Здраве

Крива шия

Струва ви се, че вашето бебче през цялото време си притиска рамото? Постоянно накривената главичка на една страна, може да е признак за крива шия. В този случай трябва да се обърнете към специалист и да започнете лечение.

Струва ви се, че вашето бебче през цялото време си притиска рамото? Постоянно накривената главичка на една страна, може да е признак за крива шия. В този случай трябва да се обърнете към специалист и да започнете лечение.

Още със самото раждане, бебето го преглеждат всякакви специалисти. Проверяват дали няма някакви нарушения. По принцип, явните проблеми се виждат веднага, в това число и кривата шия. Ако дефектът не е голям, то може известно време да остане незабелязан и да се прояви по-късно. Затова е много важно да обръщате внимание на това, как мъникът държи главичката си и дали това не му донася неприятни усещания. Колкото по-рано започне лечението, толкова по-лесно се поправя. Лекарите прибягват към операция само в краен случай. Редовните занимания с гимнастика и масажи, като правило, дават отлични резултати.

Кривата шия е състояние, при което бебето държи главата и шията си наклонени на една страна. Това нарушение засяга около 2% от новородените.

Мускули

Ние завъртаме и накланяме главата си на една страна благодарение на мускулите на шията. В горния си край те са прикрепени към челюстта, а в долния към ключицата. При крива шия един от мускулите е повреден. Понякога това се случва още преди раждането. Например, ако плодът е бил разположен неправилно в матката или пъпната връв е стискала шията, поради което се е нарушавала циркулацията на кръвта. В редки случаи това може да бъде и травма, получена в резултат на тежко раждане. Но каквато и да е причината за възникване на крива шия, нейните симптоми са еднакви: наклонена и подпряна на рамото главичка. Случва се на шията, в района на повредения мускул, да се образува неголяма подутина (диаметър 1-2 см). Забелязвайки подобен симптом, се обърнете без никакви колебания към ортопед.

Лечебни движения

Най-често кривата шия се коригира след специална гимнастика и масаж. Тяхната цел е да „разработят" и раздвижат повредените мускули, да подсилят в тях кръвопотока. За да принесат максимална полза, процедурите трябва да са консултирани от специалист и да се провеждат според специална схема и режим. Лечението може да се започне още след поставяне на диагнозата. Също така упражненията трябва да се правят 4-5 пъти на ден, с продължителност 10-15 минути.

РАЗПУСКАЩ МАСАЖ

Разтриване, поглаждане и пощипване са основните техники при масажа. Масажирайте мускулите с пръсти. Първо добре разтрийте гръдния кош от „болната" страна. След това преминете на мускулите. Тук трябва да действате с леки докосвания и да се движите от главата към ключицата. След това отделете внимание на гърба на мъника. Внимателно пощипвайте кожата, след това ребрата, дланите, „нарисувайте" пунктирни линии. 

УПРАЖНЕНИЯ ЗА РАЗТЯГАНЕ

С масажа можете да се справите самостоятелно. Но при лечебната гимнастика ще ви е необходим помощник. Той придържа бебето за раменете, докато вие въртите внимателно главата му. Ако забележите, че мъникът изпитва някакви неприятни усещания, прекратете за няколко минути, а след това пробвайте да продължите. Също разговаряйте нежно с бебето докато правите упражненията.

Правилно положение

Във времето, когато не му правите масажи и гимнастика, детето може и само да разработва мускулите си. Малкият човек има нужда да участва в случващото се около него: да гледа кой влиза в стаята, да изучава играчките, които висят над креватчето. По отношение на играчките бебето трябва да лежи на здравата си страна. Така неусетно, играейки ще си завърта и накланя главичката.

Вземете мъника на ръце. Облегнете го с гръб към гърдите ви, обърнете главичката му на една страна, а след това на противоположната. Обърнете бебето с лице към вас и обърнете главата му към повредените мускули.

Много е вероятно в рамките на една седмица да видите подобрение. Колкото по-рано е открит проблемът и колкото по-рано е започнало лечение, толкова по-бързо се възстановява мъникът. 

Ако лечението, обаче, не доведе до нужните резултати, специалистът може да ви препоръча операция. Това се налага, ако до навършването на 18 месеца детето не се възстановява. Хирургическа намеса е необходима при около 15% от случаите. След навършването на три годинки този дефект много трудно се оправя.

УПРАЖНЯВАЙТЕ СЕ ВСЕКИ ДЕН

1 Поставете бебето легнало на маса с главата към вас. С длани обхванете главичката му. Наклонете я към повредената страна, а след това в противоположната. За да не са резки движенията, бройте наум до 10. При това помощникът трябва да придържа детето за плещите.

2 Обърнете мъника по корем. Дръжте му главата от двете страни. След това, вместо да я накланяте, я завъртайте наляво и надясно. Не забравяйте да си броите. Вашият асистент продължава да държи детето за раменете, за да не се мърда.

3 Обърнете детето на здравата страна. Главата му трябва да бъде на края на масата. Придържайки я с ръце, бавно отпускайте. По този начин повреденият мускул постепенно ще се разтяга. 

Автор: Биляна Цветкова
Консултант: Мишо Филипов,
ортопед-травматолог

 

 

Сподели: