Здраве

Къса юздичка на езичето

Ако бебето ви се е родило с къса юздичка на езичето и за първи път в живота си се сблъсквате с подобен проблем, значи спокойно обвинявайте половинката си. Може пък да ви олекне. Медицината доказва, че анкилоглосията (научният термин) е наследствена, но не

Къса юздичка на езичето

Ако бебето ви се е родило с къса юздичка на езичето и за първи път в живота си се сблъсквате с подобен проблем, значи спокойно обвинявайте половинката си. Може пък да ви олекне. Медицината доказва, че анкилоглосията (научният термин) е наследствена, но не задължителна. Все пак не е нужно да се притеснявате особено - щом сте открили проблема, той ще бъде решен. Късата юздичка на езика е поправимо състояние, което може да създаде затруднения в развитието, единствено, ако на детето не бъде обърнато внимание. Освен това не сте единствените - около 1-2% от бебетата се раждат с къс френулум.

КАКВО ТОЧНО ПРЕДСТАВЛЯВА

Френулумът е късче плът, което свързва долната част на езика с основата на устата. Майките го наричат юздичка на езика. По рождение може френулумът да е къс и опънат. Заради него могат да се появят редица проблеми, които да затруднят правилното развитие на бебето и впоследствие на детето. Не е задължително късата юздичка да е причина за трудно кърмене например. При всички случаи трябва специалист да прецени дали видът и състоянието на френулума ограничават възможностите на бебето. Установено е, че юздичката на езика обикновено се удължава до края на първата година успоредно с растежа на детето. Ако това не се случи или бебето не може да се кърми ефективно, се взема решение за „клъцване" на френулума. Днес процедурата се извършва само от специалист. В миналото акушерките са го правели още при раждането на бебето, без дори да спазват определени хигиенни условия.

ПЪРВИ СБЛЪСЪК

Първият и основен проблем, който се появява е трудното кърмене. Бебето е нервно, плаче от глад, а в същото време не може да суче нормално. Майката обикновно изпада в паника и се чувства безсилна. Смята, че детето й е злоядо, а решението може да е просто и в съвсем друга посока. За да засмуче добре, бебето трябва да изплези хубаво езичето си, да обхване зърното и ареолата и да го върне обратно, за да пие мляко. Ако не може да изпълнява добре това упражнение, то остава гладно, нервно и не наддава като връстниците си. След намесата на специалист, когато юздичката се отреже, бебето веднага започва да се храни с лекота. Улеснението усеща и майката, тъй като няма причина за болезнено притискане на гърдата.

ПРОБЛЕМ И ЗА МАМА

В случай, че бебето е с твърде къса юздичка на езика, то не може да го изкарва над долната устна. Когато се кърми, то притиска зърното на гърдата с долния и горен венец и майката изпитва болка. Освен това чувствителното място може да се нарани сериозно. Всеки случай трябва да се разглежда индивидуално, тъй като храненето на бебето зависи и от големината на зърната. Ако те са по-малки, дори дете с къс френелум няма проблем с кърменето.

66 ШИШЕТА СЕ СУШАТ НА ШОСЕТО

Нина Йорданова - логопед, терапевтичен и обучителен център „Пумпелина", www.pumpelina.eu

Какви логопедични проблеми може да създаде късата юздичка под езика, която не е отстранена?

Два са френулумите, които имат отношение към орофациалната моторика (движенията на устата, езика):

1. Френулум на горната устна - създава затруднения със затваряне на устната при преглъщане, пиене от чаша и образуване на звуковете М, П, Б;

2. Подезична връзка - създава затруднения със сукане, преглъщане, дъвкане, образуване на всички звукове, защото измества позицията на езика в устната кухина.

След отстраняването й, веднага ли се усеща подобрение в говора или детето се нуждае от определени уроци?

След отстраняването й се изчаква необходимия постоперативен (макар, че това не е точно операция) период и е редно да се започне орофациална терапия за създаване на правилни навици за гълтане, дъвкане и движение на езика нагоре, надолу, наляво и надясно. Тази терапия се извършва паралелно с корекцията на звуковете. Детето не може само да започне да произнася правилно всичко, но се забелязва подобрение в движението на езика и в произношението. Логопедичните занимания не са уроци, а определен вид терапевтични упражнения с цел подобряване на комуникацията.

Коя, според вас, е подходящата възраст за рязането на юздичката, ако има проблем?

Това зависи от решението на лицево- челюстен хирург, ортодонт или стоматолог според индивидуалното състояние на детето.

КАЖИ: „ААААА..."

Д-р Стефан Андреев - стоматолог „ВиВиДент", ул. Миджур 23, тел.8660191

Кога най-рано може да бъде открит проблем с френулума?

В голям процент от случаите, анкилоглосията, ако е силно изразена, се открива веднага след раждането. Обикновено това се случва при първите прегледи на новороденото от неонатолозите.

Как може майката да прецени дали детето й има къса юздичка на езичето?

Ако не се открие в родилното отделение и ако е слабо изразена, майката може да разбере за проблема ако:

1. Кърменето на детето е затруднено. Езикът играе важна роля в сукането и когато е блокиран от късия френулум то не е ефективно. Детето остава ненахранено и наддава бавно на килограми. Проверка може да се направи, като се сложи пръст в устата на бебето, докато засуче. Езикът на мъничето трябва да обхване хубаво долната част на пръста и задължително върхът му да преминава линията на долните венци.

2. Трябва детето да може свободно да изкара езика си извън устата. Много често при опит да се направи това движение върхът му има сърцевидна форма. Проверете умението на бебето, като му се оплезите - дори и най-малките имитират родителите си.

3. В по-късна възраст има проблеми с говора.

4. Има затруднения при преглъщането на хапчета.

5. Има проблеми с храносмилането.

Коя е най-подходящата възраст за манипулацията?

Коригирането на дефекта се налага тогава, когато има нарушаване в някоя от гореизброените функции. Колкото по-рано се извърши манипулацията толкова по-малко последствия ще има. Корекции на дефекта се правят в първите няколко седмици след раждането от педиатрите. В ранна детска възраст може манипулацията да се извърши в стоматологичния кабинет.

Какво точно представлява манипулацията?

При бебетата корекцията става за секунди, като само се срязва френулума. Той не е богато кръвоснабден и кърви много малко. В ранна детска възраст, манипулацията не се различава много повече от горната, като могат да се прилагат и местни упойки. Когато обаче се налага използването на техники, свързани с пластика на меките тъкани, трябва да се търси консултация с лицево-челюстен хирург. Обикновено към такъв родителите се насочват от стоматолог.

Колко време след рязането на френулума бебето може да се кърми?

Веднага след манипулацията. То плаче за малко, не защото го боли, а защото е отделено от майката и е уплашено. Слагането на гърда може да го успокои най-бързо.

Ако съществува проблем, но юздичката не бъде отрязана, какви неприятности може да създаде това със зъбите?

Езикът влияе върху развитието на челюстните кости и спомага за правилното подреждане на зъбите. Ако дефектът не бъде коригиран може да възникнат различни ортодонтски и пародонтални проблеми, като разстояние между долните зъби или изкривяване.


Автор: Десислава Христозова

 

 

Сподели: