Семейно здраве

Кръвен тест за отслабване

Излишните килограми се превърнаха не само в козметичен, но и в здравословен проблем. Тревожните статистики за високия процент затлъстели хора не подминават нито една група от населението – тук са възрастни, деца, мъже, жени, богати, бедни, работещи, безра

Кръвен тест за отслабване

Излишните килограми се превърнаха не само в козметичен, но и в здравословен проблем. Тревожните статистики за високия процент затлъстели хора не подминават нито една група от населението - тук са възрастни, деца, мъже, жени, богати, бедни, работещи, безработни. Повечето от тях се подлагат на диета след диета, като много малка част търсят професионална помощ. Учените предлагат доказани методи, които са не само достъпни, но и ефективни. Един от тях е изледване на кръвта, което показва интолерантност към всички групи храни.

ХРАНИТЕЛНА НЕСЪВМЕСТИМОСТ

Това е вид „алергизиране" на организма с изграждане на определен вид антитела към дадена група храни, което се изразява в определени симптоми. Най-често сред тях са алергии, проблеми с храносмилателната система, затлъстяване, проблеми с кожата и болки в главата и гърба.

Много от непоносимостите са съпроводени с предпочитание на хората именно към несъвместимите храни, които се превръщат в „наркотик" за тялото и по този начин се развива зависимостта към тях.

КРЪВНИЯТ ТЕСТ

Не случайно диетолозите непрекъснато повтарят, че за постигането на идеална фигура се изисква индивидуален подход. Всеки човек е отделна, различна и уникална система и съответно изисква такъв метод за устонавяване на идеалния метод за отслабване. Тестът изисква даването на много малко кръв от вената или пръста. След това идва работата на лаборантите, които изчисляват толерантността на вашата кръв към десетки хранителни продукти.

СЪВЕТ НА СПЕЦИАЛИСТА

Ако часове преди изследването сте консумирали големи количества от един продукт, е възможно да възникне хранителна интолерантност към соътветния продукт, тъй като скоро преди него са се изработили антитела в организма. Например, ако сте обядвали и вечеряли салата от домати с ястие с повече доматен сос, много е вероятно тестът, направен на следващата сутрин, да покаже хранителна интолерантност към домати. Ето защо е добре да се храните разнообразно и ден-два преди кръвното изследване да не консумирате големи количества от един продукт.

РЕЗУЛТАТИТЕ

Това, което ще получите вие, е таблица, в която хранителните продукти са разделени в две групи - такива, които можете да консумирате, без да се притеснявате, че ще напълнеете от тях, втори, които трябва да изключите от менюто си за различен период от време в зависимост от степента на развит интолеранс към тях, докато не свалите излишните килограми.

И СЕГА?

Резултатите от теста не са панацея. Те служат за основа на диета. Добре е тя да бъде изготвена от специалист-диетолог, който да проследи нейното действие върху организма ви и да разнообразява менюто ви поне веднъж месечно. Важно е разрешените групи храни да се включват ежедневно в менюто в разнообразен вариант. С течение на времето, при добри резултати, те се включват в менюто на ротационен принцип и се увеличават постепенно, докато се премине към нормално хранене.

Добре е да знаете, че кръвният тест не е вечен. Резултатите му могат да се променят според храните, които консумирате и килограмите, които сваляте с течение на времето.

ИЗПИТАНО НА СОБСТВЕН ГРЪБ

Първият въпрос, който задава всеки човек с излишни килограми по тялото си, е какви са резултите при другите хора. Специалистите постоянно правят проучвания в тази насока и споделят, че при спазване на препоръките, след 2 седмици повечето хора усещат промяна - сваляне на килограми, изчезване на дискомфорт в главата и стомаха, изчистване на кожата от сухота, лющене, пъпки, болки и подуване в краката, ръцете и клепачите на очите и не на последно място положителна промяна в настроението, депресиите, агресивното поведение и липсата на концентрация.

 

Автор: Десислава Христозова
Консултант: Д-р Мария Николова, специалист „ Хранене и диететика", Медицински Университет - София, Катедра „Хигиена, медицинска екология и хранене", тел. 0889628851

 

 

Сподели: