Здраве

Кърменето като песен

Всяка година от 1 до 7 август отбелязваме Световната седмица на кърменето.

Кърменето като песен

За да отдадем дължимото на глобалната инициатива за насърчаване, подкрепа и защита на естественото хранене, поканихме едно от най-обичаните му и прекрасни лица – сърцатата Ася Демирева. Ася е сред първите обучени консултанти по кърмене в България и един от тринайсетте сертифицирани към Международния борд консултанти у нас. Зад престижните титли се крие вдъхновяваща майка на две деца, отдадена на мисията да бъде до жените с точни съвети, приятелска дума... и споделени сълзи. 

Ася, спомняш ли си първите си години като консултант по кърмене? Кога бяха те и беше ли ти трудно да наложиш тази непозната дотогава професия?

Оооо, първите дни бяха изпълнени с ентусиазъм и възторг от възможността да помагаме на жените, които имат нужда. Това не беше лично мое начинание, а екипна работа, начело с д-р Анета Попиванова и рамо до рамо с Хедра (Христина Янева, която всички познават) и Снежана Любенова (която продължи да е доброволен консултант).

Мисля, че към онзи момент изобщо не осъзнавахме, че създаваме нова професия. Просто искахме майките и в България да имат достъп до качествена информация за кърмене, както и до адекватна помощ. Осъзнаването дойде няколко месеца по-късно, когато жените сами започнаха да говорят за нас и да се насърчават една друга да потърсят помощ.

Колкото до налагането на професията… То съвсем не е приключило. Да, жените знаят, че има консултанти по кърмене, но все още не обръщат внимание кои са хората, които се представят за такива.

Консултанти

В България към момента има две доброволчески организации: НАПК (Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“, която ние създадохме) и Ла Лече Лига (която е международна). В сайтовете и на двете организации има подробна информация как работят и какъв е начинът човек да се свърже с тях. IBCLC консултантите, към които принадлежа и аз, сме 13 в България, като това е най-високата степен на квалификация в областта на кърменето. Ние имаме идентификационни карти и сме длъжни да се ресертифицираме на всеки 5 години. Както често ми се налага да обяснявам на семействата, с които работя – като те заболи зъб, не ходиш на очен лекар, нали? Кърменето е специализация като всяка друга и няма как всеки, който има досег до медицината, да разбира от него по презумпция.

Така че „консултант по кърмене“ още е непопулярна и неналожена професия в нашата държава. Когато във всяко родилно отделение заработят поне по двама IBCLC консултанти, тогава нещата биха стояли по доста по-различен начин. Засега сме далеч от тази мечта.

Връщам те в наши дни – кога майките се обръщат към консултант и как могат да получат такава помощ?

Бъдещи или вече настоящи майки и партньорите им търсят информация и подкрепа още от ранните седмици на бременността. Някои идват на предварителни консултации, други изчакват да се роди бебето и да си запишат час, просто за да си сверят часовника, а трети са онези, които проблемите принуждават да търсят адекватна подкрепа и помощ.

Няколко са начините и каналите, чрез които жените търсят и получават информация и подкрепа:

  • Различните групи в социалните мрежи с конкретна насоченост, свързана с кърмене и отглеждане на бебета и деца.
  • Доброволните организации, за които вече споменах.
  • Сертифицираните консултанти – част от които имат кабинети, а друга част правят домашни посещения. Някои осигуряват и онлайн консултиране чрез видео връзка или в писмен вид.

Аз например преглеждам в кабинета си и онлайн. Предлагам два вида консултации на живо, единият от които е полудневен формат – родителите и бебетата стоят при мен по 4 часа, в които наблюдавам няколко кърмения, къпем бебето, повиваме, обличаме, тренираме различни техники за успокоение… Често говорим какво ги очаква в следващите поне 2 месеца, как да организират пространството у дома, за да им е оптимално удобно, и даже как да намират време за почивка и забавления с бебе.

Дамите, които консултираш, споделят, че не само им даваш безкрайно полезни съвети, но и им вдъхваш сила, кураж, увереност. Как го постигаш?

Това е особен въпрос. Искате от мен да правя дисекция на комуникационните си умения. Всъщност не се замислям, че го правя. Това се нарича емпатия, а аз я притежавам в огромни количества. Вродена ми е. Често плача с жените в кабинета си. Може да ви прозвучи неочаквано, но често плачем и с мъжете. Емоцията е силна и споделена. Дистанцията – твърде къса. Аз съм на една ръка разстояние и от мама, и от бебето. Лесно е да прегърна – толкова, колкото и да покажа различна поза, или просто да помогна да донагласим бебето, за да получим комфорт за цялата двойка. Понякога словесната подкрепа е единственото, от което човеците имаме нужда, за да разберем, че сме на прав път. А майките винаги сме на прав път – този на душите и сърцата си. Част от работата ми е понякога да помогна да изключим разума за кратко и да останем на усещания. Тогава всичко си идва на мястото.

Мотото на Световната седмица на кърменето за 2022 г. е: „Стъпка напред за кърменето: Образование и подкрепа“. Това ли са ключовите фактори за успешно естествено хранене на бебчетата?

Това са ключовите фактори за всяко едно начинание – да знаеш какво искаш и да имаш подкрепа. Кърменето не прави изключение. Обичам, когато в кабинета ми идват майката, таткото, бабата, лелята… или други деца от семейството. Обичам, защото заедно задвижваме една добра енергия и наместваме помощта на всеки, който е загрижен за малкия човек. Знаете го това клише: „Цяло село е нужно, за да се отгледа едно бебе!”. Мен ако питате – две села са нужни – семействата на двамата партньори, които да не се надцакват, а да се подкрепят.

На всички ни се е случвало да започнем нещо ново в живота си. Кога успяваме? Със сигурност не когато чуваме как не можем, как не ни се получава, как то така не се прави…

Знания и подкрепа

Кърменето е вродено биологично умение, но ние сме скъсали онази нишка, която го е държала на ниво базисно знание. Вече не виждаме кърмещи жени, не ги срещаме в ежедневието си, те са необичайна гледка. Как тогава да го припознаем за свое? Със знания и подкрепа.

По данни на Световната здравна организация почти две от три бебета не се кърмят изключително през препоръчителните шест месеца – процент, който е без промяна от две десетилетия. На какво се дължи това и какво е решението?

Това се дължи първо и основно на краткото майчинство в развитите страни. Надявам се всички, които четат интервюто, са наясно, че ние сме едни от най-облагодетелстваните в това отношение нации. Изключително трудно е да кърмиш и 4 месеца, когато всъщност отпускът ти по майчинство е 6 седмици.

На следващо място се нарежда маркетирането на продукти, заместители на майчиното мляко. Има международен кодекс, който всички заобикалят по един или друг начин. Фактът, че всяка жена в родилно отделение в България получава шише с мляко за кърмачета, наместо да бъде стимулирана да изцеди собственото си мляко, при невъзможност бебето да засуче, е повече от показателен. Темата е дълга, болезнена и й трябва отделно интервю.

Дори само тези две направления да се променят, процентът на кърмените бебета ще нарасне значително.

Кога кърменето е песен?

Когато се изпълнява на двуглас или на повече гласове, ако мама кърми близнаци или породени деца. Кърменето е екипна работа. Единият търси, а другият предлага. Моята работа е да разтълкувам знаците на участниците и да им дам начално „ла“. И, за тези, които не знаят, името на нотата „ла“ идва от латинското „Lactea via“ – Млечен път. Така че консултантите по кърмене сме камертонът на тази песен.

Интервю на: Ива Лалова

 

Сподели: