Бременност

Корем зад волана

Повечето бъдещи майки карат автомобил, както се казва - до последно, даже до болницата „се закарват" сами. Мъжете, виждайки бременна жена зад волана, приемат това за ненормално. И много хора биха се съгласили с това.

Корем зад волана

Също имаме право!

Всяка бъдеща майка ще ви каже, че бременна и обществен транспорт са две несъвместими неща: все ще се намери някой да я бутне, рейсът ще спре рязко, а и не винаги ще й отстъпят място да седне. Тези жени, които са на "ти" с автомобила, не се отказват от шофирането дори когато са в "особено положение". Независимо че вече и в собствената кола, не се чувстват комфортно: кормилото се опира в корема, коланът за безопасност притиска гърдите, в колата е тясно и задушно.

Независимо от това, бъдещата майка сама решава - да кара или не. По време на бременността физиологията на жената се променя много. И не става дума само за постоянно растящия корем. Променя се психологията. Жените стават по-спокойни, по-бавни или, напротив, по-нервни и лесно възбудими. Те по-чувствително реагират на миризмите, на уличния прах. Някои не могат да понесат да седят в задръствания и по тази причина се отказват да сядат зад волана. Други постоянно мислят за отговорността към все още нероденото бебе и панически се страхуват от аварийни ситуации. Между другото, опитът показва, че по време на втората и следваща бременност жените са по-спокойни и уравновесени, когато управляват автомобила. Първата бременност е тревожно състояние. Затова си струва бъдещите майки все пак да се ограничават в пътуванията си. Опасните ситуации и страхът за детето често водят до стресово състояние. Освен това, по време на първата бременност жената не знае как би отреагирал нейният организъм в една или друга ситуация.  Общо взето, всичко се свежда до това, че ако бременността е първа, трябва да бъдете по-внимателни и мъдри при вземане на решението "с корем зад волана".

Важни моменти

Тези, които нямат намерение да напускат шофьорската седалка, трябва да имат предвид следните моменти:

Коланът за безопасност и шофьорската седалка. За девет месеца бременност жените са длъжни да преместват седалката все по-далеч. Дори през последните два месеца разстоянието между волана и корема трябва да бъде минимум 10 см. Може малко да спуснете облегалката и да поставите масажор. Някои дори си слагат на кръста малка кръгла възглавничка - по този начин гърбът се изморява по-малко. В колата всички без изключение трябва да си слагат колана за безопасност. Ами бременните? Някои бъдещи майки се нервират, защото коланът пречи на корема. Първо, защото не им е удобно, и второ, защото си мислят, че коланът притиска бебето. Успокойте се, коланът не пречи на бебето! Околоплодните води го защитават. Освен това, можете да фиксирате колана не толкова стегнато, че да може бебето да го усети. Горната част слагате под гърдите, а долната под корема. Това е всичко - коланът е задължителен. Този въпрос дори не трябва да се обсъжда: ако жените отстояват своето равноправие и на пътя, значи трябва да спазват всички правила без изключение. На пътя всички са равни.

С кого? Къде? За колко? Пътят е непредсказуем, още повече за бременната жена-шофьор: може да й прилошее, да й се догади. Ами ако спука гума или колата загасне в най-неподходящия момент? И на телефона му е паднала батерията... Затова, преди да тръгнете на път, кажете на близките си къде отивате, по кой маршрут ще минете и кога планирате да се върнете. Не е смешно. Има случаи, когато роднините са намирали своите бременни в родилните отделения по маршрута, по който са се движели!

Почивка по средата. Ако преди бременността сте можели да минете сто километра без почивка, то сега няма смисъл да гоните рекорди. Когато бременната жена е зад волана, нейният гръб значително се натоварва. Често се изморяват и краката. Затова по-често спирайте да си починете, излизайте от колата на свеж въздух и се раздвижвайте. По-добре спирайте там, където има растителност и въздухът е по-чист. Няма да ви попречат глътка сок, минерална вода, една ябълка. По време на почивката направете контролното прозвъняване на любимия. На път не се разговаря по телефона. Положението ви е добър повод това веднъж за винаги да ви стане навик.

На вашето внимание

- Винаги помнете - сега зад волана сте вие и вашето бебе!

- При никакви обстоятелства не пренебрегвайте правилата за улично движение. В дадения момент вие рискувате не само своя живот, но и живота на вашето дете. А то ви се доверява напълно!

- Интересно е, че след раждането на детето много майки губят увереността, която са имали преди, и започват да изпитват страх при управлението на автомобила. Това е така, защото съзнанието на майката изцяло е съсредоточено върху грижите за бебето. Най-малко й се мисли за смяна на скорости, спирачки и смяна на гуми.

Автор: Биляна Цветкова
Консултант: Д-р Любомир Дамянов,
акушер-гинеколог

 

Сподели: