Здраве

Кърмене и импланти

Може ли да кърми жена, която има силиконов бюст?

Кърмене и импланти

Може ли да кърми жена, която има силиконов бюст? Опасно ли е това за бебето, пречи ли на отделянето на кърма? Има ли странични действия? За компетентно мнение потърсихме д-р Николай Георгиев, доктор по пластично-естетичена и реконструктивна хирургия, http://www.plasticsurgery-bg.com/.

Опасно ли е да се кърми, ако има импланти?

Отговорът на този въпрос е еднозначен - категорично не! Няма опасност една жена, която е с импланти, да кърми своето дете.

Искам веднага да поясня самият процес по поставянето на имплантите. Има два начини за увеличаване на бюста - имплантите се поставят или под млечната жлеза, или под мускулите на гърдите. Подмускулно вече съм поставил стотици импланти на мои пациентки и при нито една от тях не се е възпрепятствало кърменето. Ако имплантите са поставени под жлезата, също няма проблем, защото обвивката им е изключително здрава и силиконовият гел не може да премине през нея. Но дори и хипотетично обвивката да се спука, гелът не може да достигне до жлезите, така че не съществува опасност. Нека пациентките бъдат спокойни, че функцията на жлезата е напълно запазена след операция за уголемяване на бюст със силиконови импланти.

Но искам да направя едно уточнение! В никакъв случай не трябва да кърмят жени, които имат импланти на френската фирма „Пи Ай Пи", защото за тях има риск. (бел. ред. През 2010 г. се оказа, че френската фирма Поли Имплант Протез, - ПИП, е използвала некачествен и доста по-евтин гел за импланти, които са били изнасяни в над 60 страни в цял свят. Тогава правителството на Франция препоръча на хиляди жени по света превантивно да сменят силиконовите си импланти, ако са произведени именно от тази фирма.)

Най-важното, което трябва да се знае, е, ча тялото успява да се нагласи и да приеме имплантите като своя „собственост". По време на бременност в гърдата се развиват лактационни процеси и от тази гледна точка съществува малка хипотетична възможност имплантите да окажат известен натиск в самата гърда. Ако условно приемем, че гърди без импланти могат да произведат един литър кърма, то при тези с импланти количеството е със 100 милилитра по-малко.

Какво представляват имплантите?

Силиконова торбичка, пълна най-често с гел или със серум (солена вода). От тук и два вида импланти - гелови и серумни. Всеобщата позиция на водещите специалисти по пластична хирургия от цял свят е, че за момента геловите импланти са най-добрите.

Има разлика и във формата на имплантите. Могат да бъдат кръгли и капковидни (анатомични), като техният избор и обем е въпрос на предпочитание и решение на пациентката и лекаря.

Може ли да се използва помпа при наличие на импланти?

Да, няма никакъв проблем да се използва. Помпата не пречи на имплантите, нито може да ги увреди.

По никакъв начин имплантите не могат да се повредят по време на кърменето. Здравината им е изключително висока, особено на тези, които са висок клас. По-скоро жлезата може да се промени, отколкото самият имплант.

Оказват ли влияние силиконовите протези върху нарастването на бюста по време на бременността?

Разбира се, че оказват влияние. Но никой не може да каже дали пречат или помагат. Със сигурност отпускането на кожата на гърдите при жени, които са с импланти, е по-малко, но все пак няма еднозначен отговор. Всяка жена трябва да се проследи сама.

Нека да разгледаме най-негативния резултат, когато гърдите нарастват прекалено много, след кърменето жлезата се свива и гърдата остава своего рода изпразнена. Ако имплантът не е голям, за да запълни тази празнина, резултатът е т.нар. ефект на „печените чушки" - гърдите увисват в подобна форма. Тогава се налага отново корекция на бюста.

Възможно ли е да се премахнат имплантите, докато трае бременността, и след това да се поставят отново?

Принципно е възможно, но е крайно НЕпрепоръчително, защото това е една травма за гърдите.

А разваля ли се видът на бюста?

Всичко зависи от структурата на самата гърда. Ако трябва да отговаря с цифри - това може да се случи при под 25 % от жените със среден размер на гърдите, които са, подчертавам, предразположени. Тогава се налага корекция - намаляване на кожата на самата гърда и повдигане на бюста.

Какво бихте посъветвали жени, които не са раждали и се колебаят дали да си поставят импланти?

Това е въпрос на личен избор, на решение както на жената, така и на партньора й. Имплантите по никакъв начин не пречат на кърменето и логиката да се изчака до раждане е някак сама по себе си... средновековна.

Автор: Димитрина Пандурова

 

Сподели: