Здраве и красота

Косата през зимата

Да я предпазим от хватката на лютата зима – тя го заслужава

Косата през зимата

Експертите са категорични, че тежките зимни условия и промяната в температурите могат да бъдат враг №1 на косата. Звучи стряскащо, нали? И въпреки старателните грижи, които полагаме за нея, покрай студа, мразовития вятър и носенето на шапки - мисията „Здрава, блестяща и лъскава" без необходимите мерки понякога е обречена на неуспех.

Грижата за косата през зимата е истинско предизвикателство, но това не бива да ви плаши. Можете да се справите, като за целта е достатъчно да запомните и спазвате няколко основни принципа:

  • За измиване използвайте шампоани от т.нар. зимната серия. Те съдържат вещества, които предотвратяват изсушаването на косата.
  • По възможност избягвайте сушенето със сешоар, но ако няма как да го избегнете, никога не насочвайте струята директно към скалпа. Започвайте от средата и се движете към краищата на косата по нейната дължина.
  • В мразовитите дни задължително носете шапка. Студът може трайно да увреди корените на косата и тя да започне да пада. За да избегнете неприятния и понякога комичен ефект на прическата «шапка», дори и след нейното сваляне, можете преди нахлупването й да съберете в едната си ръка косата (като високо вдигната конска опашка) и да я сложите в шапката непосредствено преди нейното поставяне на главата. Така, когато я свалите, косата ви няма да е заела формата на шапката, с която сте я «облекли».
  • За дамите, които се боядисват, е важно да използват боя, която не съдържа окислител (това важи и за останалите сезони, но тук с пълна сила) - тя е много по-щадяща към и без това подложената на лоши атмосферни условия коса.
  • Когато избирате стилизиращи продукти, избягвайте такива с високо съдържание на алкохол - той води до допълнително изсушаване.
  • Не прекалявайте с машата и пресата. Използвайте ги само при наложителни случаи, а не ежедневно. Но ако наложителното се окаже ежедневно, преди това използвайте подходяща козметика, която предпазва от щетите, причинени от топлината им.
  • Приемайте достатъчно хранителни добавки и витамини. Бирена мая, витамини А, С и Е, рибата и лененото семе са много добър източник на омега 3 мастни киселини, нужни за здравината и блясъка на косъма.
  • Пийте много вода. Когато организмът получава достатъчно вода, той по-лесно се очиства от токсините и другите вредни вещества, което се отразява и на състоянието на косата.

Подходящите шампоани за зимна употреба трябва да съдържат есенциални мастни киселини, влагозадържащи вещества, протеини и пантенол.

Правете маска с мярка

През студените зимни месеци на помощ понякога идват и маските за коса - продукти със специални задачи. Те съдържат определени количества концентрирани хранителни вещества, в пъти повече, отколкото в обичайните храни, които приемате, и така проникват по-дълбоко в структурата на косъма. Ако употребата им обаче е прекалено честа и повече, отколкото е необходимо, могат да постигнат обратния ефект - да изтощат допълнително косата или пък прекалено много да я омазнят.

  • Използвайте маските за коса не повече от веднъж седмично.
  • Изключете електричеството в косата.

В зимния период ще забележите, че косата ви е наелектрезирана през по-голямата част от деня - сигурен знак, че е много изсушена. Понякога е достатъчно да я загладите с влажни ръце, но има и простичък начин, чрез който можете да постигнете и по-дълготраен ефект. Използвайте антистатична козметика или препарати на базата на коприната, които предпазват косата от допълнително изсушаване.

Когато използвате сешоар, включвайте в действие неговия йонизатор.

Погрижете се и за скалпа

Освен косата скалпът също трябва да се предпазва от изсушаване през зимните месеци. При повечето хора се образуват естествени омаслители и те са застраховани от проблемите с хидратацията. При други обаче нещата не са чак толкова прости и лесни. Ако и вашата коса целогодишно е суха, то сигурно имате проблем с естественото й овлажняване. Решението в този случай е простичко - опитайте се да не я миете толкова често. Ежедневното или през ден измиване води до допълнителното й изсушаване и затормозяване. Миенето на 3-4 дни е напълно достатъчно.

Запомнете, че както горещото лято може да увреди косата ви, зимата също не прави изключение, така че - погрижете се за нея, тя го заслужава.

Автор: Нели Христова

 

Сподели: