на матката. Слага се малко количество контрастна течност или физиологичен разтвор. С вагинален ехограф се прави 3D снимка на цикатрикса, за да се проследи степента на заздравяване. По този начин се преценява дали жената може да роди второто си бебе по естествен път. Изследването не е опасно за жената и не е болезнено.

Риск в цифри

При едно прекарано секцио рискът от руптура на матката е 0,5%. При две цезарови сечения - 1,3%, а при три - 2%.

Автор: Десислава Христозова

 

Сподели: