Отдих и туризъм

Кърджали

Още докато се спускате по стръмно виещия се път, пред вас неочаквано се разкрива панорамна гледка към този южен град, разположен като в шепа между скатовете на планината. През него минава река Арда.

Кърджали

Още докато се спускате по стръмно виещия се път, пред вас неочаквано се разкрива панорамна гледка към този южен град, разположен като в шепа между скатовете на планината. През него минава река Арда. А от няколко години близо до моста й се намира и „Водното огледало" - единственото по рода си хидротехническо съоръжение у нас, което събира в централната зона на града 1,5 млн. куб. метра вода, а дълбочината му стига до 4 метра.

Кърджали определено е благословен от водните богове. Освен реката край него се намират и 3 язовира „Кърджали",  „Студен кладенец" и „Ивайловград". Стената на кърджалийския язовир е една от забележителностите на града. По големина е на второ място, а по форма, конструкция и изпълнение е единствената на Балканския полуостров. Тя е и една от малкото язовирни стени в света, които се извисяват над самия град.

Всеки фен на риболова ще бъде поблазнен от възможността да си хване лично голям сом, каквито често се срещат във водите на яз. „Кърджали", а любителите на пресни рибни гозби могат да похапнат уловени на място екземпляри край брега на язовира. Освен поставените на понтони плаващи ресторанти туристите посядат за обяд и в кораба „Емона". Той е построен по поръчка на цар Борис III в края на тридесетте години на миналия век. Понастоящем "Емона" е единственият напълно запазен кораб в България от своята епоха.

 Другите места, които на всяка цена трябва да бъдат посетени от гостите на Кърджали, са Историческият музей, намиращ се в сградата на бившето медресе (мюсюлманско училище), добре запазеният древен манастирски комплекс "Св. Йоан Подром", както и църквата "Успение на пресвета Богородица", която не оставя никого безразличен с прекрасния си двор и нетипични стенописи и икони.

ПЕРПЕРИКОН

Въпреки че мнозина не знаят дори къде се намира на картата, това зелено и слънчево място е събрало много природни красоти около себе си. Ако имате път натам, ще можете да разгледате отблизо добилите световна известност крепости Перперикон и Моняк. Името на Перперикон идва от златните монети перпери, известни и като златица в средновековна България. Площта на археологическия комплекс е около 12 кв. км. От дълбока древност Източните Родопи са били привлекателно място за населяване и неслучайно те се смятат за люлка на мегалитната култура. Хора по тези места е имало далеч преди траките. Доказателствата сочат, че Перперикон е светилището на Дионис на тракийското племе сатри, чийто жречески род били бесите.

ТАТУЛ

Светилището на Орфей край село Татул е друга особено популярна дестинация в близост до Кърджали, която се радва на голям интерес в последните години. Вярва се, че там са извършвани обреди, свързани с определени годишни времена и по-специално имащи връзка с плодородието и земеделието, със скотовъдството и здравето на хората.

Върху една от площадките, водеща към гробницата, има кръгъл олтар. Доказано е, че тук древните хора са извършвали астрономически наблюдения. Татул освен светилище за пренасяне на жертви на древните тракийски божества е бил и средище за наблюдение на изгрева и залеза на Слънцето в определени дни от годината. По предположение на учени култовият комплекс край с. Татул е Тракийското светилище на античен храм от IV хилядолетие пр. Христа и се смята за един от най- големите монолитни паметници в Европа.

ЛЕГЕНДА ЗА КРАСОТАТА

Природната забележителност Каменната сватба се намира в село Зимзелен, до самия град. Легендата разказва за млад момък от Зимзелен, който залюбил девойка от съседно село. Левентът бил омагьосан от прекрасните й очи, които били сини като небето. По онова време момите трябвало да ходят задължително забулени, като само очите им се виждали. Младежът, преследван от прелестните момини очи, искал все повече и повече да зърне лицето на момичето. Бащата на левента отишъл при родителите на девойката и след известни увещания успял да я откупи. Вдигнала се тежка сватба, а по пътя към село Зимзелен ненадейно духнал силен вятър и отвял булото на младоженката. Пред неописуемата й хубост всички сватбари занемели. Тогава свекърът завидял на сина си, а заради нечистите му помисли природните сили накарали всички да се вкаменят. Единствено младоженецът останал жив и през горчиви сълзи помолил вятъра да вкамени и него. Природната стихия изпълнила молбата му, в резултат на което феноменът Каменната сватба и до днес стои до една локва, която се смята за незасъхналите сълзи на злочестия младоженец. От 1975 година природният феномен Каменната сватба  е обявен за защитен обект.

Посетителите не бива да пропускат и природния феномен Каменните гъби (известен още като Скални гъби), разположен на около 1 км северно от село Бели плас, до самия път между Хасково и Кърджали. Местните го наричат Мантаркая. Други интересни места са "Стремските лабиринти", които представляват добре запазени галерии на мини за добив на злато от римско време, както и пещерите "Карангил", "Снежинките", "Тилкин", "Карабекирова", "Бръжлянина".

 

Автор: Кремена Пашова

 

 

Сподели: