Lifestyle

Купешко или назаем?

Определено е вълнуващо да се пазаруват дрешки и други принадлежности за бебчето, но в крайна сметка искате и да спестите малко излишни разходи. Затова е изкушаващо да вземете употребявани вече стоки от бебетата на роднини и приятели. До колко това е разум

Купешко или назаем?

Определено е вълнуващо да се пазаруват дрешки и други принадлежности за бебчето, но в крайна сметка искате и да спестите малко излишни разходи. Затова е изкушаващо да вземете употребявани вече стоки от бебетата на роднини и приятели. До колко това е разумно и какво можем да вземе назаем?

Поради здравословни съображения, повечето производители не поощряват използването на вече употребявана помпа за изцеждане на кърма. 

От повечето мои приятелки, които са бременни или вече са родили, съм чувала за магазини, които предлагат стоки втора ръка за бебета. Освен това, ако се разровите в Интернет, ще откриете и много такива обяви. Приятелки на приятелки предлагат употребявани вече стоки. Искате ли старото бебешко креватче на Сара? Какво ще кажете за столчето за хранене на Дани? Можем ли да използваме помпата за изцеждане на кърма на Мария?

Определено е вълнуващо да се пазаруват дрешки и други принадлежности за бебчето, но в крайна сметка искате и да спестите малко излишни разходи. Затова е изкушаващо да вземете употребявани вече от бебетата на роднини и приятели.

Но с това разнообразие от стоки как можем да сме сигурни кои продукти са безопасни за здравето на децата ни? Когато имате съмнения относно качеството на дадена стока или продукт, можете да получите повече информация от Комисията за защита на потребителите. Към тях можете да се обърнете и за оплаквания от опасни играчки или друг тип продукти със съмнително качество.

Определено приемете

КОЛИЧКИ

Повечето са сравнително здрави и могат да бъдат използвани дълготрайно. Но се уверете, че винтчетата са здраво захванати и че всички метални части по конструкцията на количката са неръждаеми и в добро, запазено състояние. Проверете за пукнатини и счупвания на пластмасовите части не само в поддържащата конструкция, която осигурява стабилността и подвижността на количката, но и около всички останали места, където малките пръстчета могат да попаднат неволно. Колелата трябва да бъдат здрави и да са прикачени правилно и безопасно. Ако количката е сгъваема, уверете се, че при разгъването всички части си идват на мястото. В зависимост от прилежността на предния собственик, може да ви се наложи да отделите доста време за почистване на количката.

БЕБЕШКИ ДРЕШКИ

Те са подходящи за вашето бебе, стига да нямат висящи връзки, копчета, разхлабени ластици или някакви дребни частици по тях, които могат да се откъснат и да създадат риск от задавяне за детето. Разбира се, най-напред трябва да ги пуснете в пералнята. Ако са ви попаднали висококачествени дрешки от чувствителна/капризна материя или дрешки за специални случаи, като шаферска рокличка или костюмче за официален случай, не рискувайте с пране в пералня, а по-добре ги занесете на химическо чистене.  В домашни условия, ако имате време, можете да изперете такива дрешки на ръка.

Помислете си добре

БЕБЕШКИ КРЕВАТЧЕТА

Решетките на креватчето трябва да бъдат на определено разстояние една от друга. Не приемайте креватчето, ако повърхността по пластмасовата релса за чесане на зъбките е напукана или трошлива, ако от вътрешната страна по леглото има издълбани или нарисувани картинки или ако ъглите му не са достатъчно високи, защото това представлява потенциална опасност за бебето. Също така се погрижете всички гайки, болтчета, скоби и останалите части от основната сглобка да са по местата си и захванати здраво и стабилно. Ако решетката за чесане на зъбките е напукана или нащърбена, не е проблем да я замените с нова. Винаги, когато използвате креватче, което не е чисто ново, не забравяйте да закупите нов дюшек, който да бъде чист, удобен и по мярка.

ЛЮЛКА

Уверете се, че люлката е в запазено състояние. Вижте дали всички болтове и части са на местата си, непокътнати и работещи правилно. Проверете също дали ограничителите за тяло са запазени, както и дали крачетата са устойчиви и стегнати, за да сте сигурни, че люлката е стабилна и няма да се обърне.

ПОМПИ ЗА ИЗЦЕЖДАНЕ НА КЪРМА

Поради здравословни съображения, повечето производители не поощряват използването на вече употребявана помпа за изцеждане на кърма. Дори да си купите нови тръбички, има малка вероятност да бъдат пренесени вируси от предния собственик, ако млякото влезе в досег с вътрешните части на помпата. Помпите, които могат да се дават назаем, са със затворена система, благодарение на която млякото няма пряк досег с механизма на помпата и затова този тип помпи са идеални за многократна употреба.

КЕНГУРА

Повечето са направени от доста здрави, устойчиви материи и това ги прави идеални за повторна употреба и вземане назаем. Обезателно трябва да проверите кенгуруто за размерите на отворчетата, предназначени за крачетата на бебето. Те трябва да бъдат достатъчно малки, за да не позволят на бебето да се изхлузи от тях. Също така проверете кенгуруто за разхлабени ластици и най-накрая доста добре го изперете.

ЗАВИВКИ, ДЮШЕЧЕТА, ОДЕАЛЦА

Прегледайте обстойно завивките, пеленките и одеалата за разригани конци, дупки, пискюлчета, и фитилчета по вълнените завивки. Погрижете се чаршафите да бъдат запазени и стегнати. Краищата на чаршафа трябва да се застъпват под матрака, защото отпуснатият край на чаршафа може да похлупи бебето и да го задуши, докато спи.

ИГРАЧКИТЕ

Първо огледайте играчките за повреди, които могат да предизвикат опасност при игра с тях като оголени жички или разхлабени части. Накрая ги почистете старателно. Ако сред играчките има и плюшени, съветваме ви да ги изперете. Ако пък са пластмасови, почистете с дезинфектант като го оставите да подейства поне за 10 минути, след което изплакнете обилно.

СТОЛЧЕТА ЗА ХРАНЕНЕ

Инструкциите за безопасност се променят през годините. Затова се уверете просто, че коланчетата са в изправност и не позволяват на детето да изпадне от столчето.

В никакъв случай

СТОЛЧЕТА ЗА КОЛА

Дори да знаете, че със столчето не е имало инциденти, най-сигурно е да купите ново, особено ако е от моделите, които имат двойно предназначение и се използват както за кола, така и за носене на детето. Непрекъснато се правят нови и подобрени модели, а инструкциите обикновено липсват. Kогато става въпрос за столче за кола, което е втора ръка - това може да създаде затруднения на родителите при правилното му поставяне. Освен това пластмасата, от която са направени столчетата, влошава качеството си с времето. Когато безопасността на детето ви зависи от качеството на столчето за кола, не правете компромиси!

СПАЛНО БЕЛЬО

Винаги купувайте чисто нови пижамки за бебето. Многократното изпиране захабява бельото. Освен това материалът, поставен под стъпалата на ританките и пижамките, който служи за предотвратяване на пързалянето на бебето, се протрива.

Като цяло е важно да имате правилна преценка за качеството на продуктите, които са ви попаднали от приятели или познати и да можете от отсеете истински използваемото. Но имайте предвид, че идва период, в който децата сами започват да искат безкрайно много неща, списъкът се увеличава непрестанно и вие не смогвате на темпото на жадуваните от малчугана ви неща. Затова, може би, е доста добра идея да вземете назаем, преди да е станало късно.

 

 

Автор: Любослава Трайкова

 

 

Сподели: