Здраве и красота

Кожата през зимата

Зимата е много труден и „стресов" период за кожата. В този период по-често се появяват и проблемите с грижата за нейното деликатно състояние. Тя става суха, грапава, склонна към раздразнения и зачервяване.

Кожата през зимата

УДОВОЛСТВИЕ ЗА СМЕТКА НА ЗДРАВЕ

Въпреки че всеки от нас многократно е усещал неприятната поразяваща и понякога дори смразяваща сила на вятъра, зачервения нос или напуканите бузи, с радост посрещаме снега. За много от нас зимата е дългоочакваното време на бялото лудуване. Невинаги обаче си даваме сметка, че продължителното излагане на студа и слънцето, особено в планините, може да има сероизни последствия за кожата.

Здравата и правилно функционираща кожа предпазва роговия пласт и намиращия се на неговата повърхност хидролипиден слой. Тази естествена бариера се състои от липиден слой и междуклетъчна спойка, съставена от липиди, серамиди и съставки на естествения овлажняващ фактор (NMF). Нейната задача е да предпазва от вредното въздействие на външните фактори, да предотвратява загубата на вода и да осигурява на кожата мекота и еластичност. За съжаление през зимата хидролипидният слой, т.е. цялата защитна бариера, често е увреден, заради което не може правилно да изпълнява своите функции.

КАКВО ВРЕДИ НА СУХАТА КОЖА ПРЕЗ ЗИМАТА

Увреденият хидролипиден слой лишава кожата от естествената й защита. През зимата този слой се уврежда най-вече от:

* ниските температури

Под тяхно влияние мембраните на липидите в роговия слой по-лесно променят своята структура, което води до отслабване на защитните свойства. Увредена остава също и функцията на мастните жлези, които, произвеждайки недостатъчно количество липидни вещества, ограничават възстановителните способности на хидролипидния слой и той по-слабо защитава кожата.

* сухият и топъл въздух в помещенията

Провокира „изпаряване" на водата от епидермиса, което предизвиква дехидратиране на кожата.

* големите температурни разлики

При ниските температури кръвоносните съдове се свиват, докато в топла среда се разширяват. Такива чести промени могат да доведат до увреждането им и поява на т.нар. паячета.

* UVA и UVB лъчите

Докато UVB лъчите, които се грижат за тена на кожата, са по-слаби през зимата, UVA лъчите са с постоянна интензивност през цялата година. Те предизвикват редица проблеми, които стават видими едва след години - кожата е увредена, губи своята еластичност, старее по-бързо.

ГРИЖА ЗА КОЖАТА ПРЕЗ ЗИМАТА

Подхранващите и защитни кремове трябва да са с по-гъста консистенция и да съдържат повече подхранващи съставки, за да подпомагат защитните функции на кожата и да я предпазват от действието на вятъра, студа и дехидратиращите фактори.

Идеалният защитен крем за зимата е този, който:

* осигурява необходимите ненаситени мастни киселини и други липиди на кожата, подсилвайки защитната бариера на епидермиса

* запълва недостига на подхранващи вещества и възстановява липидния слой на кожата

* хидратира и предотвратява трансепидермалната водна загуба от епидермиса

* предпазва от вредното действие на UVA и UVB лъчите

* успокоява раздразненията

* образува допълнителен оклузивен защитен слой на кожата, ефективно защитавайки я срещу действието на вятъра и ниските температури.

Кремът, който използвате през лятото, не е подходящ за грижа през зимата, тъй като е с лека консистенция и съдържа малко овлажняващи съставки.

 

 

Сподели: