Бременност

Красиви и гладки и през бременността

Повечето бременни жени може би са забелязали един от прекрасните „ефекти” на бременността – косата ви е станала по-гъста и с повече блясък.

Красиви и гладки и през бременността

Но също така е възможно да откриете, че окосмяването се е засилило и на места, на които обичайно не е толкова подчертано. На какво се дължи и обратим ли е този процес?

Възможните места, на които обикновено се увеличава окосмяването през бременността са: лицето - над горната устна и бакенбардите; линията на корема - от пъпа надолу; около ареолата - пигментираната част около зърното на гърдата; та дори и по гърба.

Спокойствие, само спокойствие, мили дами! Да, през бременността се случват много изненадващи промени, но природата не е чак толкова зла, че да ви превърне в Мата Космата (сладката маймунка от един сериал) и изведнъж веруюто „назад към природата" да придобие буквален смисъл.

Хормоните, които бушуват в телата ви по време на бременността, след раждането се „успокояват", а резултатът е - косатата ви започва да окапва, прекомерното окосмяването по тялото също. Спокойно, от косата ви ще падне само тази, която е израснала през бременността, докато достигне до характерната за вас гъстота. Но ако вие, ужасени от израсналите косми на необичайните места, ги премахнете, те ще продължат да растат и след като родите.

Дори и да не се чувствате много секси през бременността, няма жена, която  би се отказала от козметичната процедура - обезкосмяване.

Но дали сега всяка технология за обезкосмяване е безопасна?

Как да се избавите от окосмяването?

Прилагането на много козметични процедури е противопоказно или ограничено за бъдещите майки. С изключително внимание трябва да се отнасяте и към някои процедури за обезкосмяване. Впрочем, ако узнаете повече варианти, а също и правила за безопасност, можете да подберете за себе си оптималния метод.

Бръснене. Преди се считаше, че космите растат по-бързо, ако ги бръснете. В действителност скоростта на растежа не зависи от това, а просто тяхната структура се изменя от редовното бръснене.

Предимства на този метод. Той е евтин, бърз и безболезнен. Няма никакви противопоказания и е подходящ за обезкосмяване на всички участъци по тялото, самостоятелно в домашни условия.

Недостатъци на този метод. Може да се порежете, при чувствителна кожа се появяват обриви и раздразнение. Космите порастват много бързо, при това стават по-твърди и боцкат.

Съвет на козметолога.  Нежелателно е при бръснене да използвате сапун, а също да нанасяте на кожата спиртосъдържащи лосиони - това я изсушава и може да предизвика лющене. По-добре прилагайте специална пяна, а после овлажняващ кожата крем или гелообразни средства.

Лазерната епилация - премахването на окосмяването под действието на концентрирани снопчета лъчи, е безконтактен метод. Броят на сеансите зависи от количеството и структурата на косъма (4 - 7 сеанса с интервали от 1, 5 - 5 месеца). Ако преминете целия курс, може завинаги да се избавите от нежеланото окосмяване. След процедурата се нанася специален препарат, който снема възпалението. Идеалните характеристики за лазерната епилация - тъмни косми и светла кожа.

Предимства на този метод. Най-евтиният от безконтактните методи. Може да се прилага на всеки участък от тялото. И е безболезнено. Още след първия сеанс космите се разреждат и стават по-тънки и незабележими.

Недостатъци на този метод. Светлите и рижите косми слабо се поддават на лазерна епилация. При недостатъчна квалификация на козметолога са възможни изгаряния. Преди процедурата е необходимо да направите тестване, за да избегнете неприятни последствия. Невъзможно е да се проведе самостоятелно в домашни условия.

Съвет на козметолога.  След лазерната епилация е необходимо (докато фоликулът е възпален) да защитавате кожата от слънчеви лъчи, иначе е възможно да се появят пигментни петна на мястото на отстранените косми.

Фотоепилацията - въздействието с насочване на мощен лъч светлинна енергия с висока честота към окосмения район, е безконтактен, щадящ метод. Броят на сеансите зависи от количеството и структурата на косъма - като правило, 4 сеанса с интервали от 1, 5 - 6 месеца. След курса космите повече не растат или се появява единствено лек мъх. За да избегнете зачервяването, след процедурата върху кожата се нанася специален успокояващ гел. При особено чувствителни кожи охлаждащият гел се използва и преди процедурата.

Предимства на този метод. Най-ефективният и безболезнен метод сред всички способи за премахване на нежеланото окосмяване. Няма противопоказания. Основното преимущество е това, че е подходящ за всеки цвят и структура на всеки тип кожа, даже за по-тъмните. Фотоепилация може да се прилага на всички участъци от тялото, особено препоръчително е да се използва за интимна епилация и премахване на окосмяването на лицето (и все пак, не забравяйте, че по-силното окосмяване по време на бременност се дължи на хормоните, затова не премахвайте космите по корема или лицето в този период, а след раждането, ако са останали).

Недостатъци на този метод. Скъп метод, като трябва да се подбере индивидуален режим на въздействие от доктор или чрез компютърна система. Ако режимът е подбран неправилно, са възможни изгаряния, които дълго не изчезват.

Съвет на козметолога. Фотоепилацията трябва да се прави също в добре позната ви клиника. В козметичните кабинети и салони за красота цената на услугата е за всеки сантиметър от тялото и в зависимост от интензивността на растежа на космите.

Ултразвукова епилация - нарушаването на захранването на луковицата на косъма под действието на ултразвука води до изтощение и падането му. Това е спомагателен вид епилация, който се прилага при по-гъсто окосмяване между сеансите с лазер или фотоепилация.

Предимства на този метод. Безболезненост. Растежът на космите се забавя.

Недостатъци на този метод. Не се прилага по време на бременност. Не дава мигновен резултат.

Съвет на козметолога. Преди да осъществите който и да е от безконтактните методи, необходимо е да се консултирате с доктор-дерматолог и да си направите тест за чувствителност на кожата.

Електроепилацията - метод, който се осъществява като се въвежда електрод в луковицата на косъма и се пропуска през него електрически ток.

Предимства на този метод. Подходящ е за всеки цвят окосмяване. Най-ефективен и дългосрочен от всички методи. След първата процедура космите израстват по-тънки и след известно време при регулярни сеанси значително се разреждат.

Недостатъци на този метод. Много болезнена процедура, може да я прилагате само на краката и лицето. Моделите с охлаждане правят епилацията по-комфортна. Процесът отнема много време. На чувствителна кожа може да се появи раздразнение.

Съвет на козметолога. Електроепилацията не се прилага повторно до тогава, докато космите не пораснат до определена дължина. След обезкосмяването е нужно да се нанесат успокояващи кремове и гелове (с алое, с лайка и др.).

Биоепилация - премахване на окосмяването с помощта на различни кремове, смоли и восък.

Предимства на този метод. Може да го правите самостоятелно в домашни условия. Космите растат по-бавно, отколкото след бръснене. Подходящо е за всеки цвят и структура на косъма. Най-важното е правилно да подберете типа на депилатоара. Кремът-депилатоар е универсален, лесен за приложение, процедурата е изключително безболезнена, подходяща за чувствителна кожа.

Недостатъци на този метод. Възможно е да се появят алергични реакции. Много трудно се контролира температурата на депилатоара, който трябва предварително да се подгрее. Може да се получи изгаряне, ако прегрее, а при недостатъчно висока температура има голяма вероятност от неравномерно премахване на окосмяването. Биоепилацията практически е невъзможно да се осъществи под мишниците.

Съвет на козметолога. Използвайте депилатоар, горещите смоли или восъкът (кола маската) са достатъчно болезнени, затова употребата им по време на бременност е нежелателна.

Общите противопоказания за всички видове епилация са: остри форми на херпес, инфекциозни и кожни заболявания, белези по кожата, злокачествени тумори, някои разновидности на захарния диабет, тежки форми на хипертония, психически заболявания. Топлата депилация (например кола маската) не трябва да се прави на места с видимо разширени вени. Бъдещите мами са склонни към алергични реакции, затова преди биоепилация трябва да си направите тест от вътрешната страна на ръката за поносимост (дори и ако по-рано не сте имали проблем с употребата на крем-депилатоар). Стресовите състояния при майката влияят негативно на формирането на нервната система на плода, затова трябва навреме да се откажете от всички болезнени методи за епилация. Някои дерматолози не са против лазерната епилация по време на бременност, но болшинството специалисти - дерматолози и акушер-гинеколози считат, че в този период по-добре е да се използват само деликатни механични методи за обезкосмяване (депилатоар или бръснене) и постепилационен крем-серум.

Автор: Силвия Чалъкова
Консултант: Живана Дангова,
козметолог

 

 

Сподели: