Здраве и красота

Лазерна епилация и фотоепилация

Още първите топли слънчеви лъчи примамливо ни приканват да се поразхвърляме, да свалим връхните дрешки и да покажем малко гола плът. Започват да ни се въртят мисли за басейн и море и за приятен слънчев загар.

Лазерна епилация и фотоепилация

За да си позволим да показваме по-малко дрехи и повече кожа, трябва да сме взели съответните мерки тя да бъде гладка, хубава и обезкосмена. Класическите методи като бръснене и кола маска лека полека отстъпват на съвременни видове трайно обезкосмяване - лазерна епилация и фотоепилация. Те са подходящи както за жени, така и за мъже и най-важното са приложими за абсолютно всяка част от тялото.

ИМАЛО ЕДНО ВРЕМЕ...

Тенденцията все повече жени да се отказват от бръсненето е напълно логична. Повърхностното отрязване на косъмчетата гарантира точно един ден гладка кожа, а на следващия вече се усеща леко боцкане. Ясно е, че ежедневното бръснене не е особено любимо за никого. С деликатните зони като триъгълник и подмишници пък трябва да сме особено внимателни, за да не си причиним дискомфорт с едно неволно порязване. Със същия успех са и кремовете депилатоари, които премахват косъма само на повърхността, вярно без опасност от порязване, но с убийствената миризма на нещо развалено. И при тях трайността на гладката кожа е минимална.

По-ефективни са методи като кола маската и обезкосмяването с епилатор. Изкореняването на косъмчетата с луковицата гарантира трайност между една и три седмици, според бързината на растежа на косъма. Удобното при тези методи е, че може да се прави в салон или вкъщи, в зависимост от предпочитанията на човека. Недостатък е възможността за врастване на някои косми или образуването на подкожни косъмчета. Те за съжаление няма как да бъдат изтръгнати с кола маската или с епилатора, без преди това да бъде леко разкъсана кожата (да бъде извадено косъмчето на повърхността). От това обаче се получава малка раничка, която нарушава цялостния добър вид на съответното място. Ако пък косъмчето не бъде извадено и продължи да расте под кожата, е възможно да се образува миниатюрно количество гной, а това все пак не е особено приятно. Като още един недостатък тук трябва да споменем и факта, че за да можем да извършим обезкосмяване с кола маска или епилатор, космите трябва да са достигнали някаква дължина, т.е. трябва да почакаме да пораснат, за да можем да ги махнем. А относно дискомфортът при скубането, тъй като прагът на болка при всеки човек е различен, няма да споменаваме усещането й като фактор, защото не е еднозначно за всички.

... И СЕГА

И така стигаме до най-ефективните методи измислени засега за трайно обезкосмяване, а именно лазерната и фотоепилацията. Навлезли преди около десетина години, те печелят все повече привърженици сред жените, а вече и сред мъжете. И двата метода са широко разпространени, ефектът им е еднакъв, различават се по начина на работа на уредите. Първото важно нещо, което трябва да се спомене, е че уредите за лазерна и фотоепилация са медицински, а не козметични. Т.е. когато решите да се подложите на такива процедури се уверете в качеството на уреда, с който ще ви третират в избраното от вас студио. Добре е да си изберете козметично студио или салон с утвърдено име, където работят лекари специалисти, за да сте сигурни, че няма да пострадате от некачествено обслужване.

ПРИЛИКИ И РАЗЛИКИ

Разликата между двата вида епилация се състои в начина на облъчване на космите. При лазерната епилация процедурата се извършва върху всеки косъм поотделно, посредством лазерен лъч. Лазерът е апарат, който излъчва точно определена дължина на вълната. От целия спектър на бялата светлина се отделя една единствена дължина, която е подходяща за този вид терапия. Използват се лазери с дължина на вълната 694 nm, 755 nm, 810 nm, 1200 nm. При фотоепилацията едновременно се обработва по-голяма площ от кожата, защото се работи с по-широк светлинен спектър от лъчи (от 695 до 1200 nm) или интензивна пулсова светлина (IPL), а не с точно определена дължина на вълната. Това спомага да бъдат успешно повлияни луковици на различна дълбочина. Останалите характеристики са еднакви и за двата вида епилация.

ПРОЦЕДУРАТА

В основата на тези видове обезкосмяване стои селективната фототермолиза. Отделената от апарата светлинна енергия се абсорбира от меланина (пигментът, който оцветява космите и кожата), натрупва се и се превръща в топлинна. След това тя се предава в дълбочина по стъблото на косъма до корена, като резултатът е изгаряне на космения фоликул. Пигментът в кожата също поема част от енергията, но поради различните характеристики на тъканта, може да се постигне изгаряне на космите в дълбочина, без да се наранява епидермиса. Трябва да се знае, че космите имат три фази на растеж, които се сменят през различни периоди от време в различните части от тялото и процедурата повлиява само космите в една от фазите на растеж (анагенната), в която коренът на косъма е добре оформен. В тази фаза едновременно са около 50% от космите по тялото, което значи, че за да има ефект този метод, процедурите трябва да са няколко. Обикновено се препоръчват между 6 и 8 процедури, но добрите резултати зависят и от фактори като: възраст, цвят и плътност на косъма, цвят на кожата, хормонален баланс, прием на медикаменти (употреба на стероиди и хормонални лекарства) и др. Процедурите се правят веднъж в месеца или на интервал между 4 и 6 седмици. При добро повлияване след четвъртата процедура изчезват около 80% от космите.

Епилацията е подходяща за прилагане при различен цвят на кожата и различна степен на пигментиране на космите. Препоръчва се и за светли косми, с изключение на сивите и чисто белите. Те не се повлияват от процедурата, тъй като не съдържат нужното количество меланин.

ПРАВИЛО №1

Важно е да се знае, че за провеждане на процедура не трябва да има косми по третираната повърхност. Те трябва да бъдат премахнати чрез бръснене или депилатоар. Не трябва да бъдат отскубвани с кола маска или епилатор, защото по този начин се обезсмисля процедурата с лазер или фотоепилация, която третира именно корена на космите.

ПРАВИЛО №2

Друго важно правило е, че трябва да се избягва излагането на слънце или на солариум преди и след процедура, тъй като по-тъмната кожа съдържа повече пигмент в себе си и тя поглъща енергията на лъчите, създавани от лазера или IPL-а, много лесно. Последствията за кожата може да не са добри. От друга страна, при излагане на слънце косъмът изсветлява и става много по-трудно нагряването му, а тези машини работят именно на този принцип. От една страна трябва да се внимава с кожата, от друга тази намалена енергия не би била достатъчна за унищожаването на фоликула. Това може да доведе до увеличаване броя на процедурите и продължителността на епилацията във времето. Затова най-препоръчително е, ако решите да се подлагате на епилация да започнете от есента или зимата - хем няма да сте изложени на слънце, хем точно за началото на лятото ще сте се отървали от космите.

За постигане на оптимален резултат е възможно да ви трябват повече от 6-8 процедури. Това си преценява всеки човек, в зависимост от това доколко е удовлетворен от резултата. Наистина тъмните и гъсти косми изчезват, но може да остане лек мъх или няколко светли и тънки косъмчета, които дори не се забелязват. Специалистите твърдят, че на този резултат би трябвало да се радваме няколко години. И все пак за по-сигурно, а и за удължаване на този период, можем да повтаряме процедурата веднъж-два пъти годишно.

ВАЖНО!

Епилацията е подходяща и при окосмяване, предизвикано от хормонални проблеми, но в съчетание с подходящо медикаментозно лечение. Тя ще премахва космите, но човекът трябва да се е погрижил и за причината за окосмяването, а именно хормоналния дисбаланс, за да бъде успешна терапията.

Като цяло лазерната и фотоепилацията се понасят много добре. Рискове почти няма, стига апаратът и специалистът, извършващ процедурата, да са добри. Болката е сравнително слаба, напомня леко убождане или парене. На по-чувстителни места като линията на бикините, гениталиите и подмишниците е малко по-болезнено, но процедурите не траят много време и е напълно поносимо. Освен това, с всеки изминал път, усещането за болка намалява и накрая почти нищо не се усеща и поради факта, че третираните косъмчета намаляват все повече и повече. Върху зоната, на която е извършвана процедура се появява леко зачервяване, но то изчезва след няколко минути до час. Мястото може да бъде намазано с успокояващ хидратиращ крем.

Не е чудно, че тези два вида епилация са толкова предпочитани и от мъжете, и от жените. Едно силно окосмяване, независимо на кое място, несъмнено предизвиква чувство на дискомфорт и понижава самочувствието и при двата пола. В днешно време тези процедури са много популярни и разпространени и вече са приемливи като цени. В почти всяко студио за красота се предлагат услугите на лазерната и фотоепилацията, но е подчертано важно да си изберете такова, което е с известно и наложено име, с реноме и с утвърдено качествено и резултатно обслужване.

Автор: Цвета Лазаркова

 

Сподели: