Развитие и обучение

Кривогледството

Кривогледството е едно от най-четите детски очни заболявания.

Кривогледството

Истината е, че на хората, които имат видими козметични недостатъци, не им е никак леко. Дефектът им привлича вниманието и погледите на хората, а това, особено в детството, се преживява трудно.

В действителност проблемът е много по-сериозен. Това е заболяване, което предизвиква нарушения на много функции, като започва с очите и завършва с отделите на главния мозък, отговарящи за зрението. В този случай става дума за увреждане не само на една от функциите на окото, както е например при катаракта, а за цял „букет" от проблеми.  

Нормално, когато гледаме с двете си очи, виждаме единен, обемен образ и можем да определим неговото местоположение в пространството по отношение на другите обекти (близо или далеч, високо или ниско е предметът). Зрителната система на човека е устроена така, че отделните изображения от всяко око се предават по нервни влакна до главния мозък, където се сливат. Така работи бинокулярната оптическа система, т.е. се осъществява видимост с двете очи. При кривогледството е налице разстройство на стереоскопичното зрително възприятие и човекът вижда обкръжаващите го като на плоскост, светът престава да бъде обемен. Зрението на въпросното око отслабва, тъй като то практически не е включено в зрителния акт. При това остротата на зрението може да се понижи до 1-2 % (виждат се само пръстите на ръцете, приближени до лицето).

Кривогледството при децата е не само козметичен недостатък - този дефект може да доведе до загуба на нормалното бинокулярното зрение, което се формира до 5-та - 6-та годинка. Без него е невъзможно да се оцени адекватно пространственото съотношение на околните предмети и изобщо светът се възприема в неестествен, изкривен вид. Забелязвайки, че мъникът изкривява очичките си, веднага го заведете при очен лекар. Колкото по-рано започне лечението, толкова са по-големи са шансовете за възстановяване на нормалното бинокулярно зрение.     

Видове кривогледство

Съдружно - то се характеризира с постоянно или периодично отклонение на едното от очите от фокусната точка. Най-често засяга едното око (монокулярно късогледство - едното око е отклонено непрекъснато и детето фокусира само с другото), но е възможно и да е алтерниращо  (когато фиксира ту с едното, ту с другото око). При втория тип остротата на зрението не се губи. 

Скрито (хетерофория) - появява се при изолиране на окото от зрителния акт. Достатъчно е да закриете с кърпичка здравото око и ще забележите, че другото се отклонява с повишен тонус встрани. Като махнете превръзката, окото се връща в нормално положение. При това кривогледство бинокулярното зрение не е нарушено.   

Мнимо (лъжливо) кривогледство - създава се впечатление за изкривяване на едното или двете очи. Това явление е обусловено от формата на черепа, разположението на очите или широката основа на носа при бебета. С възрастта и съответно с изменението на формата на лицето, това кривогледство може напълно да изчезне. 

Паралитично кривогледство - вследствие от нарушение на функциите на един или няколко очни двигателни мускула или нерви, поради което очната ябълка не е в състояние да се движи в посоката на повредения мускул. Затова и движението на очите се заменя от завъртане на главата. Тези движения не са съвсем естествени и показват, че нещо не е наред с очите на детето.

Отклонението на двете очи може да бъде навътре, навън, нагоре, надолу, косо. Най-често отклонението е навътре.

Как се появява кривогледството?

Лекарите предполагат, че основната причина за кривогледството е вродено или придобито заболяване на централната нервна система, което неизбежно оказва влияние на отделите на главния мозък, отговарящи за мускулите на движение  на очните ябълки. Детските инфекциозни болести, травмите в бебешка възраст, аметропията (късогледство, далекогледство) могат да предизвикат кривогледство.  

Как се лекува?

Лекува се дълго и лечението не е просто. Трябва отрано да се запасите с търпение - това отнема много месеци, понякога години. Първо на децата на възраст годинка и половина-две се назначават очила за постоянно носене. За да бъдат създадени условия за включването на болното око в активна работа, се прибягва към дълго (няколко месеца) изключване на здравото око: закрива се със специална превръзка. През това време болното око се тренира по всякакъв начин - подреждане на ситен пъзел, рисуване и други упражнения, стимулиращи зрителните процеси.

За да учите засегнатото око правилно, без помощта на страничното (периферното) зрение да фокусира предметите, съществуват специални похвати. Фокусирайки върху т. нар. „жълто петно" сноп светлина, тя възбужда зрителните рецептори, стимулира ги да работят с пълна сила. Така малко по малко, правилното зрение се възстановява.    

Ако след една година носене на очила и упражнения кривогледството не се е повлияло, може да се наложи операция. Хирургическото лечение се свежда до удължаване или скъсяване на очния мускул или неговото преместване. При силно отклонение от нормата, може да са необходими няколко операции - окото трябва постепенно да свиква към своето ново състояние. Същевременно възстановяването на симетричното положение на очите все още не означава възвръщане на бинокулярното зрение. След операцията са необходими упражнения, помагащи на очите да работят заедно, в едно направление. Трябва да се каже, че при тежките форми на кривогледство, особено ако окото е ниско или високо, дори операцията може да не успее да възвърне бонокулярното зрение - може да отстрани само външната изявеност. 

Как да предотвратите кривогледството?

Всичко, което е добро за тялото, е добро и за очите: свеж въздух, слънце, пълноценно хранене, игри, добро разположение на духа (нали очите са тази част на мозъка, която трансформира информацията, получена от милионите светлочувствителни частици, в картинки на реалния свят).

Много е важно да не пренатоварвате очите: те трябва да гледат и виждат спокойно, без никакви усилия. Затова е нужно да наблюдавате детето - да не му позволявате дълго да се взира в пъзел или половин ден да седи и да гледа телевизия. За развиването на кривогледство много спомагат инфекциозните болести. Те могат да отключат генетично заложено кривогледство. От тях трудно можете да се предпазите, но е важно да помните, че именно тогава очите се нуждаят от мек, щадящ режим. И разбира се, най-важното - консултация с очен лекар. Децата трябва да бъдат преглеждани редовно от детски офталмолог: само той може да разбере какво се случва с очите, в какво състояние са, нужна ли им е помощ и съответно да я окаже.

Автор: Биляна Цветкова

Консултант: Д-р Галя Петрова,

Верига оптични магазини GRAND OPTICS и JOY OPTICS

 

 

Сподели: