Бременност

Кухо яйце

Тестът показва две чертички, но на видеозона не се вижда зародиш.

Кухо яйце

Една от най-честите причини за спонтанен аборт в самото начало на бременността е така нареченото „кухо яйце".

Кухо яйце

Това е състояние на бременност, при което в матката има плоден сак, но без наличие на ембрион със сърдечна дейност.

Симптомите

Тестът е положителен, но не усещате напрежение в гърдите, нямате сутрешно гадене или повръщане, което е характерно за ранния срок на бременността, нямате цикъл, но не се чувствате бременна. Това са само част от симптомите за кухо яйце, но те не са задължителни, защото често тази диагноза не е съпроводена с никакви симптоми.

Затова е много важно, след като видите двете чертички на теста, да посетите своя акушер-гинеколог. Профилактичните прегледи при жени, които са бременни, се налагат по ред причини, една от които е именно да се установи дали се развива бременността. Понякога при кухо яйце има оплаквания като общо неразположение, оскъдно, зацапващо генитално кървене, болка в корема. Но когато няма никакви оплаквания, може да се установи само при ултразвуков рутинен преглед.

Защо се случва

Има много теории защо се получава, но общо се определя като дефект в оплождането, когато сперматозоидът, оплодил яйцеклетката, е дефектен или пък самата яйцеклетка съдържа грешен генетичен материал.

Това явление се смята за случайно събитие - ако се е случило един път, не е задължително да се появи отново. Но при условие, че има две поредни такива бременности, задължително се налага консултация с акушер-гинеколог и евентуално генетична консултация.

Трябва да се прецени дали родителите не са носители на някакъв скрит дефект, който не е изявен клинично. Така също специалистът информира двойката  колко време след неуспешната бременност може да започне отново опитите си за зачатие.

Диагноза „кухо яйце"

В случай на кухо яйце бременността трябва да се прекъсне. Пациентката трябва да постъпи в болница, в отделение по Рискова бременност и да се извърши абразио. То се прави под обща анестезия. След като приключи тази манипулация, жената се изписва с назначени препоръки и лечение. В тези случаи има поне 6 месеца предпазване от бременност, за да може организмът да се възстанови и да има следваща успешна бременност.

Гласът на специалиста

Д-р Георги Вътев, акушер-гинеколог

Какво се случва при жени, които не са отишли на преглед през ранна бременност?

В този случай организмът сам се опитва да се отърве от тази неразвиваща се бременност. В един момент се появява генитално кървене, може да е оскъдно, но може да е и по-обилно. Започват болки ниско долу в корема към кръста, в резултат на което настъпва спонтанен аборт. Но нашето мнение е, че този момент нe трябва да се изчаква, тъй като той може да бъде свързан и с усложнения. Пациентката е добре да бъде своевременно хоспитализирана и да се извърши абразио. Прави се, за да не се получи промяна в кръвосъсирването на пациентката, кръвозагуба или друго усложнение, следствие от кухото яйце. Предпочитаме лечението да протича в болнична обстановка.

Ако видеозонът е показал празен плоден сак и се налага абразио, не се отчайвайте. Наистина не е лесно да се приеме подобна новина, но имайте предвид, че жените, преживели аборт поради диагноза „кухо яйце", по-късно без проблем забременяват и се радват на живи и здрави деца, защото това явление в големия си процент е случайно събитие.

Автор: Силвия Чалъкова

Консултант: д-р Георги Вътев, акушер-гинеколог, отделение Рискова бременност, ІІ САГБАЛ "Шейново" гр. София

 

 

Сподели: