Бременност

Лекарствата през бременността

Може би няма жена, която да не се е интересувала от въздействието на лекарствата при бременност и да не е чувала множество теории и заблуди. Ние от „Кенгуру" обаче сме ви информирали по този въпрос.

Лекарствата през бременността

Сега започваме една тема с продължение за лекарствата, които се предписват в помощ на самата бременност.

В този брой ще ви запознаем с лекарствата за задържане.

Кога се предписват

Лекарства за задържане се дават тогава, когато акушер-гинекологът е установил, че поради някакви причини матката на бременната е чувствителна или има контракции. Но това се случва едва след като е изключил чрез изследвания наличието на следните причини за маточни контракции: генетични аномалии на кръвосъсирването; хормонална причина - прогестеронова недостатъчност; наличие на инфекции - бактериални, вирусни, паразитози и др., които се лекуват посредством други групи лекарства.

Лекарства за задържане се дават през всички периоди на бременността.

Гинипрал

Лекарството Гинипрал е от групата на селективните бета-миметици - препарати, които имат мощно подтискащо контракциите действие. В повечето случаи чрез него е възможно да се удължи бременността до очакваната дата на раждане. Гинипрал се прилага венозно и на таблетки. Обикновено лечението започва в болнични условия, където се прилага венозно. Целта е да се насити организмът и после вече се преминава на таблетарна форма, която се взима под лекарски контрол вкъщи. Някои от страничните ефекти на препарата са главоболие, безпокойство, леко треперене на пръстите, изпотяване, сърцебиене, световъртеж. Поради тези причини кръвното налягане трябва регулярно да бъде контролирано от лекар, както и честотата на пулса и сърдечната дейност. Гинипрал не е добре да се приема за продължителен период, защото има странични ефекти върху организма.

Верапамил

Верапамилът се предписва на бременните заради два от ефектите на медикамента. Единият е, че като чист калциев антагонист влияе на спирането на контракциите на матката, а другият - да понижава пулса, чието ускоряване е страничен ефект на гинипрала. Калциевите антагонисти са медикаменти, използвани в кардиологията, за контрол на високото кръвно налягане, гръдната болка и неритмична сърдечна дейност.

Употребата на верапамил в гинекологията е с цел да се подобри комфортът на бременната - да не е с висок пулс - 120-130 удара в минута, и непрестанно да се оплаква от задух. Лекарството се дава и на бременни, които са с високо кръвно налягане. В повечето случаи обаче се предписва заради другите му два ефекта - да улеснява приема на бета-миметик, тоест гинипрал и да блокира калция, който се свързва с предизвикването на контракции на матката.

Магнезий

Магнезият е елемент от Менделеевата таблица от 2"а" група, с означение Mg, пореден номер 12.

На бременните жени магнезий или магнезиеви препарати се изписват по същите причини като верапамила. Магнезият, като калциев антагонист, също блокира калция и съответно спира маточната активност - контракциите. Разликата е, че това блокиране се случва по друг начин.

Магнезият също се приема под формата на таблетки и венозни вливания в болнична среда. За разлика от гинипрала обаче, може да се взема много продължително време. Разбира се, пак под строг лекарски контрол.

Може да се комбинира с всякакви медикаменти, с изключение на някои комбинации с други лекарства, заедно с които образуват тежки съединения, а те в буквален смисъл елиминират активната съставка и на магнезия, и на другото вещество. В резултат могат да направят неактивни и двете лекарства. Затова трябва да има интервал от два часа между приема на единия и другия медикамент.

Магнезий не се предписва на бременни, които имат доказано още преди бременността камъни в бъбреците и не е определен техният тип. Тъй като има различни видове камъни, при някои приемът на магнезий ще способства образуването на още повече конкременти и ще заздрави ядрата им. Тогава жената трябва да се изпрати на нефролог или уролог, за да се определи тяхното естество.

При нормално протичаща бременност не се препоръчва допълнителен прием на магнезий.

Магнезий, освен за спиране на контракциите, се предписва на бременните и при други оплаквания, като спазми, изтръпвания на пръстите на ръцете и краката, мускулни крампи и др.

Автор: Силвия Чалъкова
Консултант: д-р Кристиан Йончев, акушер-гинеколог,
отделение по Патологична бременност, II-ра САГБАЛ"Шейново" гр. София

 

 

Сподели: