Lifestyle

Криеница

Търсенето, като процес - от майчината гръд до приятели, работа и дом, играе особено важна роля за развитието на човечеството. Ако поставим въпроса от историческа гледна точка, ще видим, че хората са започнали своето цивилизоване с лов, откривателство и оп

Криеница

Търсенето, като процес - от майчината гръд до приятели, работа и дом, играе особено важна роля за развитието на човечеството. Ако поставим въпроса от историческа гледна точка, ще видим, че хората са започнали своето цивилизоване с лов, откривателство и опитомяване. Стремежът към намиране е в кръвта ни. И той се проявява от самото начало на нашия живот.

ПРАВИЛАТА

ПРАВИЛО №1 - Усложнявайте играта постепенно. В началото крийте играчките в кутия, а след това покрийте кутията с одеало. По този начин може да включите в криеницата както едномесечното, така и шестгодишното хлапе.

ПРАВИЛО №2 - Не щадете похвалите. Всяко откритие трябва да се награждава не само с бонбони, но и с целувка от мама.

ПРАВИЛО №3 - Научете се да спазвате правилата на играта. Обяснете на детето, че държите то да спазва определени граници, за да се забавлявате взаимно. Например, че когато се крие на двора, не трябва да излиза на улицата или когато чуе сигнал от вас, трябва непременно да ви се покаже.

ПРАВИЛО №4 - Съобразявайте вида и размера на играчките с възрастта на детето заради неговата безопасност.

ЗАЩО Е ПОЛЕЗНА?

ТРЕНИРАНЕ НА КАЧЕСТВА. Криеницата развива важни качества като съобразителност, търпение и запаметяване. Желанието постоянно да търси и да усъвършенства целеустремеността си е изключително полезно свойство за бъдещия живот на малкия човек.

УМЕНИЕ ДА СЕ РАДВАШ НА СОБСТВЕНИТЕ СИ ПОСТИЖЕНИЯ. Подкрепяйте бурно всеки радостен възглас на вашето дете, веднага щом открие търсената вещ. Да си възрастен и да запазиш в себе си това умение е повече от вълшебство.

ПОСЛЕДОВАТЕЛНО МИСЛЕНЕ. Изключително полезно качество за всеки човек. С криеницата детето се научава как да проследява малките парчета, за да стигне до решението на цялата картина.

ЦЯЛОСТНО ВЪЗПРИЕМАНЕ НА ОБСТАНОВКАТА. В търсенето детето осъзнава, че липсата на дадена вещ на мястото й не означава нейната загуба. И когато мама го оставя в яслата или градината, то е спокойно, че тя ще се върне вечерта да го вземе.

ЕМОЦИИТЕ. Необходимостта да си сътрудничи с другите играчи учи детето на важни социални уроци.

ИГРАТА

Колкото по-често разнообразявате вида на скритите вещи, с толкова по-голямо количество свойства ще се запознае детето - цвят, мирис, форма, обем, движения и т.н.

ПЯСЪЧНИК. Заровете в пясъчника играчка с ярък цвят. Нека хлапето се порови, докато я открие. Вкъщи можете да криете малки играчки в купа с ориз, леща или жито.

КАРТИНКА В ЧИНИЯТА ЗА ЗЛОЯДИ ХЛАПЕТА. Сипете храната в чиния, на дъното на която има картинка. Изяждайки лъжичка по лъжичка, детето ще стигне и напълно разкрие любимия си анимационен герой.

ИНДИАНА ДЖОУНС. Разрешете на малкия следотърсач да се порови в торбички, висящи чорапи и джобове за играчки или дори ръкавиците за фурна, за да открие в тях изненади - бонбони, шоколадчета или дъвки, които вие сте поставили там заради играта.

ЗЕЛКА. Увийте подаръците за рождения ден или нова година в повече цветни хартии. Понякога разопаковането за децата е по-интересно от самия подарък. Само не се увличайте, за да не остане разочаровано хлапето, че очаква да получи камион, а на практика има моторче.

МАЛКИ, ГОЛЕМИ И ОЩЕ ПО-ГОЛЕМИ

НОВОРОДЕНИ

* Оплезете се на едномесечното си мъниче. Бъдете сигурни, че ще ви отговори със същото и тази игра много го забавлява.

4-6-МЕСЕЧНИ

* Закрийте очите си с длани, а след това и очите на бебето. Опитайте играта с вашите очи и неговите ръце. След това можете да се скриете зад голяма плюшена играчка. Всяка игра на „Ку-ку" е истински купон за бебето в тази възраст.

* Застанете пред огледалото с бебето на ръце, така че да види собствения си образ. Махнете се и се върнете отново пред огледалото.

6-9-МЕСЕЧНИ

* Събуйте чорапките на бебето и радостно извикайте, когато се покажат босите крачета.

* Скрийте главата си под одеало и се покажете внезапно. Покажете на бебето как да направи същото.

* Скрийте в дланта си малка играчка или лакомство - сварен морков, бисквитка, плод. Нека детето разтвори пръстите ви, за да открие изненадата. То също може да повтори играта, като по този начин се развива фината моторика.

10-12-МЕСЕЧНИ

* Скрийте предмет, издаващ звук. Сложете часовник под възглавничка и нека детето го намери, като се ориентира по звука.

* Можете да започнете да купувате играчки със скрити елементи - книжки с прозорчета, вълшебни кутии с изкачащи герои, играчки тип матрьошка.

* Играйте на истинска криеница. Застанете зад дивана или леглото. Нека мъникът ви намери - това стимулира пълзенето и прохождането.

1-2-ГОДИШНИ

* Вържете ярко въже или конец за играчка. Скрийте я, като прекарате връвта през няколко препятствия. Нека хлапето хване края на конеца и по него, преминавайки под стол, над кош с играчки и други, стигне до нея.

* Оставете следи, по които мъникът да търси съкровище. Например сложете до хладилника играчка и от коридора по пътя към целта наредете цветни хартийки, сламки или топчета, които детето да събира, докато стигне до заветното място.

2-3-ГОДИШНИ

* Вече може да разширите играта, като се криете в отделни стаи.

* Играйте на „топло-студено". Детето е достатъчно голямо, за да разбере правилата.

3-5-ГОДИШНИ

* Пробудете интереса към книгите. Подтиквайте детето да търси определени животни, фигури или плодчета по картинки от книжките.

* Играйте по време на път. Състезавайте се кой първи ще види куче на улицата, докато седите в автобуса или кой първи ще види къща с червен покрив, когато сте на дълъг път и т.н.

* Тренирайте „ляво-дясно". Крийте в ръцете си предмети и предлагайте на детето да познае в коя ръка е играчката.

* Ако играете с няколко деца, затворете очите на едно от тях и нека с опипване разбере кое кое другарче е от другите хлапета в стаята.

* Винаги подтиквайте детската компания да играе на криеница, когато са ви на гости. Всички занимания, свързани със социализирането на мъника, са полезни за неговото развитие и го усъвършенстват неусетно - под формата на игра.

Не позволявайте на детето да си играе с важни за вас вещи като мобилни телефони, ключове или документи, тъй като хлапетата притежават невероятното умение да прибират предмети на неоткриваеми места.


Автор: Десислава Христозова

 

 

Сподели: