Развитие и обучение

Лед под краката и огън в сърцето

Всички виждаме какъв огън гори в очите на състезателите по фигурно пързаляне, хокей и шорттрек. Няма как човек, който се е качил на кънки, да остане безчувствен към своята професия.

Лед под краката и огън в сърцето

Всички виждаме какъв огън гори в очите на състезателите по фигурно пързаляне, хокей и шорттрек. Няма как човек, който се е качил на кънки, да остане безчувствен към своята професия. Дали ще се развие като спортист на леда, или просто ще се забавлява на пързалката хлапето, зависи само от него. Вие обаче, родители, сте длъжни да направите едно - да му покажете този омагьосващ свят.

ЗА ПОЛЗИТЕ ОТ ЛЕДЕНИТЕ ЗАНИМАНИЯ

Пързалянето развива всички мускулни групи в организма. Освен това децата се научават да усвояват своята координация. Не на последно място трябва да изтъкнем, че всеки зимен спорт е профилактика срещу заболявания като настинка, астения и вегетативна дистония.

За да сте сигурни в безопасността на своето дете, сложете му каска.

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ

Уроците на леда не са забранени за никого, но в някои случаи трябва да се направи консултация с педиатър: при късогледство, хронично заболяване на ставите, заболяване на бъбреците или пикочните пътища, сколиоза, сътресение на мозъка през последната година.

ЗА НАЧАЛОТО

Единственото ограничение за първите уроци на леда е детето да може да се държи на краката си. Добре е да може да скача на два крака, да изкачва стълби и да балансира движенията си. Обикновено мъниците успяват да извършват тези движения след 2,5-3-годишна възраст.

Колкото по-малко е детето, толкова по-кратки са тренировките. При най-малките те могат да бъдат дори 10 минути.

КАК ДА ИЗБЕРЕМ ПОДХОДЯЩИТЕ КЪНКИ

В повечето случаи родителите предпочитат по-лесен вариант - на зимните пързалки се дават кънки под наем и разнообразието от номера е достатъчно голямо. Ако все пак решите да купите собствени кънки на детето си, ще ви се наложи да спазите няколко правила в името на неговото удобство:

* кънките за фигурно пързаляне обхващат и фиксират глезена най-добре, имат подходящи ходови и маневрени качества, но всяко обуване отнема значително време заради дългите връзки, които трябва да преминат през десетки дупки и катарами;

* хокейните кънки са по-стабилни заради по-дебелото острие, при тях може да се регулира ходилото с пристягане, но затова пък са по-тежки и трудно управляеми;

* моделите, специално създадени за деца, са олекотени и предназначени за малките крачета и техните особености;

* не купувайте на детето кънки с две релси, тъй като са по-тромави и хлапето се учи на погрешно пързаляне.

РАЗМЕРЪТ

Кънките трябва да са точни, плътно прилепнали по крака, без разстояние. Детето трябва да ги мери с толкова дебели чорапи, с каквито ще се пързаля по леда. Обувайте кънката напълно развързана и след това започвайте да я стягате. Помолете детето да се изправи и огледайте дали кънките стоят равно по краката му. Проверете и дали петата е обхваната добре.

Не насилвайте хлапето да се пусне още първия път от парапета. Нека разгледа добре, за да е спокойно, и когато се оттласне, да се наслаждава пълноценно на заниманията на леда.

В СОФИЯ И СТРАНАТА

В София функционират две основни ледени пързалки - Зимен стадион „Славия" и Зимен дворец на спорта. Може да ги посещавате като любители или да запишете децата си на тренировъчен курс при професионалисти. Освен това не само в столицата, а и в много други по-големи и курортни градове в последните години частни спонсори започнаха да откриват ледени пързалки на открито, които се превръщат в истинско сборище за зимно веселие на малки и големи.

 

Автор: Десислава Христозова

 

 

Сподели: