Развитие и обучение

Куклата – повече от приятел

Куклата е една от най-древните играчки на земята.

Куклата – повече от приятел

Така например на територията на древен Египет е намерена кукла от преди три хиляди години преди новата ера. Но любовта на децата към куклите не умира. И в продажба се появяват все по-нови и по-високотехнологични модели. Какви са те?

Различните кукли са предназначени за различни игри. Всяка от тях по свой начин влияе върху развитието на детето. Обединява ги едно - те са копие на човека. Разнообразието от кукли, които се продават днес в магазините, може условно да  разделим на няколко групи.

Кукла - бебе

Тази играчка, символизираща бебе, може да подарите на момиченце още на 1,5 -2 годинки. Куклата специално е направена в такива пропорции, че да може да предизвика прилив на чувства у "младата" майка. По-малкият овал на лицето, пухкавите бузки и чипото носле пробуждат покровителствено отношение към играчката. Този вид кукли също се отличават една от друга. Има от съвсем малки с палец в устата до копие на истинско кърмаче в естествен ръст. По своето устройство могат да бъдат прости и натуралистични (могат да пият от бутилката и да пишкат в памперса). Последните, между другото, не са харесвани от пропагандистите на естественото кърмене, защото подобна играчка формира в детето неверен стереотип, че кърмачетата ги хранят от бутилки. Но трябва да си признаем, че много трудно детето ще дава на куклата своята гърда да я храни.

Куклите - бебета са предназначени за най-древната детска игра - "майка и дете". Именно тези кукли децата разхождат в парка в детска количка, на тях им пеят приспивни песнички и ги покриват с одеялце. Ако в семейството имате и новородено, на детето ви ще му е два пъти по-интересно да наблюдава и след това да копира действията на родителите. Тези кукли играят важна роля в развитието на вашето дете. Те способстват за правилното психосексуално развитие и подготвят момиченцето ви за бъдещото майчинство.

Кукла - прекрасна дама

Тези кукли ще радват момиченцата, когато навършат 3-4 годинки и чак до 7-8 годишна възраст. Куклите обикновено са с красива пищна коса, големи очи, дълги мигли, малка и ярка уста. Пропорциите на тялото могат да бъдат както детски, така и като на възрастните (например Барби). Облечени са като възрастните - или в съвременни дрехи, или като принцеси.

Такава кукла може да бъде и майка, и дете, и възрастна дама. Може да има определена професия. Разбира се, няма да я приспиваш и да я храниш с шише, но с прекрасната кукла вашето дете може да разиграва различни сюжети. Тя е партньор по игра и най-добра приятелка. Куклата може да има мъж и деца, което дава възможност на играта да пресъздаде пълноценно семейство. При това таткото - играчка има активно участие във възпитанието на децата и домашните задължения. Понякога да озвучава таткото се съгласява и съседското момченце (да играе с обикновени кукли е под неговото достойнство).

Към тези кукли може да купите на своята малка принцеса и детски мебели, баня, кухня, дрехи и обувки. Всичко това много интересува момиченцата в предучилищна възраст. Именно в тази възраст децата особено силно подражават на възрастните и обичат играчки, които копират обкръжаващата ги действителност. Естествено, всички деца обичат да поукрасяват историите - куклите живеят в дворци, возят се на карети и носят умопомрачителни дрехи. Не пречете на детето ви да играе в тези игри и не ги лишавайте от куклите! Мнението на психолозите е, че забранявайки подобни игри, вие лишавате детето ви да мечтае за красотата и щастието, да развива въображението си. Във всички времена момиченцата са рисували принцеси, пробвали са майчините обувки на токчета и тайно са използвали тяхната козметика. Това е закономерен етап в развитието на малката жена.

Кукла с характер

Кукла - пират, намигаща с единственото око, кукла, която се плези и други такива стряскат някои родители, а други ги приемат с възхищение. Няма смисъл да се плашите и възмущавате като видите такива играчки. Те имат своето предназначение: определят сюжета на играта, в която точно е липсвал остро сюжетния персонаж. Например такава кукла може да играе ролята на непослушника, двойкаджията. Има кукли, които изразяват глуповатост, учуденост...привличайки момчетата със своята необикновеност, особено ако са от същия пол. Освен това те са нестандартни и помагат при развитието на чувството за хумор, което безусловно е един от важните показатели за порастването на вашето дете. Но на пазара няма разнообразие от кукли с характер и затова децата предпочитат класическите.

Премерен избор

Куклата дава на детето това, което не може да му даде нито една друга играчка. И даже му става реален приятел. Отношението към нея е много емоционално, за разлика, например от топката или конструктора. Играейки си с кукли, детето придобива комуникативни навици, разигравайки различни роли и сюжети. Куклата се държи именно така, както иска в дадения момент "собственикът" - тя може да бъде любезна или капризна, съобразителна или не, щедра или стисната. По време на играта детето преживява събития от своя и чуждия живот, отново осмисляйки дадени постъпки и правейки си изводи. Затова, купувайки поредната кукла, помнете че вие ще занесете вкъщи не просто играчка, а приятел на вашето дете. Така че вашето решение трябва да бъде добре обмислено и рационално.

Автор: Кристиан Лечев

 

 

Сподели: