Новини

Кърмата има важна роля за нервната система

Изследване показа, че съставът на майчиното мляко се е променял в зависимост от усложняването строежа на мозъка.

Според проучването, цитирано от dariknews.bg, съществува разлика не само между млякото на приматите и кравите, но и между човешкото и маймунското. Това означава, че кърмата също е еволюирала, а съставът й отразява измененията в потребностите на организма, включително нарастването на мозъка.
Кърмата се състои от протеини, сухи и минерални вещества, лактоза, както и мазнини (липиди). Последните служат не само като източник на енергия за малките, но и като структурни компоненти на клетъчните мембрани. Това е особено важно при формирането на мозъка. По този начин еволюцията на състава на млякото може да върви паралелно с еволюцията на мозъка, а междувидовите разлики в млякото от бозайници представляват особен интерес за науката.
Водени от тази идея, учени от института „Сколковски“ са анализирали липиди от краве мляко, два вида макаци, крави, свине, кози и якове и са ги сравнили по 472 отделни компонента.
Резултатите показали, че човешката кърма, за разлика от тази на маймуната, съдържа голямо количество ненаситени мастни киселини, които изпълняват важна роля за функционирането на нервната система. Отчитайки факта, че периодът на лактация при приматите и при човека е относително продължителен, тези разлики в състава могат да бъдат свързани с адаптацията към нуждите на развиващия се мозък, смятат изследователите.

 

Сподели: