Лешникови бисквити с шоколад
Празнични рецепти

125 г краве масло
140 г захар
настъргана кора от един лимон
1 яйце
2 с.л. тъмен ром
5-6 капки прясно изцеден лимонов сок
половин ч.л. канела
1-2 щипки смлян карамфил
100 г бадемово брашно
50 г фино смлени лешници
50 г запечени и нарязани на дребно лешници
щипка сол
125 г бяло брашно
125 г пълнозърнесто брашно
кафява захар за поръсване
100 г натурален шоколад
Брашното се пресява заедно със солта. Добавят се смлените ядки. Маслото се изважда на стайна температура за 20 минути. Нарязва се в купа на едри кубчета. Добавят се захарта и лимоновата кора. Размесват се с ръчна тел. Прибавя се яйцето и се разбърква енергично до зърниста текстура на сместа. Добавят се алкохолът, лимоновият сок, канелата и карамфилът. Брашното се изсипва на плота и се прави кладенче. Изсипва се яйчената смес и всичко бързо се смесва до хомогенно тесто, заедно с нарязаните лешници. Оформя се на сплескано руло, поръсва се с едра кафява захар, завива се в стреч фолио и се сплесква. Оставя се в хладилник или камера да стегне добре. Нарязва се на резени с дебелина 4-5 мм. Подреждат се в тава, застлана с хартия за печене. Слагат се в камерата да стегнат отново. Пекат се в загрята на 180 градуса фурна около 15-18 минути. 70 г от шоколада се разтопява внимателно на слаба водна баня. Дръпва се от котлона, прибавя се останалият шоколад и се разбърква, докато се стопи. Глазира се едната половина на бисквитите.
Автор и фотограф: Димитрина Бунова
Сподели: