Раждане

Лечебна светлина

Спомням си колко бях уплашена, когато в първия ден след раждането на детето ми една усмихната акушерка влезе в стаята, извади листче с имена и весело каза: „Хайде миличка, отиваш на плаж. Тръгвай с мен.".

Лечебна светлина

Бях се успокоила, че най-трудното вече е минало, бебето лежи спокойно в креватчето и не ми предстоят повече манипулации върху гинекологичния стол и сега това! Вървейки по коридора след нея, си представях всякакви ужасии и от страх не посмях да попитам какво ще ми правят. И какво се оказа? Легнах на стола и насочиха към раната от епизиотомията лампа. Поседях няколко минути така и ми казаха да се връщам в стаята. А аз, в очакване за болка, плахо попитах: „Ама няма ли да ми правите друго?" и акушерката през смях отговори: „Нали ти казах, че те водя на плаж. Довечера пак.". По-късно се осмелих да разпитам подробно каква беше тази процедура.

Днес акушерката Десимира Кирилова отговаря на въпросите ми за въпросната лампа, която толкова много ме уплаши в първия ден след раждането. Използвах възможността да я разпитам и за лампите, под които само знаем, че „пекат" бебетата ни с жълтеница, но никога не виждаме. За да не изпитвате подобни страхове, запознайте се с лампите в родилното.

Какво представлява лампата, която оказва лечебно въздействие върху раната от епизиотомията?

Медицинската кварцова лампа въздейства лечебно върху човешкия организъм благодарение на комбинацията от медицински кварц и инфрачервени лъчи. Кварцът подсилва благотворното влияние на лъчите, като ги отразява и пречиства. Медицинският кварц унищожава микроорганизмите и микробите и има отлично лечебно действие срещу рани, инфекции и възпаления. След светлинна терапия с него раните не се възпаляват, а белезите от тях са минимални. Инфрачервената светлинна терапия също се нарича светлинна терапия, фототерапия, а отскоро и фотодинамична или интензивна пулсова светлинна терапия. Резултатите от нея са вследствие прякото въздействие на светлината, получено от специфични дължини на нейните вълни. Популярността и употребата й нарастват след 1995 година.

По какъв начин лекува медицинската кварцова лампа?

Диапазонът на излъчването на медицинския кварц е нисък, на вълни с изключителни лечебни биохимични свойства. Лечението с медицински кварц подсилва имунната система и повишава циркулацията на кръвта, което засилва имунните защити на тялото. Бактерицидното му действие, в добавка, пречиства организма от атаките на вредните микроорганизми.

Терапията с медицински кварц дава отлични резултати като самостоятелна и комбинирана процедура при лечение на редица вътрешни и външни заболявания - ставни болести, възпаления, инфекции, травми, рани, мускулни руптури, фрактури и болки от всякакъв характер.

Инфрачервените светодиоди позволяват ефективно дълбоко проникване в меките тъкани. С това стартират фотобиологичните лечебни ефекти, които те извършват. Дълбокопроникващата светлина подмладява кожата, облекчава болките и почиства от токсини. Лъчите също загряват кожата, разширявайки кръвоносните съдове и така стимулират кръвообращението.

По време на процедурата жената просто лежи на гинекологичния стол и усеща топлина от лампата в продължение на няколко минути. Колко пъти трябва да се проведе процедурата, за да бъде не само приятна, но и ефективна?

Лечебната сесия, независимо с кой от двата метода, продължава от 4 до 10 минути веднъж или два пъти на ден. Продължителността на целия курс  зависи от различни параметри, като причината за лечение или състоянието на третираната област, и се определя от квалифициран медицински специалист.

А какво представлява лампата, под която се поставят бебетата с жълтеница още в родилния дом?

През 80-те години фототерапията започва да се прилага за лечение на новородени с хипербилирубинемия. Фототерапията е съвременен, удобен, екологичен и световно утвърден метод на терапия. Ултравиолетовите (УВ) лъчи са с дължина на вълната от 190 до 400nm, които от своя страна се разделят на УВА - от 320-400, УВБ - 280-320 и УВС - 190-280nm. Основно значение имат УВА и УВБ лъчите, тъй като УВС лъчите се филтрират от озоновия слой.

Колко време се „пече" бебето на тази лампа?

Във входа на адаптацията на децата трябва да се следи дали се появява жълто оцветяване на кожата. Жълтеницата е задължителна за всички новородени деца и когато стойностите на билирубина са под 14мг% или 256 микромола, казваме, че детето е с физиологична жълтеница. При новородени с ниво на билирубин над нормата /14мг% или 256 микромола/ жълтеницата е патологична. Тези случаи трябва да бъдат сигнализирани, за да не настъпи увреждане на мозъка, а именно назначава се фототерапия, която се определя като продължителност и времетраене по преценка на педиатъра в зависимост от лабораторните показатели и общото състояние на бебето.

Как точно се „пече" бебето под лампата?

Бебето се поставя във фотолампата със специални еднократни протектори на очите, голо, само по памперс /цели се максимално облъчване на тялото/. Ако бебето е недоносено и е в кувьоз, не се изважда от него, защото съвременните кувьози са снабдени с фотолампи или се слагат преносими такива.

Интервюто взе: Десислава Христозова
Консултант: Десимира Кирилова, старша акушерка Патологична бременност, ПСАГБАЛ „Св. София", тел. 0898 36 22 76

 

Сподели: