Вкусно и полезно

Кулинарните претворения на елдата

Елдата е зърнена храна, но не e нито житна, нито зърнена култура. Необичайните зрънца са на растения от семейство Лападови, отглеждани още преди 6000 години в Югоизточна Азия.

Кулинарните претворения на елдата

Елдата е зърнена храна, но не e нито житна, нито зърнена култура. Необичайните зрънца са на растения от семейство Лападови, отглеждани още преди 6000 години в Югоизточна Азия.
Наричана още...
Зрънцата на елдата наподобяват букова ядка, откъдето идва и латинското наименование - Fagopyrum (букв. букова пшеница). Известна е и като "черна пшеница" и "черен ориз". Руснаците я наричат гречка, тъй като в миналото с отглеждането й се занимавали главно гръцките монаси. Самите гърци от своя страна я смятали за "турско зърно". За французите, испанците и португалците тя била „сарацинско", „арабско" или „татарско зърно", а в Германия била позната като "езическо зърно".

Славно минало и гордо настояще
Елдата се радва на особена почит както в Европа, така и в Азия. Китайците правят от нея шоколад, джем и ликьори. В Корея на празничната трапеза неизменно присъстват традиционни кифлички от елдено брашно. Елдата е високо ценена и не е губила нито за миг призовите позиции в Русия, Полша и Украйна, където е национален фаворит сред останалите зърнени храни. „Богатирска" елдена каша препоръчвали в Русия преди тежки изпитания, защото били уверени, че придава много енергия и сила. В други страни обаче съдбата не е така благосклонна към елдата и в популярността й често настъпват остри обрати. В миналото елдата била засявана на обширни площи из Британските острови, ала днес я отглеждат предимно за храна за фазани. Във Франция за елдата полагали специални грижи и от нея изпичали хлябове, които дълго време не плесенясвали. За съжаление все по-рядко можем да открием елда във френските хлебчета. Макар и почитатели на елдата, японците я сеят все по-рядко и разчитат главно на внос от Бразилия, Канада и Южна Африка. За предишната слава на елдата, наричана още „соба", напомнят наименованията на селища, станции и планини. Собата е запазила важната си роля в националната японска кухня - ръчно се приготвя особен вид макаронено изделие, нещо средно между фиде и спагети.

Завръщането на елдата
Днес все по-често се увличаме по непознати или позабравени култури, определяни като суперхрани. Именно стремежът към здравословен начин на живот и хранене с биохрани „върна" елдата във всекидневното ни меню. Можем да открием зрънцата не само в специализираните магазини за здравословни храни, но и на диетичния щанд в големите супермаркети. Елдата е моден продукт, безспорен водач в класацията на екологично чистите храни. В посевите от елда не виреят бурени и не се налага химична обработка на почвата. Специалистите по ГМО храни засега не проявяват интерес към нея, а това е още една основателна причина да се предпочита в здравословното и детското хранене. Елдата се ползва с изключителен статут и сред будистите. Тя е единственото изключение от будистките строги забрани за зърнени храни - пшеница, ориз, фасул и соя, и се консумира без специално разрешение.

Магнит за щастие и изобилие
Новодомците в Япония разменят соба със съседите като дар за сполука и добросъседски отношения. С лепливото тесто от елда японските златари събират златния прах в ателиетата си. Тази традиционна практика е част от поверие, което свързва елдата с охолство и благополучие. За новогодишната трапеза в Япония задължително се приготвя соба за привличане на богатство през идващата година.

Марди Гра (фр. mardi gras) е последният ден, през който е позволено да се блажи, преди Пепелната сряда и началото на католическия Велик пост. Отбелязва се в много европейски страни, а в Ню Орлиънс са най-масовите, пищни и богати пиршества с карнавални шествия. В православния календар на Марди Гра съответства славянската Масленица, която се отбелязва преди Великите пости. Всички празнуват, пеят и се веселят. Обикалят из селото на шейна, на която возят чучело на Масленицата - богинята на маслото, а после ритуално го изгарят, а пепелта разхвърлят по полетата. Така, унищожавайки старото, пробуждат и възраждат плодоносните сили на земята. На Масленица в Русия поднасят традиционните палачинки блини, горещи и намазани само с...масло. Блините са една от културните емблеми на страната. Те са по-дебели и се приготвят с брашно от пшеница или елда, масло, яйца и мляко с мая, все още разрешени през последната седмица преди постите. На българите тази седмица е позната като Сирни Заговезни. Пресъздават се древни обреди, отглас от пагански народни празненства, съхранили се до днес от дохристиянски времена. Сирни Заговезни е време на изпращане на зимата и посрещане на пролетта, покаяние, помиряване с близките, прошка, благотворство и подготовка за Великите пости.

Претенциозна, но полезна
Често определят елдата като капризна култура заради високата й взискателност към почвата и чувствителността й към засушавания. Добивите на елда не са високи - в света се произвеждат около 1,5 млн. тона годишно, главно в Русия и бившите съветски републики. Все повече площи се засяват с елда най-вече поради засиления интерес към целебния мед, извличан от нея. Елдата е медоносна култура, окичена с невероятно голям брой цветчета - до 3000 само на едно стръкче. Медът от елда има тъмен цвят и е високо ценен заради лечебните си свойства. Пчеларите специално докарват кошери в районите, където цъфти елдата. Полученият мед е с доказан ефект срещу стомашно-чревни и сърдечносъдови заболявания, анемия, простуда и грип.

Елдата се отличава с изключително висока хранителна стойност в сравнение с други зърнени храни като ориза, ечемика и овеса. Съдържа редица важни хранителни вещества, калций, фосфор, магнезий, флавоноиди, йод, витамини B1 и B2. От зрънцата чрез специална технология се извлича витамин PP, познат като рутин. По съдържание на мазнини елдата отстъпва само на просото. Тя е добър източник на алфа-линоленова киселина, която е незаменима омега-3 мастна киселина. Елдата конкурира месните продукти по съдържание на белтъци и желязо. Ето защо вегетарианците откриват в нея достоен заместител на месото. Като богат източник на желязо елдата се препоръчва при анемия. Важно е да споменем адекватното количество лизин и добрия баланс с останалите аминокиселини в елдата. По хранителна стойност тя се доближава до продуктите от животински произход. От бобовите растения я превъзхожда единствено грахът.

Елда за хубост и тънка талия
Поради високото съдържание на витамини и минерали елдата е не просто храна, но и "продукт за красота". При редовна консумация видимо се подобрява състоянието на кожата, косата и ноктите.

Калориите в 100 г елда са около 300. Тя е сред малкото видове зърнени, подходящи както за обичайното хранене, така и за диетичен режим.

Изключително рестриктивни са диетите, при които е разрешено консумирането предимно на един продукт. Освен плодовите монодиети диетите с елда също са много популярни сред желаещите да отслабнат.  Ако мисията ви е гладко и изваяно тяло, пробвайте диета за отслабване с елда. Може да залеете сварени на пара зрънца от елда с нискомаслено краве мляко. За разнообразие може да добавите плодове или кисело мляко. Не се поддавайте на сладки изкушения, още по-малко на сол и пикантни подправки. Стриктното спазване на ограниченията довежда до бърз и видим резултат - отоците спадат още първия ден. За една седмица този нискокалориен прием „разтоварва" от 2 до 10 кг от телесната маса. Диетата обаче не бива да продължава по-дълго от 2 седмици и може да се повтори чак след около месец.

Здрав дух, здраво тяло
Поради  формата им на миниатюрни триъгълни пирамиди зрънцата се използват при рефлексотерапия. При ходене на бос крак върху тях се притискат активните точки на ходилото. Тонизиращ ефект се постига и при разтъркване между дланите и пръстите на ръцете.

Кой спомена глутен?
Елдата не съдържа глутен. Ето защо е не само здравословен, но и диетичен продукт, с който може да се разнообрази всекидневното меню на страдащите от непоносимост към глутен. Класическата бира, забранено изкушение за болните от целиакия, успешно се замества с безглутенова бира, приготвена от елда.

Освен за безглутенова диета брашното от елда е подходящ избор при захранване на кърмачета с безглутенови каши и супи след навършване на 4-6-месечна възраст. Можем да открием ядки или грис от елда като съставка на многозърнести каши и флейкове, подходящи за поотрасналите дечица. Елдата разширява менюто на децата с глутенова ентеропатия.
На бременните и кърмещите жени се препоръчва редовна консумация на елда поради безбройните ползи за здравето и най-вече заради укрепване защитните сили на организма.

При редовен прием богатата на диетични фибри елда помага при различни заболявания на храносмилателната система и запек. Тя е разхлабително средство, добре познато на тибетските монаси, които и днес я използват за различни лечебни процедури. Народните лечители я препоръчват за стабилизиране на кръвната захар при диабет. Елдата подпомага извеждането на холестерол  и на редица токсични вещества от организма. Отварата от цветовете й има отхрачващ ефект. Съдържащите се в нея биофлавоноиди намаляват чупливостта и пропускливостта на стените на кръвоносните съдове и подобряват кръвообращението. Елдата е подходяща при разширени вени и хемороиди. Листата се ползват при лечение на различни кожни обриви и циреи.

Кулинарни тънкости
Ако имате възможност да избирате, предпочитайте по-светлокафявите зрънца, тъй като червеникавите са обработени на висока температура, което предполага загуба на част от полезните качества.

Не е необходимо елдата да се накисва преди термична обработка. Достатъчно е предварително да се почисти и измие добре под течаща вода. Щадящата термична обработка е в основата на здравословното хранене. Вари се в пропорция една част елда и две части вода. След като заври, се покрива и оставя около 30 минути да се задуши на слаб огън до пълно сваряване. Готовите зрънца се разпукват, набъбват и омекват. Елдата може също да се попари с вряла вода и да се остави да престои едно денонощие преди консумация.

Елдата е универсален зърнен продукт. Зърнените храни са основна част от всекидневното меню. Кашата от елда е много популярна и се приготвя в сладък и солен вариант. Макар с брашното от елда да приготвят най-често вкусни хлебчета, палачинки и други сладкиши, тя крие значителен кулинарен потенциал. Подходяща е не само като салата, основно ястие, но и като гарнитура към различни месни и зеленчукови ястия. Зрънцата и ядките от елда могат да се добавят към супи или задушено месо. Японците традиционно прибавят соба в различни ястия и супи за сгъстяване и аромат.

Ако искате да подчертаете специфичния аромат на зрънцата, сварете ги, след като ги запържите до златисто. Сварена елда се добавя и към свежи зелени салати, салати с месо, грах и различни ядки. Елдените ядки са добър заместител на овесените ядки. Подобно на тях те много бързо се приготвят и не изискват термична обработка. С тях можете да приготвите и невероятни кюфтенца.

Съблазнителна дантела от детски спомени
Палачинката е неустоимото изкушение, храна за късмет по цял свят с примамлив аромат на... мама. Мнозина обаче не подозират колко популярни са палачинките от елда не само във Франция, но и по целия свят. В Русия, Украйна и Беларус те са закуска, студено предястие или десерт. Безспорно тези мекички, позагорели вкусотии от брашно, яйца и мляко са ненадминато кулинарно постижение. Тънките палачинки се сервират със сладък, солен или пикантен пълнeж. Най-често са навити с мед или течен шоколад. Аранжират се с ядки, плодове или сладолед, а в Бразилия - с късчета морски дарове. Във Франция, Белгия, Швейцария и Канада палачинката е позната под името crêpe. Класическата френска палачинка, изпечена в специален тиган, прилича на фина дантела с безброй мехурчета. В някои райони на Франция приготвят galette - палачинка с брашно от елда, изпечена само от едната страна. На палачинката е посветен специален празник с богато угощение и пиршества. Популярни са различни забавни игри, сред които неизменно присъства надбягване с тиган с палачинки.

Днес елдата завоюва достойно място във всекидневното и празничното меню. Чудесен източник на здраве, тя гостува на семейната трапеза като полезна каша, ароматна гарнитура към редица ястия, меден лек, топяща се в устата къдрава палачинка, маслени сладкиши...

Не забравяйте елдата при приготвянето на различни кулинарни шедьоври!  Подарете на себе си и на близките кулинарна магия за изобилие, късмет, благополучие и хиляди щастливи усмивки!

 

Автор: д-р Светлана Михайлова

 

Сподели: