Здраве

Кърменето в детайли

Казват, че кърменето е подарък от майката за бебето, за нея самата и за света.

Кърменето в детайли

Този дар върви в комплект с детайли, които всяка новобранка в храненето на мъничето трябва да знае. Ето ги.

Релаксацията като ефект

Мамчетата, които хранят децата си по естествен начин, имат значително по-ниски стойности на кръвното налягане от тези, които не го правят. Това се обяснява с факта, че по време на кърмене се отделят хормоните окситоцин и пролактин, които действат успокоително и елиминират стреса.

Окситоцинът е причината и за честото ви желание за дрямка. Хормонът „кани” съня, благодарение на релаксиращите си свойства.

„Не” на сапуна

Измиването на гърдите със сапун може да изсуши кожата и да предизвика напукване на зърната. Затова използвайте само топла вода, след което подхранете деликатната кожа с хидратираща грижа и леки масажни движения.

За хапването и хапането

Някои майки се страхуват от възможността детето да ги хапе, докато го кърмят. Най-честата причина за това е никненето на зъбките, когато предните зъби са поникнали и другите си пробиват път през венците. Не е изключено досегът на зъбчетата да е провокиран от  инфекция на ухото, стрес или желание на малкото човече да привлече вниманието на мама.

Можете да спрете хапането, като прекратявате кърменето преждевременно. Така бебето ще свързва ухапването с край на храненето и това ще му подейства като спирачка.   

Меню за двама

Макар да искате бързо да върнете формата си отпреди раждането, сега не е моментът за диети. Хранете се балансирано и разнообразно, за да стимулирате производството на кърма. Наблягайте на плодове и зеленчуци; храни, богати на скорбяла (хляб и ориз); протеини (крехко месо, яйца и варива); млечни продукти.    

Мъникът дирижира всичко

Вероятно се опитвате да определите хранителен режим на бебето. Не е нужно. Малкото човече само ще ви насочва кога е гладно. Разпознавайте знаците и го кърмете, когато забележите:

 

  • Инстинктивно движение на главичката в търсене на зърното.   
  • Звук за засмукване.
  • Смучене на пръсти.
  • Плач.

 

Автор: Ива Лалова

 

 

Сподели: