Здраве

Лека нощ!

За новороденото добрият сън не е по-малко важен от храната. А неуморните родители са способни да подарят на своето бебе два пъти повече любов, внимание и грижи.

Лека нощ!

За новороденото добрият сън не е по-малко важен от храната. А неуморните родители са способни да подарят на своето бебе два пъти повече любов, внимание и грижи.

Причините за неспокойния сън могат да бъдат много. Физически дискомфорт - прорастват зъбките, болки в коремчето, алергичен сърбеж. През най-важните моменти от развитието (точно се е научил да се обръща, да се изправя, направил е първите си крачки) бебокът обикновено заспива трудно. Има и по-сериозни причини за неспокойния сън. Например, една от най-разпространените е вътре-черепното налягане. Така че, ако вашият мъник има проблеми със съня, обезателно се консултирайте с педиатър и невролог. Дори и безсънието да не е свързано с някаква болест, не трябва да го пренебрегвате. В очакване може де мине цяла година от живота на детето ви. Първите три месеца не спи - това са колики, след това зъби, после кошмари. А през това време мъникът търка очички и се прозява, щом се събуди мрънка, въпреки че вечерта още е далече, храни се лошо и играе без особен интерес. Недоспиването повлиява не само на вашето самочувствие! Детето страда също не по-малко. Значи, трябва да се борите с безсъниците. Но как? Има много методи да приспите неспокойното бебче, но кой е най-добър? Уви, универсална рецепта не съществува, но сред многото съвети, предписания и методи, обезателно ще откриете този, който е подходящ за вашия мъник.

Малки хитрини

Започваме с най-популярните сред родителите методи за успокояване на бебето. Без да обръщаме внимание на различията, те се обединяват от подхода - максимално внимание към всички потребности на любимото дете, както и да се изпълнят възможно най-бързо и добре.

Първи метод - Закачване 

На ръце, в слинг, в кенгуру, в люлка, в количка, фантазията на родителите няма граници. Този метод е изключително подходящ за най-малките, които все още са зависими от майчината прегръдка. Методът изисква абсолютно търпение, тъй като сънят на мъника не е дълбок, докато не забележите, че мускулите на лицето са в покой, ръчичките и крачетата се свиват и отпускат неволно. В този момент трябва да го преместите в креватчето, минутка невнимание и всичко може да започне отначало, освен това ви е необходима добра физическа подготовка - мъниците бързо качват килограми.

Втори метод - Заспиване на гърда

Ако бебето е на кърма, вие така или иначе използвате този метод. Всички мъници заспиват прекрасно по време на кърменето. Шишето с храна за кърмачето също върши работа, но не е толкова перфектна. Но и този метод има недостатък - при махане от гърдата и слагане в креватчето, много деца се събуждат. И все пак, колкото е по-голямо детето, толкова по-добре работи методът.

Трети метод - Съвместен сън

Основното предимство на този метод е, че не се налага да прехвърляте детето в креватчето. През нощта мама практически не се събужда докато кърми бебока, а той усеща постоянно топлината на тялото й, познатата миризма и не се безпокои. Всички са щастливи, с изключение, може би, на таткото, който най-вероятно е изгонен в хола на канапето. Идеално? Да, но не съвсем. Работата е там, че в повечето случаи на мама й се налага да спи в не много удобна поза, стараейки се да не притисне спящото съкровище, а то спокойно се разпростира по целия креват.

Търпение и труд

При по-големите деца е много ефективен методът, в който ги учат да заспиват самостоятелно. За да постигнете това, ще се наложи, за съжаление, да пролеете не малко пот, а мъникът - сълзи. Тези методи предизвикват ожесточени спорове при родителите, тъй като при прилагането им децата изпитват стрес.

Първи метод - Ритуали

Това е най-щадящият от четирите метода. Ключовата дума в него е рутина. Всеки ден, зима и лято, през седмицата и почивните дни, вие трябва да се придържате към определена последователност при слагане на детето да спи. Времето има най-важно значение. Например, в 19,00 ч. детето приключва с игрите, в 19,30 ч. се къпе и точно в 20,00 ч. е в леглото. Или в 12,00 ч. отивате на разходка, в 14,00 ч. се прибирате, мъникът обядва и ляга да спи. Само ако изпълнявате това всеки ден, без изключение, дълго и търпеливо, ще постигнете добри резултати.

Методът има два съществени недостатъка. Първо, проработва след като е минало достатъчно дълго време. Едва след месец-два ще може да видите резултати. Второ, педантичното следване на ритуали, за съжаление, не винаги е възможно в днешното ни ежедневие.

Втори метод - Събуждане по-рано

Ако решите да водите дневник на съня на бебето, ще се удивите, че то се събужда всеки път по едно и също време. Мъникът е изработил свои навици,  въпреки че е трудно да ги наречем добри. Може да поправите нещата. Като уточните в колко часа се събужда, започнете да го будите половин час преди това време. Постепенно увеличавайте интервалите между пробужданията, докато постигнете желания резултат. Този метод не може да се нарече бърз и също е така мъчителен и за двете страни, поради което не винаги гарантира резултат. Например, бебето може да отвикне да се събужда по едно и също време, но може да започне да го прави хаотично, тогава ще се наложи да започнете всичко отначало.

Трети метод - Спокойствие

Преди да започнете да подготвяте мъника за спане, се запасете с чай и валериан, при този подход най-важно е спокойствието и търпението на родителите. За нервните и нетърпеливи майки, методът е абсолютно противопоказен. За разлика от предните методи, тук „тренировките" се извършват през деня, като обаче не се разпускате и нощем. И така, чакайте докато детето не започне да подава сигналите за умора - прозяване и търкане на очите. След това го успокойте, особено ако допреди това е играло, но не го вземайте на ръце или в слинг. Сложете го в креватчето и стойте до него, като предотвратявате плача. Може да го галите, да му пеете, но в никакъв случай не говорете и не го гледайте в очите. Правете това в продължение на 15 минути. Ако мъникът продължава да се върти, вземете го на ръце и без да му давате да заспива в прегръдката ви, го върнете в креватчето. Ако мрънка тихо или лежи спокойно, просто стойте до него докато заспи. Периодът на приспиване може да продължи не повече от 45 минути, а през нощта 1 час. През деня провеждайте обичайните си занимания - игри, разходки, кърмене, а вечер прилагайте метода за заспиване. Важното при този начин на приспиване е да не се откажете по средата. „Упражненията" могат да продължат около 3 седмици.

Четвърти метод - Оставете го само

Започвате така, както е описано в горния подход - улавяте признаците на умора, „изморявате" мъника и го слагате да спи. Щом се успокои излизате от стаята. Не се връщайте веднага, изчакайте 3 минути. Ако бебето плаче неудържимо, съкратете до 1 минута. Влезте в стаята и се опитайте да го успокоите. Вземете го на ръце, само ако е плакало повече от 3 минути. Щом се успокои, излезте от стаята и увеличете времето на 5 минути. Не е заспало и плаче? Върнете се в стаята и отново се опитайте да го успокоите. Общото време на приспиване не трябва да превишава 45 минути. Едва след 5-6 дни може да отчетете резултати.

Внимание: всички методи от тази група могат да се прилагат не по-рано от 4-месечна възраст.

Музика и специални техники

Тези съвети са допълнителни. Успешно могат да се съчетават един с друг, както и с гореизброените методи. Ако проблемите със съня на вашето бебе са незначителни, тези техники биха били напълно достатъчни за спокойното заспиване и продължителен сън.

Първи метод - Отпускане

Като правило, отлична работа върши топлата, не гореща, вана преди сън и лекият масаж. Имайте предвид обаче, че някои деца се превъзбуждат след къпане.

Втори метод - фитотерапия

Преварете лайка и успокояващи билки и ги добавете към ваната. Купете валериан на пакетчета и ги сложете в креватчето на бебето, така че да не може да ги стигне. Капнете няколко капки лавандулово масло в ароматизатора. Внимание! Някои деца може да проявят алергии към посочените треви.

 Трети метод - Монотонен звук

Малките деца заспиват отлично под т. нар. бял шум. Това може да бъде шепнене от радиото, шум на вода и шумът на прахосмукачката, спокойна музика без думи. Запишете някой от тези звуци и ги пуснете в детската стая.

Четвърти метод - Уютен пашкул

Особено ефективен метод при новородените. Направете от огромното(според бебето) креватче уютно гнездо с помощта на допълнителни одеяла. Внимавайте мъникът да не се задуши в тях по време на сън. Увийте го добре с одеялото и по-специално ръчичките му, за да не се разсънва от тях, докато ги размахва като заспива.

Колко спи средностатистически бебето?

Педиатрите смятат, че нормите за спане и бодърстване при новородените са както следва:

 1 - 3 месеца

- 1,5 - 2 часа сън

- 1 - 1,5 часа бодърстване след сън

обща продължителност на съня за денонощие

17,5 - 18,5 часа

 3 - 6 месеца

- 1,5 - 2 часа сън

- 1 - 1,5 часа бодърстване след сън

обща продължителност на съня за денонощие

16,5 - 17,5 часа

 6 - 9 месеца

- 1,5 - 2 часа сън

- 2 - 2,5 часа бодърстване след сън

обща продължителност на съня за денонощие

15 - 16,5 часа

 9 - 12 месеца

- 1,5 - 2,5 часа сън

- 2,5 - 3,5 часа бодърстване след сън

обща продължителност на съня за денонощие

14,5 - 15,5 часа

 Тези норми са относителни и е възможно вашето бебе да има нужда от повече или по-малко време, за да се наспи. 

ЛЕКА НОЩ!

 

Автор: Биляна Цветкова

 

 

Сподели: