Здраве и красота

Косата след раждането

Въпреки очакванията, че бременността ще направи външния вид на жената по-непривлекателен, много млади жени просто разцъфтяват в този така важен момент.

Косата след раждането

Преобразява ги хормоналната буря, която се вихри в организма им. Това се отнася особено за косата - тънките слаби коси обикновено стават по-гъсти и тежки, косъмът се удебелява, придобива гладкост и блясък. Дори себореята, ужасният пърхот, който ви е притеснявал с години, изчезва през този период.

За съжаление след раждането, когато бурята от женски хормони стихне, е възможно да се получи обратен, дори минусов ефект. Някои жени изпадат в следродилната депресия и нещата се усложняват, ако към тях се добави още един щрих - косата, която доскоро е била радост и гордост, става тънка, чуплива и започва да пада. Освен отливът на женски хормони, за това допринася и загубата на хранителни вещества по време на бременността и кърменето. Получава се дефицит на витамини и минерали.

ПРИЧИНИТЕ

За да бъде здрава и силна, косата се сменя постепенно през целия ни живот. По време на бременността косъмът е станал по-дебел, луковиците му са значително по-здрави и почти не падат косми. 2-3 месеца след раждането организмът възстановява нормалното си хормонално ниво, мастните жлези не работят толкова активно и луковиците на косата се връщат в обичайното си състояние. Може да се появи усещане за сухота, чупливост. Започва интензивно окапване на косата, сякаш иска да навакса пропуснатото. Този процес е съвсем нормален, защото вече не я държат укрепените луковици. След 7-8 месеца или след спиране на кърменето косата се връща в нормалното си състояние. Интересно е, че ако детето се кърми през първата година, хормоналният фон се стабилизира плавно и незабележимо, изменението на косата е по-щадящо. Най-често капят косите на майки, които не кърмят.

Освен хормонален дисбаланс и дефицит на хранителни вещества, стресът също може да бъде причина за косопад. Чували сме как вследствие на силно преживяване на някого изведнъж е побеляла или опадала косата. Това се случва в екстремни ситуации, но винаги е по-добре да бъдете спокойни. Притеснението, преумората, многото грижи около бебето и съпруга отслабват организма и влияят неблагоприятно върху процеса на възстановяването. Старайте се да не се ядосвате за дребни неща. Поддържайте настроението си добро, мислете позитивно. Това е полезно за общото ви състояние и в частност - за косата.

Не се притеснявайте, наистина положението изглежда заплашително, но опитът показва, че това явление е обратимо и в повечето случаи косата възстановява предишната си гъстота. Имайте търпение - новата коса пораства с 1-1,5 см на месец, така че трябва да почакате доста, докато възвърне предишния си вид.

КАКВО ДА ПРАВИТЕ ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ?

Променете прическата си. Опадането личи най-много на дългите коси. За да отвлечете вниманието и подобрите настроението си, подстрижете се по свой вкус. Така ще направите загубите по-незабележими и ще дадете на косата си възможност да се заздрави.

Внимателно четкайте косата с мека четка, не я скубете. Добре е четката или гребенът да са от естествени материали - дърво, кост и др.

Прилагайте маски против косопад - сега се продават много и различни подхранващи и заздравяващи средства. Не пренебрегвайте и простите народни лекове, защото те са плод на многогодишен опит. Може да изплакнете косата си с билки - отвара от коприва, от корените на аир или репей. На много млади майки е помогнало втриването в кожата на репейно масло или масло от жожоба. Разбира се, това, което е помогнало на друг, може да не ви помогне в същата степен - хората и косите все пак са различни, но има голяма вероятност да намерите най-доброто решение. Освен от маски, косата има нужда и от вътрешно подхранване - набавяне на нужните хранителни вещества. Такива са храните, богати на калций - черен дроб, риба, пилешко и телешко месо, мляко, сирене и извара.

По време на кърменето може да вземате витамини за кърмещи майки, богати и на микроелементи, така необходими за бебето и майката, и, разбира се, за укрепване на косата ви.

Мийте главата си с укрепващи шампоани и ползвайте балсам, който прави косъма по-здрав и гъвкав и позволява по-лесно да я разрешите.

Не сушете косата със сешоар - сухият топъл въздух я изсушава и я прави по-чуплива. Избършете внимателно косата и я оставете да доизсъхне естествено.

МАСКА ЗА КОСА

Тази маска не само прекратява косопада, но и заздравява и изглажда косъма.

Смесете 20 капки витамин А или чист зехтин с един жълтък и 1-2 лъжици кисело мляко. Разбъркайте добре. Намажете обилно косата си, увийте я в найлон, отгоре завийте с хавлиена кърпа като тюрбан. Останете така 5-6 часа или през цялата нощ. Измийте косата с мек шампоан. Направете маската няколко пъти веднъж седмично.

Вместо витамин А можете да сложите препарата тривитаминол, който се продава във ветеринарните аптеки. Този препарат дава добър ефект, дори ако се ползва самостоятелно.

Автор: Румяна Каменска

 

Сподели: