Здраве

Кратък наръчник за овладяване на колики

Кърмене, разходки, игри, баня…

Кратък наръчник за овладяване на колики

Ежедневието на родителите е посветено на сладкото човече, чиято доволна усмивка е най-голямата награда за изтощените мама и татко. Когато, обаче, заслужената им почивка вечер е нарушена от пронизителния плач на детето, семейната хармония става непостижима. Една от основните причини за дискомфорт при мъничетата са коликите. Стомашните проблеми измъчват бебето, оставяйки го без дъх. За да му помогнете, следвайте нашите изпитани съвети: 

 

Преди да пристъпите към прилагането на методите, задължително се консултирайте с педиатър, за да се уверите, че плачът не е свързан със сериозно медицинско състояние, което да изисква лечение.

  • Ако кърмите, можете да изключите от диетата си млечните продукти, кофеина, лука, зелето и всички други дразнещи храни.
  • Проблемът може да бъде и в млякото за кърмачета. Посъветвайте се с лекар дали да смените продукта, тъй като съществува вероятност детенцето да има непоносимост към някоя от съставките.
  • Не прекалявайте с храненето – нормално е бебето да не се чувства добре, ако е твърде сито. Винаги изчаквайте поне два, два часа и половина от началото на едно хранене до началото на следващото.
  • Разходете малчугана в слинг, за да го успокоите. Движението и контактът с тялото ви ще го накарат да се почувства по-добре, дори и коликите все още да не са напълно отшумели.
  • Нарушете тишината: заведете малкото съкровище там, където може да чуе пералнята, сушилнята, вентилатора и други източници на т.нар. бял шум. Постоянното ритмично движение и успокояващият звук ще отведат наследника ви в страната на сънищата.
  • Дайте на бебчето добрия стар биберон. Макар някои кърмени мъничета да нямат нужда от него, при други е незаменим.
  • Поставете хлапето с коремчето надолу върху коленете си и леко го масажирайте по гръбчето. Натискът върху корема със сигурност ще го утеши.
  • Завийте дребосъчето в голямо тънко одеяло, за да се почувства спокойно и затоплено.

В случай че изброеното не помогне, не се колебайте да се сдобиете с препарат, който да помогне на бебето. Най-популярните средства срещу колики съдържат симетикон. Съставката не се усвоява от организма, а действа като събира малките балончета с газове и образува по-големи, които лесно излизат през червата. Така се облекчават симптоми, като подуване, тежест, оригване и стомашно разтройство, свързани с натрупването на газовев стомашно-чревния тракт. Изключително ефективни са продуктите, които действат и като помощно средство при подготовка на кърмачета над 28-дневна възраст за диагностични изследвания на коремната кухина (рентгенография, ултразвук, гастраскопия и дуоденоскопия).

Автор: Ива Лалова

 

Сподели: