Нашият дом

Къща на изкуството

Какво е дом? Мястото, където се прибираме да спим, мястото, където пребиваваме, докато не сме на работа? - Със сигурност на никого не му възникват тези асоциации.

Къща на изкуството

Какво е дом? Мястото, където се прибираме да спим, мястото, където пребиваваме, докато не сме на работа? - Със сигурност на никого не му възникват тези асоциации. Повечето мислено се завръщаме в бащината къща, където винаги е неделя сутрин и ухае на мекици, където старият дървен скрин от прабаба пази паметта на поколения родственици, където всичко е непреходно - и диванът е все там срещу вратата, и котката е все така сгушена на възглавницата в сладка дрямка до мама, която бродира цветя на пердетата, а от пода лъха топлият аромат на дърво, който запечатва спомените, а не е запечатан от лакове и бои.

Не, този свят може да не е утопия, в която да се потапяме в меланхоличен блян, докато сме се излегнали, смазани от умора, върху леглото от ширпотребата в квартирата. Квартирата, която не е у дома, която днес е тази, а утре е някоя друга, в някой друг квартал, но във все същия из(без)мислен свят. 

Скулпторът и художник Пламен Петров и интериорният дизайнер и икономист Биляна Милушева се срещат преди 4, 5 години в Германия. Тя е там от 20 години, но блянът по утопията за дом не я е напускал никога и един ден, в търсене на мебелен производител, който да осъществи точно тези нейни идеи, Биляна среща Пламен и неговото изкуство в мебелите. Тази среща води до едно много успешно партньорство, което ражда „Каза арт". На шега Пламен Петров се представя „гениален художник и скулптор, но откакто преди 20 години ни изгониха от изкуството, се занимавам и с производство на уникални мебели." Но истината е, че от тези мебели наистина лъха геният на скулптора и на природата. Пламен Петров започва своя бизнес преди 20 години в град Троян с две-три машини, взети под наем. Постепенно изгражда едно производство на уникални мебели със собствен стил под марката „Тера арт", които към днешна дата се продават доста добре в България и особено в чужбина, основно в Германия, Израел, Гърция, Испания, Франция. Какво е различното в тях ли? Те са уникати, в които е вкарана емоция, емоцията, която превръща къщата в Дом. От столовете, през масичките и креватите всичко е сътворено от масивно дърво, което се изсушава по специална технология, за да няма деформиране. Всички лакове, които се използват са на екологична основа, няма нищо отровно. Механизмите на шкафовете са на водещи австрийски компании, които са световни лидери на пазара. Целта на това, мебелите освен артистични да бъдат и здрави, е свързана с еко мисленето на двамата творци. Така не се развалят и изхвърлят след 5 години, както е свикнал да прави съвременният консуматор.

Във фабриката имат два типа на работа. При единия г-н Петров работи по поръчка на клиентите си от интернационалното пространство, а за Германия прави само уникати - бутикови мебели. На европейския пазар дейността им се простира по-надалеч, освен мебели предлагат и цялостни интериорни решения и изработване. От този месец ще стартират и на българския пазар онлайн шоп с име „Каза арт интериорс". Там ще имате възможността да влезете в 14 различни свята (стаи) с цялостно разработени интериорни концепции - от пода до възглавничките. Всяка от стаите е един емоционален свят на: поезия, релакс, медитация, единение, екзотика, нощни тайни... Цветовете също са продиктувани от емоция.

От опита им на чуждия пазар по интериорни поръчки са забелязали, че в  повечето случаи клиентът очаква от тях да му кажат какво ще му отива най-много. Тяхната задача е да му предложат неговия проект, този, който е най-близо до неговите потребности. Офертите за личен проект изглеждат по следния начин: клиентът получава едни папки от дърво с две дупчици, в които е вкарана офертата на ретро дебела хартия.  Вътре са описани 5 стъпки към вашия мебелен уникат. Първа стъпка е индивидуален разговор, консултантски, на който заедно избирате съответния свят от четиринайсетте. Във втора стъпка Пламен Петров рисува художествена скица. В трета, по желание на клиента, се прави компютърна презентация. Четвърта стъпка е изработването на проекта от подготвен персонал в тяхната мебелна манифактура. И пета е донасянето и монтирането, което също е под тяхно ръководство. Двамата артисти правят освен мебелите и целия дизайн на интериора - пердета, кувертюри, които изработват специално наети за това шивачки. В Германия работят и с други 5 фирми, които предлагат различни аксесоари - малки пластики, лампи и др.

 

Автор: Силвия Чалъкова

 

 

Сподели: