Здраве

Кърма като дъга

„Новороденото се нуждае само от три неща.

Кърма като дъга

Това са топлината на ръцете на неговата майка, храната от нейните гърди и увереността в нейното присъствие. Кърменето удовлетворява и трите.“

д-р Грантли Дик-Рийд, „Раждане без страх” (Childbirth Without Fear)

 

Тонове мастило са изписани по темата за ползите от кърменето както за бебето, така и за майката. Няма съмнение, че във всеки един момент кърмата дава на новороденото най-добрата възможна комбинация от хранителни вещества, чието съотношение се променя съобразно нуждите на бебето не само с течение на времето, но и в рамките на едно и също хранене. И ако по време на кърменето за майката остават скрити измененията в консистенцията и цвета на кърмата, то при изцеждане тя може да наблюдава цяла палитра от цветове и нюанси, което да породи у нея основателите въпроси на какво се дължи това състояние, доколко е нормално и дали е безопасно за детето й.

В повечето случаи промяната на цвета не трябва да буди притеснения. Причината най-често се крие в приеманите от майката храни и напитки, но понякога, макар и много рядко, може да е сигнал за патологично състояние, което изисква консултация с лекар.

 

Жълта или оранжева

            * През първите няколко дни след раждането гърдите отделят много малко количество гъста, жълто-оранжева на цвят кърма – коластра. Наречена „течно злато” заради характерното оцветяване и уникалната комбинация от хранителни вещества и антитела, тя не само храни, но и защитава уязвимото новородено.

            * Приемът на голямо количество храни, богати на бета-каротин, като моркови, сладки картофи или тикви, може да оцвети кърмата в различни нюанси на жълто-оранжевата гама.

 

Синя

            * В края на първата седмица след раждането започва постепенното съзряване  на кърмата. За да отговаря за променящите се потребности на бебето, кърмата също се променя – по количество, състав, консистенция и цвят. При всяко кърмене бебето първо приема т.нар. „предно мляко“, което е по-разредено и бедно на мазнини, прозрачно или със синкав оттенък и служи за утоляване на жаждата. То съдържа по-голямо количество белтъци, лактоза и водноразтворими витамини от „задното“. С увеличаване на гъстотата и количеството мазнини в задното мляко, предназначено да засити глада, се променя също и цветът, и кърмата става по-кремава. Важно е да се отбележи, че тук не става въпрос за образуването на два различни вида мляко от гърдите, а за факта, че по-воднистото предно мляко „слиза“ по-бързо към зърната, отколкото богатото на мазнини задно мляко.

 

Кафява, розова или червена

            * Причината може да се крие в приеманите от майката храни и напитки. Червеното цвекло или някои оцветители в храните могат да обагрят кърмата в обезпокоителните розово-червени и дори кафеникави нюанси.

            * Друга вероятна причина за подобно оцветяване на кърмата е наличието на малки количества кръв. В края на бременността и няколко дни след раждането към гърдите започва да се стича повече кръв. Спукването на малки капиляри може да доведе до попадане на кръв в млечните канали и оттам в кърмата. Според специалистите, състоянието, известно под названието „синдром на ръждивите тръби”, не е опасно за бебето и майката не трябва да спира да кърми. Кървенето би трябвало да отзвучи в рамките на няколко дни, но ако продължи повече от седмица, е добре да се консултирате с лекар, за да се отхвърли съмнението за патологично състояние, като рак на гърдата.

 

Зелена

            * Ако кърмата е придобила зеленикав оттенък, това най-вероятно се дължи на повече зеленчуци, като спанак и кейл, водорасли или някои оцветители в менюто на майката.

 

Черна

            * Да, възможно е и изглежда доста плашещо. Цветът може да се дължи както на остатъчна кръв, така и на приемани от майката билки или медикаменти. Не забравяйте да се консултирате с лекар, за да сте сигурни, че тяхната употреба е безвредна за бебето.

 

Автор: Елица Лукова

Консултант: Лиана Саралиева, многодетна майка и доброволен консултант по кърмене от Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“

 

 

 

Сподели: