Вкусно и полезно

Лешникови бисквити с шоколад

Празнични рецепти

Лешникови бисквити с шоколад

125 г краве масло

140 г захар

настъргана кора от един лимон

1 яйце

2 с.л. тъмен ром

5-6 капки прясно изцеден лимонов сок

половин ч.л. канела

1-2 щипки смлян карамфил

100 г бадемово брашно

50 г фино смлени лешници

50 г запечени и нарязани на дребно лешници

щипка сол

125 г бяло брашно

125 г пълнозърнесто брашно

кафява захар за поръсване

100 г натурален шоколад

Брашното се пресява заедно със солта. Добавят се смлените ядки. Маслото се изважда на стайна температура за 20 минути. Нарязва се в купа на едри кубчета. Добавят се захарта и лимоновата кора. Размесват се с ръчна тел. Прибавя се яйцето и се разбърква енергично до зърниста текстура на сместа. Добавят се алкохолът, лимоновият сок, канелата и карамфилът. Брашното се изсипва на плота и се прави кладенче. Изсипва се яйчената смес и всичко бързо се смесва до хомогенно тесто, заедно с нарязаните лешници. Оформя се на сплескано руло, поръсва се с едра кафява захар, завива се в стреч фолио и се сплесква. Оставя се в хладилник или камера да стегне добре. Нарязва се на резени с дебелина 4-5 мм. Подреждат се в тава, застлана с хартия за печене. Слагат се в камерата да стегнат отново. Пекат се в загрята на 180 градуса фурна около 15-18 минути. 70 г от шоколада се разтопява внимателно на слаба водна баня. Дръпва се от котлона, прибавя се останалият шоколад и се разбърква, докато се стопи. Глазира се едната половина на бисквитите.

 

Автор и фотограф: Димитрина Бунова

 

 

Сподели: