Здраве

Кръв от носа

Всеки родител може да се сблъска с проблема, когато внезапно от носа на мъника потича кръв. Как да не изпаднете в паника и правилно да окажете първа помощ? Необходимо ли е в този случай да посетите лекар?

Кръв от носа

Всеки родител може да се сблъска с проблема, когато внезапно от носа на мъника потича кръв. Как да не изпаднете в паника и правилно да окажете първа помощ? Необходимо ли е в този случай да посетите лекар?

По честота кървенето от носа заема първо място сред произволните кръвотечения. При равни условия не се наблюдават разлики по отношение честотата и характера на кръвотечението при момичета и момчета. Преди всичко кървенето от носа възниква внезапно и може да бъде съпроводено от малка или значителна кръвозагуба, плашеща както за детето, така и за родителите. Това се обяснява с обилното кръвоснабдяване в кухината на носа и особеностите на анатомията и физиологията в детска възраст.

Носът на детето е относително малък, а ноздрите и хоаните са тесни, лигавицата на носната кухина и носоглътката е нежна, крехка, богато кръвоснабдена и лесно се травмира. Без да навлизаме навътре в анатомията, трябва да споменем, че носната кухина се кръвоснабдява от капиляри, идващи от сънната артерия (един от най-големите кръвоносни съдове на човешкия организъм), които се разклоняват в лигавицата. Те образуват особен конгломерат от съдове в предните отдели на преградата на носа. Това съдово сплитане е разположено повърхностно и в 90% от случаите е причина за кръвотечението. 

Причините

В основата на кръвотечението от носа е нарушение на целостта на стените на кръвоносните съдове или нарушение на кръвосъсирването. Кървенето може да е симптом или следствие от различни травми. Причините обикновено се разделят на местни и общи.

- Травми, които могат да бъдат с различна сила - от съвсем безобидното бъркане с пръстче в носа, до падане или удар, водещи дори до изкривяване на хрущялната или костна преграда.

- Различни външни тела в кухината на носа, които могат да предизвикат кръвотечение, непосредствено травмират лигавицата, като предизвикват оток и възпаление при продължителен престой. Това е характерно за малките деца, които често бутат нещо в нослето, после забравят за него или скриват от мама и татко. В този случай кръвта, която тече е примесена с гной. Изкривяване на носната преграда, поради което заедно с периодичното кървене са наблюдава и затруднено дишане.

- Аномалии в развитието на кръвоносните съдове в носната кухина - разширяване на артериите и вените. Изменения в структурата на лигавицата и хронична хрема.

- При децата потичане на кръв от носа може да възникне, защото въздухът в помещението е сух. Пресъхналата лигавица на носните ходове губи своята еластичност. В резултат, при кихане, подсмърчане и др. лигавицата се опъва, а заедно с нея и кръвоносният съд.

- Към причините за кървене от носа с общ характер се отнасят и заболявания и състояния, свързани с нарушения в кръвосъсирването.

-Недостиг на витамини (С; А). Състояния, предизвикващи повишаване на кръвното налягане.

Потичането на кръв от носа може да стане внезапно, много често по време на сън. Може да бъде само от едната ноздра или едновременно и от двете. Може да е с различна интензивност и продължителност. В някои случаи кръвта потича бавно и самостоятелно спира, в други, се излива струя, продължава дълго и не спира от само себе си.

Във всички случаи на кървене от носа е необходимо да се консултирате със специалист (уши, нос и гърло). Той ще прегледа носната кухина, може да назначи рентгенография. Ако причините за кръвотечението са местни, и по-точно, предизвикани от повърхностно разположените кръвоносни съдове в преградата на носа, лекарят може да назначи  да се проведе коагулация - изгаряне. Има различни методи, с ток, с лазер или с течен азот. За да се прибегне до тази манипулация, мъникът трябва да има повтарящо се кръвотечение от носа, няколко пъти в седмицата.

Ако е невъзможно спирането на кръвта дълго време, има опасност от развитие на анемия и изтощение на организма.

Ако причините за кървенето са общи, се назначават различни изследвания, например анализ на кръвта, а също и допълнителни консултации с други специалисти: хематолог, педиатър и др.          

Първа помощ

При възникване на кръвотечение от носа при дете трябва задължително да предприемете действия за спирането й. След това може да се обърнете към специалист, за да изясни причината.

1 Преди всичко е необходимо да успокоите детето, тъй като стресът при вида на кръв предизвиква сърцебиене, повишено кръвно налягане, а оттам и повече загуба на кръв. Трябва да уверите мъника, че няма нищо страшно и кръвта скоро ще спре. Необходимо е детето да бъде във вертикално положение, седнало, с леко наклонена глава напред, за да може кръвта да изтече от ноздрите. Поставете кърпа, която да я попива, в това положение ще можете да установите от коя ноздра точно тече кръвта. Правилото се отнася и за най-малките, които трябва да държите на ръце, като придържате главичката им. Поставянето главата назад е абсолютно забранено. Тъй като мнимото спиране на кръвта води до изтичането й в гърлото. Детето започва да я поглъща, дави се, кашля, което усилва кръвотечението. За съжаление, това е най-разпространената грешка при оказване на първа помощ. 

2 Отхлабете дрехите, за да осигурите достъп на свеж въздух. При това е желателно детето да вдишва през носа и да издишва през устата. На носа поставете студен компрес или лед, а краката трябва да са на топло. Това помага за намаляването на циркулацията на кръвта в областта на носа.

3 Както вече казахме в 90% от случаите източник на кръвотечението от носа е сплитане на кръвоносните съдове, разположени в предния отдел на преградата на носа. Затова често е достатъчно просто да запушите ноздрата, от която тече кръв за 5-10 минути, за да се образува коричка.  Ако това не помогне, трябва да поставите памучен тампон с дължина 2,5-3 см и дебелина 0,5 см, напоен в 3%-ов разтвор - „кислородна вода".

4 Ако кръвотечението е предизвикано от чуждо тяло в носа, не се опитвайте сами да го извадите, защото може да го избутате и да попадне в дихателните пътища. Единствено специалист може да го извади.      

По време на оказване на помощ е необходимо да контролирате общото състояние на детето, степента на съзнание, пулса, артериалното налягане. След спирането на кръвта, издухването на носа и физическото натоварване трябва да се сведат до минимум през следващото денонощие, за де не се появи повторно кървене.

Когато спрете кръвта от носа, трябва внимателно да намажете ноздрите отвътре с вазелин или готови назални форми на овлажняващ гел или унгвент, за да предпазите лигавицата от изсъхване.

Ако въздухът в стаята, където спи детето, е прекалено сух, трябва да увеличите влажността, например с овлажнител за въздух, поставяне на съд с вода или мокри кърпи и др. в близост до източника на отопление. Също така, за профилактика може да капете в нослето на мъника физиологичен разтвор или капки/спрейове от типа на морска/океанска вода.  

Ако в продължение на 20 минути кървенето не спира и не намалява или се усилва, общото състояние на детето се влошава, е необходимо бързо да го откарате в най-близката болница.

Лечение в болница

В болницата провеждат много методи за спиране на кръвта. Първо се опитват да установят източника на кървенето и да му въздействат. Когато причината е в предните отдели на носната кухина, кръвта тече през ноздрите. Прилага се обгаряне на засегнатия съд чрез ток, лазер или течен азот.

Когато източникът на кръвотечение е в задните отдели - кръвта може да се стича по задната стена на носоглътката и гълтача. В този случай кървавата уста се явява първият признак за кръв от носа, прикривайки истинската причина. 

Ако кървенето е обилно или източникът не може да бъде определен, се прибягва до поставяне на 25 см-ови тампони, напоени с разтвор за контрахиране на кръвоносните съдове и ускоряване на кръвосъсирването.

В случаите на масивна кръвозагуба се провежда терапия преливане на кръв. За прекратяване на кървенето прибягват до хирургическа намеса - лигиране или „обгаряне" на засегнатия кръвоносен съд.

Автор: Биляна Цветкова
Консултант: д-р Н. Яръкова,
педиатър и специалист неонатолог

 

 

Сподели: