Здраве

Лечение с аромати

След като вече ви запознахме с благотворното действие и начините на прилагане на ароматерапията при деца, сега ще се спрем върху лечебната сила на ароматите.

Лечение с аромати

След като вече ви запознахме с благотворното действие и начините на прилагане на ароматерапията при деца, сега ще се спрем върху лечебната сила на ароматите. Етеричните масла може да използвате за профилактика и лечение на много състояния при децата: за масаж, за облекчаване на болката при прорязване на зъбки, колики и простуда.

Никога не предприемайте ароматерапевтични процедури за вашето дете, преди да сте се консултирали със специалист!

Започването на ароматерапевтичните процедури е желателно да не е по-рано от 2-седмична възраст и при тегло на детето не по-малко от 2 кг.

При обрив под пелената

Ако на бебето ви се е появил обрив под пелената, подгответе смес от етерични масла, лайка и лавандула. Сипете равни количества от тях в чиста бутилка, откъдето вземете 1 капка и я смесете с 30 мл базово масло (бадемово или кайсиево), а след това нанесете на проблемното място. Преди да се обърнете към етеричните масла за решаване на този проблем обаче, трябва да сте сигурни, че той не е алергична реакция или гъбично заболяване, тоест задължително трябва да сте се консултирали с вашия педиатър, защото някои етерични масла могат да предизвикат силна алергична реакция.

При превъзбуда преди сън

На превъзбудата преди сън помага ароматизацията на въздуха със 7 капки мандарина и 2 от лайка; или смес от 4 капки лавандула и 3 от лайка. Слагате ги в аромалампа в присъствието на детето за не повече от 10 минути. Тези масла можете да използвате и при къпането му преди лягане. Само трябва да знаете, че етеричните масла трудно се смесват с водата, така че за по-добра разтворимост ги добавяйте в 50-100 мл обезмаслено мляко, преди да ги изсипете във ваната. За по-добър сън може да капнете капка лавандула в по-отдалечения ъгъл на леглото, която ще излъчва аромат през цялата нощ.

Средни профилактични дозировки, прилагащи се в ароматерапията за деца:

  • От 2-седмична възраст до 2 месеца - смес от 1 капка етерични масла на 30 мл базово масло за масаж.
  • От 2 до 6 месеца - смес от 2-3 капки етерични масла на 30 мл базово масло за масаж; 1 капка на пълна детска вана.
  • От 6 м до 1 година - смес от 3 капки етерични масла на 30 мл базово масло; 1 капка във ваната.
  • От 1 до 2 години - до 5 капки етерични масла се смесват с 30 мл базово масло; 2 капки на пълна детска вана.
  • От 2 до 5 години - до 8 капки смес от етерично масло на 30 мл базово масло; 3 капки на пълна детска вана.

!Тези количества обаче е нужно да се съизмерват не само с възрастта, но и с тена на детето, неговото тегло и индивидуални особености.

Натуралните растителни масла много добре подхранват кожата и оказват благоприятен ефект на целия организъм.

При заболявания на дихателните пътища

При заболявания на дихателните пътища, най-често при деца между 2 и 7 години, се използват етерични масла с противовъзпалително, спазмолитично, антисептично, антивирусно, отхрачващо и антиалергично действие. Най-ефективен метод в тези случаи е инхалацията, защото секретите се втечняват най-лесно. Терапевтичен ефект настъпва след курс на лечение, който се състои от 8-14 процедури, които в зависимост от заболяването се извършват всеки ден или през ден, час-час и половина след хранене или физическо натоварване. Оптималната продължителност на процедурата е от 1 до 3 минути, а продължителните инхалации на етерични масла може да облекчат влажната кашлица. Много важно обаче е да научите наследника си да изпълнява правилно тази процедура. Започва се с бавно и дълбоко поемане на дъх, въздухът се задържа за няколко секунди и после за кратко се издишва. Ако детето е много малко, може да направите инхалациите по т. нар. метод „палатка" - детето е в ръцете ви и се покривате с одеяло, мушама или друго наметало като в палатка. Независимо от възрастта трябва да покривате очите на детето, защото в състава на много масла се съдържат вещества, които дразнят лигавицата на очите. Отхрачващият ефект на етеричните масла зависи от дозата. В малки количества се стимулира отхрачването, а в по-големи - намаляването на секрецията. Най-често за лечение на заболявания на дихателните пътища при деца се използват маслото от анасон, копър, евкалипт, бор, лайка, манука, смирна. Имайте предвид, че маслото от евкалипт не се препоръчва за деца под 2 години, тъй като може да предизвика бронхоспазъм. Тези масла могат да се използват и като загряващ компрес на гърдите. Може да го направите по следния начин: загрявате растително масло на водна баня и добавяте етерични масла в нужните дози, потапяте кърпа в разтвора и я поставяте на гърдите, след това затваряте компреса с хартия или затоплена кърпа. Времето на въздействие на такъв ароматичен компрес е 2 часа. Горещият компрес се прилага само в случай, че мъникът няма висока температура.

 

Автор: Силвия Чалъкова
Консултант: Нели Петрова, дипломиран козметик от INFA ( international Federation of Aestheticians ) със специализация по ароматерапия, тел. 0878 715 221

 

 

Сподели: