Вкусно и полезно

Ледени, студени, разхлаждащи супи

Рецепти

Ледени, студени, разхлаждащи супи

Гаспачо

4 порции

Необходими продукти

550 г домати

5 бр. филии от престоял хляб за тост

2 зелени чушки на кубчета

½  краставица на кубчета

1 глава лук

1 скилидка чесън

5 с.л. зехтин екстравърджин

5 с.л. лимонов сок

1 с.л. червен пипер

1 ч.л. захар

морска сол и черен пипер

Начин на приготвяне

От 1 филия хляб се приготвят крутони, а останалите се накисват в хладка вода. Доматите се обелват, почистват от семките и пасират, заедно с нарязаните зеленчуци. Накиснатият хляб се пюрира фино заедно с нарязания лук и чесън, както и червения и черен пипер. Прибавя се към доматите, подправя се със сол и захар, зехтин и лимонов сок. Сервира се охладена, гарнирана с няколо кубчета зеленчуци и крутони.

 

Плодова супа

4 порции

Необходими продукти

800 г пъпеш

400 г диня

100 г едро бяло грозде

2 с.л. течен мед

сок от 1 лимон

свежа мента

Начин на приготвяне

Плодовете се охлаждат. Изрязват се 8 топчета от пъпеша, останалото се пасира заедно с динята и почистените от ципи и семки гроздови зърна. Прибавя се медът и лимоновият сок. Сервира се, гарнирана с топчета пъпеш и листа мента.

 

Студена супа с домат и пиперки

4 порции

Необходими продукти

450 г домати

4 бр. печени пиперки

2 глави лук

2 яйца

2 с.л. олио

сол

магданоз

Начин на приготвяне

Нарязаният лук се задушава в мазнината заедно с обелените и почистени от семената домати. Добавят се 500 мл гореща вода. Супата се посолява и кипва. Прибавят се обелените, почистени и нарязани на парчета пиперки. Оставя се да къкри 4-5 мин. и се отстранява от котлона. Застройва се с яйцата. Сервира се охладена и поръсена с магданоз.

 

Таратор

4-5 порции

Необходими продукти

500 г кисело мляко

2 малки краставици

2 скилидки  чесън

½  ч.ч. нарязани орехи

2-3 с.л. олио

копър

сол

Начин на приготвяне

Обелените краставици се нарязват на дребно, прибавят се счуканите с чесъна орехи, нарязан копър, олио и сол на вкус. Прибавя се разбитото мляко и се разрежда със студена вода.

 

Автор и фотограф: Димитрина Бунова

 

 

Сподели: