Здраве

Конюнктивит при децата

Всеки родител всекидневно се вглежда в очите на своето дете и там търси отговори на въпросите, които го вълнуват, или просто вижда себе си като дете. Все така, вглеждайки се обаче в тях, понякога може да види не отговори и не себе си, а зачервени клепачи,

Конюнктивит при децата

Всеки родител всекидневно се вглежда в очите на своето дете и там търси отговори на въпросите, които го вълнуват, или просто вижда себе си като дете. Все така, вглеждайки се обаче в тях, понякога може да види не отговори и не себе си, а зачервени клепачи, секрет в основата на окото и често търкане на очичките. Ако това се случи, то най-вероятно става дума за едно често срещано заболяване, каквото е възпалението на окото, по-известно като конюнктивит.

Симптомите най-често са зачервяване, дразнене, евентуално със сърбеж или оток на клепачите. Може също така да бъде повишена чувствителност към светлина, придружена със сълзене на очите. Често се появява секрет в основата на окото. Възпалението обикновено засяга двете очи, но има случаи и само с едното.

ВАЖНО!

Личното бельо, кърпите за лице и спалното бельо трябва да се сменят всеки ден и да се гладят с гореща ютия. Децата с остър конюнктивит не трябва да се водят на детска градина. Ако детето не посещава детска ясла или градина, колкото и да ви се иска, не го събирайте с други деца.

КАК ДА РЕАГИРАМЕ

Естествено, това е заболяване, за което родителят може да се досети. Въпросът е да не прибягва до самолечение. Затова е добре детето да бъде прегледано от очен специалист. След прегледа той ще изпише капки или мехлем за мазане.

ПРИЧИНИ ЗА КОНЮНКТИВИТА

Бактериите причиняват БАКТЕРИАЛНИЯ КОНЮНКТИВИТ. Най-честите причинители са S. aureus, Str. viridans, Str. haemolyticus, Str. pneumoniae, H. influenza, Proteus, Klebsiella, E. Colli. Той засяга първо едното око и след това обхваща другото. Вероятно е детето да има усещането за парене, а клепачите да са зачервени и отекли. Има обилни секрети, които променят цвета си - първоначално са прозрачни, но постепенно стават жълтеникави. Сутрин, при ставане от сън, очите на детето може да са слепнали от обилен секрет. В редки случаи може да има малки точковидни или петнисти кръвоизливи по конюнктивата. Бактериалните конюнктивити могат да протичат остро, подостро или хронично. Често са в съчетание с катар на горните дихателни пътища или с остра вирусна инфекция.

ВИРУСНИЯТ КОНЮНКТИВИТ се причинява най-често от аденовирусите. Има инкубационен период 7-10 дни. Този тип конюнктивит е силно заразен, поради което в рамките поне на 7 дни не трябва да срещате детето със здрави хора. Вирусните инфекции понякога протичат тежко, имат склонност да стават хронични или да се повтарят често. Освен това имат ендемичен ход на разпространение и се срещат в детски ясли и градини. Заразяването става по механичен път - най-често при контакт на окото със замърсени ръце. Оплакванията се изразяват в силно зачервяване на окото, изразена чувствителност към светлина, обилна водниста секреция. Клепачите и конюнктивата са изразено оточни. Увеличават се регионалните лимфни възли. Най-често се засяга едното око и по-късно и второто, като също така се засяга и роговицата. В редица случаи вирусният конюнктивит се придружава и от дихателно заболяване. В този случай антибиотици не се прилагат поради вирусния произход на инфекцията. В случаите, когато на фона на вирусен конюнктивит се насложи и бактериална инфекция, е необходимо прилагането и на антибиотик. Добре е обаче лечението да се прецизира, след като се вземе секрет от окото и се направи антибиограма, за да се види на кой именно антибиотик реагира. Вирусният конюнктивит също така може да се появи като следствие на прекарана настинка или грип.

АЛЕРГИЧНИЯТ КОНЮНКТИВИТ се проявява по-често при деца с други алергични състояния като сенна хрема, със засягане на носната лигавица. Той се появява сезонно само през определено време на годината, особено ако се причинява от алергени като полени. Ако детето е алегрично към други алергени като домашен прах или акари, за съжаление то може целогодишно да има прояви на алергичния конюнктивит. Едновременно с конюнктивита често възниква и ринит с кихане и кашляне.

Ако при инфекциозния конюнктивит симптомите започват от едното око, то при алергичния е типично, че засяга едновременно и двете очи. Най-често за алергичната проява на конюнктивита е характерно съчетание от сърбеж, наличие на фоликули и папили. Уточняването на вида на алергена става с помощта на специални алергични проби.

Съществува и НЕОНАТАЛЕН КОНЮНКТИВИТ. За него говорим, когато се появи при бебета под 4-седмична възраст. Той може да бъде предизвикан от запушен слъзен канал или от антибиотични капки, които се слагат на бебетата веднага след раждането. В този случай говорим за форма на химичен конюнктивит, който отшумява от само себе си след няколко дни.

КАКВО Е ЛЕЧЕНИЕТО НА КОНЮНКТИВИТА

Лечението трае най-малко 5-7 дни, но в повечето случай около 10. Обикновено се налага лечение с антибиотични капки или мехлем за мазане. Добре е да има механично почистване на секрета от основата на окото и от миглените ръбове с помощта на специални антисептични разтвори или стерилни кърпички за почистване на очите. Ако едното око е инфектирано, а другото не, то е добре да се поставят капки в двете, като се внимава да не опира наконечникът на капките до окото и миглите. Ако лекарят е изписал мехлем, може да вземете клечка за почистване на ухо, изстисквате част от крема върху стерилната повърхност и намазвате едното око. Процедурата се повтаря и с другото око с нова клечка.

ДА ПОДПОМОГНЕМ ЛЕЧЕНИЕТО С ПРИРОДНИ ПРОДУКТИ

Напоен тампон с отвара от лайка или смрадлика може да подпомогне лечението, тъй като и двете отвари имат силно антисептично действие. Добре е да знаем, че и тук задължително трябва да се използват отделни памучни тампони за всяко око.

ИНТЕРЕСНА АЛТЕРНАТИВА

Като алтернативен подход в лечението на конюнктивита някои майки използват капване на капки кърма в очите на бебето.

 Какво е менинето на специалиста за този вариант на лечение

Д-р Юлия Барахарска, офталмолог

Прекрасно е, че все повече майки предпочитат да кърмят децата си. Но прилагането на кърмата като лечение на възпалителни заболявания на очите не е много добра идея, тъй като кърмата е добра хранителна среда за развитие на бактериалната флора. А и самолечението не е редно да го прилагамe при нашите деца, така че бих препоръчала консултация със специалист при първите симптоми, които ви обезпокоят.

 

Автор: Валентина Янчева
Консултант: д-р Юлия Барахарска, офталмолог, МБАЛ „Токуда болница" тел. 0884933031

 

 

Сподели: