Нашият дом

КОРИДОРЪТ Комуникационното звено или визитната картичка на дома

Дали сме отделили достатъчно внимание на коридора? Не е случаен фактът, че го наричат “визитната картичка на дома”. Антрето е първото, което се вижда с отварянето на вратата и е добре да му обърнем малко по-специално внимание от обикновено.

КОРИДОРЪТ Комуникационното звено или визитната картичка на дома

Коридорът може да се превърне в едно от "мъртвите места" в дома, ако не подходите към него като към функционално помещение. Несъмнено, нито един човек не прекарва много време в коридора, основната функция на антрето е да се „грижи" за възможността за предвижване из апартамента от една стая към друга. Все пак то може да се превърне от комуникационно средство в една от най-важните части на дома. 

Сигурно ще си помислите: "Какъв интериор в коридора?! Та това стая ли е? Тя е метър на метър, има ли интериор?". Да, има. Все пак с тази стая започва вашият апартамент. Така е, нали? Интериорът на коридора е много важен, началото, понякога е много по-важно от средата - спалнята или кухнята - края. И така, от коридора започва вашият дом, а както се казва „моят дом е моята крепост".

Осветление

Ключовият елемент в придаването на жизненост на коридора се явява осветлението, което е хубаво да бъде естествено. За съжаление, това е почти невъзможно. Изкуствената светлина в коридора трябва да бъде контрастна. Осветлението трябва да подчертава характерните детайли, като закачалката, шкафа, телефона, картините. За да не се дразните от тъмнината, е добре да изберете плафони. Винаги поставяйте крушки от по-голям ват, за да виждате добре какво търсите в шкафчето с обувки.

Пространство

Не забравяйте, че антрето предимно се използва в качеството си на комуникационно средство, не трябва да го препълвате с допълнителни фактори, тъй като преминаването през него ще се затрудни, а може да стане и опасно. Винаги трябва да оставяте пространство за свободен достъп: ако всеки път, когато минавате се удряте в стола в ъгъла, значи мястото му не е там.

Ако имате крайна необходимост от допълнително пространство, трябва да се замислите, как да оползотворите коридора. Например, може да използвате нишите, ако има такива, за да „скриете" в тях различни предмети. Да направите килер или мокро помещение. В много апартаменти коридорите са за сметка на хола. Замислете се дали изобщо ви е нужен. Може да се откажете от него и да направите по-просторен и удобен хола. А може и да го отделите със стъклени врати и по този начин коридорът да стане по-светъл.

Мебели

Коридорът е много малко помещение и то не трябва да изглежда претрупано, а просторно. Не поставяйте в него много мебели. Сложете голямо стенно огледало, което, отразявайки светлината, ще уголеми пространството.

Шкафчето за обувки вече може да се открие в различни варианти, които могат да се поставят на стената или пода, в зависимост от мястото, с което разполагате.

Закачалката за дрехи трябва да е удобна както за семейството, така и за гостите. Дали ще е с модерен дизайн или ретро стил, изборът зависи изцяло от вас. В случай, че сте притеснени от липса на пространство, можете да използвате кукички, които да поставите зад вратата.

Много подходящи са кошчетата за чадъри, направени от ковано желязо или от ракита. Изберете достатъчно стилен модел, който да стои и като декоративен елемент.

Под

Подовите настилки в коридора трябва да са от материали с по-дълъг живот, тъй като това е помещението, което се използва доста интензивно. Изборът ви на под е определящ за това какво впечатление искате да създава антрето. Ако настилката е същата като в другите стаи (килим или паркет навсякъде), тогава коридорът изглежда като продължение на тази стая, а не като отделна част. Ако искате да направите ясна граница между коридора и стаите, достатъчно е да смените подовото покритие или да държите вратите затворени.

Цветове

Що се отнася до цветовото оформление на интериора в коридора, трябва да сте практични в избора си на бои, от гледна точка на почистването. Най-добре е да използвате латекс, като тоновете трябва да са весели, свежи и светли, за да отварят помещението. А ако искате да направите стените по-изискани и интересни, изберете хубав светъл тапет с фигури. Избягвайте крещящи цветове като яркочервено или ябълково зелено, а ако искате да разширите оптически помещението, покрийте една от стените с огледала, но това, разбира се, не е  препоръчително за семейства с малки деца. Друг трик за разширяване е чрез игра на цветовете. Получава се чрез боядисване в светли тонове на страничните стени, а тази в дъното боядисайте малко по-тъмна. Таванът задължително е бял.

 

Автор: Биляна Цветкова

 

 

Сподели: