Раждане

Коремът след раждане (Част II)

Как да се избавите от излишните сантиметри?

Коремът след раждане (Част II)

В миналия брой ви представихме 5 важни аспекта от процеса на прибиране на корема след раждането. Запознайте се с още 4 важни момента, свързани с този процес.

1. Кои козметични средства са ефективни?

Моделиращите кремове стимулират кръвообращението и лимфопотока, което спомага разбиването на мастните клетки. Повишават тонуса и еластичността на кожата. Нанасят се 1-2 пъти дневно, в продължение на 30 дни, след това се прави почивка. Помнете, че доста от тези средства не се препоръчват на кърмачки.

Не разчитайте само на кремовете!

Повечето козметични средства са ефективни при комплексни действия: физическо натоварване, рационално хранене, масажи и други.

Според експертите:

Задължително правете упражненията на Кегел. Може да ги започнете още на втория ден от раждането - 3-4 пъти на ден по 5 серии от 10 повторения, постепенно увеличете до 10 серии на ден.

КОЗМЕТИЧНИ ПРОЦЕДУРИ ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА ТАЛИЯТА

Таласотерапия

Терапията с морска вода, морски съставки или водорасли нормализира обмена на веществата, подобрява кръвообращението, извежда токсините и излишните течности от организма. Резултатът не е мигновен и обикновено се съчетава с упражнения и правилно хранене. Подходящ е за кърмещи майки.

Лимфодренажен масаж

Нормализира работата на лимфатичната система и подпомага отслабването. Именно лимфатичната система отговаря за извеждането на междуклетъчните течности и токсините от организма. Масажът въздейства на лимфатичните съдове, подобрява лимфотока, с което се активизира обмена на веществата. Процедурата е подходяща за кърмачки.

Антицелулитен масаж

По време на процедурата подкожните мастни клетки се обработват в дълбочина. Масажът подобрява кръвообращението и лимфотока, спомага за извеждането на токсините. Не е подходящ  по време на кърмене.

Ултразвукова липосукция

Най-ефективният начин за корекция на фигурата при проблемни зони. Мастните клетки се разрушават под въздействието на фокусирани вълни (до 500 мл за един сеанс) и се извеждат по естествен път през бъбреците. Процедурата може да се направи 2 месеца след раждането. Подходяща е и за кърмачки.

УПРАЖНЕНИЯ ЗА ТЪНКА ТАЛИЯ

Разгрявка

Ходете в бързо темпо с количката или около нея. Ръцете са сгънати в лактите, краката се движат от бедрата - спортно ходене. Минималното време за изпълнение е 5 минути, а максималното - 15.

Разтягане

1 Застанете прави, краката са разтворени на ширината на раменете, вдигнете двете си ръце над главата. С лявата хванете дясната при лакътя и издърпайте, като успоредно с това наклонявате тялото наляво. Повторете, като сменяте ръцете и посоката.

2 Застанете пред дърво на разстояние и го подпрете с дланите на ръцете си така, че да са опънати. Навеждате се напред към краката, като следите гърбът да е прав - успореден на земята. Краката са разтворени на ширината на раменете.

Основна част

Последователно вдигайте левия и десния крак, сгънати в коляното. Упражнението се изпълнява прав, като може да се подпирате на количката или на дърво. Направете 20-25 повторения с всеки крак.

Усукване

В седнало или изправено положение правете завъртания на тялото в двете страни, гърбът е изправен, коремът стегнат. Вдишвате, завъртате, издишвате. Правите 20-25 повторения.

Наклони встрани

Заставате прави, ръцете са на кръста, поемате въздух и при издишването се накланяте встрани, като ръката се спуска към коляното. След това се изправяте и повтаряте в другата посока. 15-20 повторения.

Повдигане

Сядате, като се опирате с ръцете на пейката. Поемате въздух, сгъвате краката в коленете и ги притискате към корема. Гърбът е изправен. 10-25 повторения.

2. Защо упражненията за коремна преса могат да бъдат неефекивни?

Една от причините, поради която предишният плосък корем не се възстановява след раждането, се крие в това, че двойката коремни мускули, които обикновено са стегнати, по време на бременността са разтегнати встрани. Те започват да се приближават едва след раждането и при правилно хранене и спазване на следродови упражнения.

3. Защо след раждането кожата губи своята еластичност?

При отсъствието на неприятни ефекти от преразтягането, като стрии, свиването на кожата става бързо. Главната причина за появата на стрии е действието на женския полов хормон естроген, чието ниво се повишава през бременността. За да избегнете неприятностите, се погрижете още по време на бременността. Следете теглото ви да се покачва постепенно, движете се активно и се грижете за кожата си с предназначени за целта продукти.

4. Редно ли е да се прибягва до пластична хирургия!

Пластичната хирургия е последният метод, към който трябва да се обърнете. Подобни операции могат да са неподходящи за следваща бременност. Затова и този метод се препоръчва единствено по медицински причини.

Автор: Биляна Цветкова

 

Сподели: