Здраве и красота

Лекуваме кожата с емоции

Неочаквано се „сдобихте” с обрив, който е в състояние да развали настроението ви? Ами ако се окаже, че чувствата и емоциите ни влияят непосредствено върху появата този кожен проблем?

Лекуваме кожата с емоции

Според психодерматологията, това е възможно. Ето на какви чудеса е способно тялото на човек.

Какво представлява психодерматологията?

Психодерматологията е област в медицината, която разглежда връзката между дерматология и психиатрия. Допирните точки между кожните заболявания и психиката отдавна са обект на интерес в медицината. Изследвания установяват, че между 30 и 60% от кожните заболявания са свързани с психични неразположения.

Повечето хора възприемат кожата си като обикновена обвивка, покриваща чувствителните органи. Макар тя да е най-големият орган в човешкото тяло, може би е и най-чувствителният. За да бъдат разбрани заболяванията, произлизащи от кожата, трябва да се възприеме, че тя е също толкова значима, колкото сърцето, белия дроб и всички останали органи. Това, което прави кожата уникална, е, че тя е единственият орган, изложен изцяло на външните влияния. За да може да реагира на тях и да комуникира със света, кожата е свързана с мозъка чрез нервни влакна. Поради тази близка връзка, тя също така е податлива и на емоционални влияния.

Емоции

Кожата заема специално място в психиката, тъй като има способност да отговаря на емоционални стимули, както и да изразява емоции, като гняв, радост, страх, срам, тъга. Установено е, че високите нива на психически стрес намаляват кожната пропускливост, което е предпоставка за появата на различни заболявания. Недобрият вид на кожата не представлява просто козметичен дефект. Всички заболявания, афектиращи начина, по който изглеждаме, могат да доведат до силно психическо неразположение, ниско самочувствие и невъзможност за възприемане на собствената външност.

При силен или хроничен стрес могат да се получат нарушения във функционирането на кожата, а оттук се стига до появата на различни заболявания, като акне, дерматит, уртикария, дори и тежко афектиращите живота  витилиго и псориазис.

Американският психолог от Харвардския университет д-р Тед Гросбарт е на мнение, че връзката между чувствата и кожата е просто удивителна. Той работи с пациенти, страдащи от акне, и наблюдава, че колкото повече се измъчват заради заболяването си, толкова по-силно се проявява възпалението.

Съществуват и случаи на изглеждащо на пръв поглед „вълшебно” изцеление на кожните заболявания. Д-р Гросбарт свързва подобни случаи с подобряването на психичното функциониране на човека и преработването на травмите, довели до появата на проблема.

Всички кожни проблеми ли имат психологични корени?

Не съвсем. Болестите на кожата могат да имат различни причини за появата си, което налага консултация със специалист и в много случаи – прилагане на терапия. Ако заболяването придобие хроничен характер, е добре да се замислите за обстоятелствата по появяването му. Би могло да се окаже, че преживяване, заредено със силни емоции, е накарало психиката ви да реагира по начин, който е предизвикал заболяването. Болестите на кожата са само една от формите на проявление на стреса. Психиката може да накара тялото да реагира по най-разнообразни начини. Телата на едни реагират с оплешивяване, други – с акне, а трети – с язва на стомаха. Предполага се, че това зависи от генетичната предразположеност.

Според изследвания, причина № 1 за проблемите с кожата не е храната, не са условията от околната страна или страничните действия на медикаментите, а именно нашите емоции. В тези случаи се препоръчва, в комбинация с терапията, назначена от дерматолога, да се започне и психотерапевтично лечение, фокусирано върху проблема, предизвикал кожното заболяване.

Лекарствените средства биха могли да решат проблемите с кожата ви, ако те не са се появили вследствие на психично неразположение. Можете да се обърнете към психодерматологията в качеството на допълнително или крайно средство, когато традиционната медицина се оказва безсилна.

Няколко практични съвета за тези, които страдат от проблеми с кожата

  • Задължително е най-напред да се консултирате с дерматолог и да спазвате стриктно предписанията, които ви е дал.
  • Възможно е да имате психологически проблеми, ако страдате от хронични болести на кожата, лекарствените средства и средствата за грижа не ви помагат, а дават слаб или краткосрочен резултат.
  • Можете да опитате сами да откриете причината за възникването на заболяването, като проследите в какъв момент от живота ви се е проявило то и с какви емоции го свързвате.
  • Дори и да не откриете психодерматолог, можете да посещавате поотделно психолог и дерматолог, като споделите и с двамата специалисти върху какви проблеми работите.

Автор: Милена Тошева

Консултант: Виктория Тодорова, клиничен психолог в клиника Derma-Act

www.derma-act.bg

 

Сподели: