Нашият дом

Кошове за играчки

Още от първия ден на новороденото вкъщи започват да се появяват купища играчки - от дрънкалки през плюшени мечки и развиващи изобретения.

Кошове за играчки

Още от първия ден на новороденото вкъщи започват да се появяват купища играчки - от дрънкалки през плюшени мечки и развиващи изобретения. И докато се усетите, до годинката изведнъж домът ви се е напълнил с изобилие от всякакви дрънкулки, каквото няма и в най-големия магазин. Може би на този етап, а ако сте по-прагматично настроени и още преди да е проходило сладкото ви мишленце, осъзнавате, че за да има къде да стъпите, без да се подхлъзнете на някоя „мина" и, не дай си Боже, да си счупите я ръка, я крак, трябва  да подредите този безпорядък. Ние ще ви предложим няколко варианта на кошове и шкафове за детски играчки.

Слончета, жаби, кучета, калинки...

Може би най-разпространените кошове за играчки са цилиндричните. Те са направени от промазана материя, която е опъната под формата на цилиндър върху лесно огъващо се меко „скеле", а капакът представява триизмерна глава на любимо животинче. Друг вариант на цилиндричния кош е с хоризонтален капак, а облицовката е изрисувана със сюжети от анимационни филми и приказки. Това, че нямат твърди или остри елементи, ги прави изключително безопасни и за най-малките играчи. Децата обичат да „хранят" вечно гладните си кошове и така по-лесно се научават да си прибират играчките. Подобен лакомник може да си купите от почти всеки детски хипермаркет, както и от магазините за стоки за дома.

Пластмасови кошове

Има варианти на детски пластмасови кошове за играчки, най-често с правоъгълна форма и на колелца. Наподобяват товарно вагонче с капак, в което мъниците обичат и да се возят, щом изсипят товара. Практични са и забавни. Разбира се, в ролята на кош за играчки може да влезе и обикновеният пластмасов кош за дрехи, а някои майки са намерили решение за хаоса, събирайки го в по-голям леген. Но последното според нас е компромисно и временно решение, тъй като не е естетически издържано, а и със сигурност не е много атрактивно за децата. Много добър вариант от пластмаса са детските стелажи за играчки. Те са в красиви ярки цветове, обикновено са украсени и с обемно изображение на любим герой на страничните плоскости. По стелажите няма остри ръбове, което ги прави безопасни. Освен това имат и развиващ елемент, на всеки ред има по няколко отделения, играещи ролята на чекмеджета приличат на правоъгълни легенчета, които са с различна вместимост и различен цвят. Например на най-долния ред са най-дълбоките „легенчета" в син цвят, на втория ред - с по-малък обем в червено, а най-отгоре са тези, които поемат най-малко и са в зелено. Така детето не просто се учи да си прибира играчките, но и да ги подрежда и групира. Тези стелажи са много добри за развиване на логическото мислене.

„Бутикови" кошове за играчки

Безспорно най-естетически изглеждащите кошове за играчки са специално подбраните, т. нар. бутикови решения от световния пазар. Такива предложения присъстват в българското интернет пазарно пространство - те са под формата на къщи, в много красиви цветове и материи. „Бутиковите" кошове са произведени от лико, с избродирани на тях зоопарк с различни животни, гараж с кола или каравана. Покривът на къщата се отваря и затваря. Тези кошове изглеждат като прекрасен аксесоар в детската стая.

Скринове, раклички, шкафове, ниши

Всички тези класически елементи на интериора могат да влязат в употреба и за да приберете в тях купищата играчки. Разбира се, трябва да помислите и върху това дали са достатъчно безопасни и достъпни за детето.

Висящи кошове за играчки

Ако и бездруго домът ви е тесен, играчките, дори и събрани, все ще заемат много място от оскъдното пространство. В такъв случай ви препоръчваме висящите кошове. Те обикновено са с цилиндрична форма, на три нива, като на всяко ниво има дупка, в която се пускат играчките. Облицовката им е от промазана материя с изобразени на нея цветни илюстрации.

Кошове за играчки за баня

Обикновено никой родител в началото не осъзнава, че с появата на бебчо и банята му ще бъде окупирана от роти хлъзгави патета с водни пистолети, докато един ден просто не се подхлъзне на някое усмихнато животинче. Кошът за баня не е прищявка, а поредната необходимост. Безспорно най-добрите на пазара са кошовете под формата на жаба или калинка. Изглеждат атрактивно, имат дупки за оттичане на водата, което предпазва играчките от плесенясване, поставят се лесно на стената, но най-важното - направени са от специален екологично чист материал, който не е токсичен.

 

Автор: Силвия Чалъкова

 

 

Сподели: