Здраве

Летящ старт

Идва момент, когато вашето бебе ще започне да участва активно в заобикалящия го свят, а това означава, че ще се превръща в самостоятелна и независима личност. От момента на раждането започва и процесът на развитие и усъвършенстване на двигателните умения.

Летящ старт

Идва момент, когато вашето бебе ще започне да участва активно в заобикалящия го свят, а това означава, че ще се превръща в самостоятелна и независима личност. От момента на раждането започва и процесът на развитие и усъвършенстване на двигателните умения.

Бебчо постепенно ще се адаптира към заобикалящата го среда, ще започне да се справя сам (без ваша помощ) и това ще стане по-бързо, отколкото очаквате. Нещата, които са го затруднявали преди, вече няма да бъдат пречка. Мъникът ще бъде достатъчно уверен да направи онова, което желае в този момент - да сяда, кляка, ходи или хвърля. Всеки ден ще открива нови, неподозирани възможности, ще се очарова от различни неща и ще търси начини, по които да ги овладее. Когато издава звуци или бърбори на своя бебешки език, той се опитва да осъществи контакт със средата около него. По същия начин, когато започне да контролира движенията на тялото си, бебето все повече и повече се отдалечава от позицията на пасивен наблюдател, приемайки съвсем нова роля - на активен участник в ставащото и случващото се. Отначало бавно, несигурно, а после все по-уверено ще вдига главичка. През първите три месеца изучава и изследва света с очите, ушите и устата си (когато суче). По-късно ще започне да изследва с ръцете си, откривайки че с тях може да прави различни неща. Те му служат да пипа, хваща, сграбчва или хвърля предмети. Детето се научава да борави с материята, разбирайки че всяко нещо има форма, че тази играчка е твърда, а онази мека, че ръцете на мама са по-нежни от тези на тати, че онова е по-грапаво, а друго по-гладко и т. н. После започва да седи, да пълзи, да се изправя. Накрая идва и моментът, когато малкото човече ще направи своите първи крачки. Отначало плахи и неуверени, а после все по-сигурни и стабилни. В целия този процес основна роля имат родителите. Те трябва да стимулират психическото и физическо развитие на детето си, доверявайки се както на собствените си инстинкти и опит, така и на помощта на специалистите. И колкото по-рано започнат да правят това, толкова по-добре.

Идеята за бебешки упражнения може да ви звучи глупаво, но всъщност това е въпрос, който не бива да отминавате с лека ръка. Гимнастиката е полезна за развитието на опорно - двигателния апарат, улеснява работата на сърдечната и дихателна система на бебето, стимулира функцията на нервната система и сетивните органи, засилва защитните сили на организма и не на последно място - оказва изключително въздействие върху емоционално - психическото състояние на детето.

Развитието на двигателните умения е свързано от една страна със способността да се контролират частите на тялото, а от друга - да се обхванат онези движения, които отговарят за координацията на всяка отделна част - вземането на предмети с помощта на палеца и показалеца, например. Приемете гимнастиката по-скоро като игра, отколкото като досадно и скучно занимание. Забавлявайте се и прекарайте безценни минути с вашето малко съкровище. Отдайте се един на друг и започнете да работите заедно за едно здравословно и пълноценно начало.

 От раждането до третия месец

Една от най-важните ви задачи е да работите за усъвършенстване контрола на главичката. След раждането моторната дейност се развива най-напред в горната част на телцето и след това продължава надолу. Детето започва да овладява първо мускулите на врата, за да може да вдига, клати или обръща главичка. По-нататък започва да контролира торса, а накрая и движенията на краката. Още през първия месец някои бебчовци успяват да повдигнат главичка за кратко. През втория месец вече могат я задържат по-дълго, а като ги изправите, ще забележите първите им опити да я контролират. През третия месец се наблюдава вече по-голям напредък - малкото човече сяда в скут с изправена глава, ако го прикрепяте.

Какви упражнения да правите? Можете да опитате като започнете със залюляване напред и назад. Гушнете бебчо внимателно и го придържайте здраво. Правете леки и плавни движения, които да наподобяват усещането за люлка. Другият вариант е да използвате специално столче за новородени (тип кошче). За целта закрепете мъника добре, уверете се, че сте закопчали предпазните колани и започнете да поклащате столчето лекичко във въздуха. Ще видите как бебо автоматично ще повдига главичката си, когато го тласкате напред и съответно да я навежда (като притиска брадичка), когато го премествате назад.

Когато сменяте пелените или го преобличате, оставете го да си рита спокойно. Тези движения му помагат да тренира и закрепва мускулите на краката и коремчето. Повдигнете крачетата и започнете да ги въртите, все едно че кара колело, след това целунете малките розови пръстчета. Можете да купите и дрънкалки за китка, които ще го карат да извръща поглед към ръцете си, щом чуе звука от играчката.

 От 3 до 6 месеца

Бебешки фитнес ли? За да подпомогнете развитието на различните мускулни групи (глава, гръб, крака, ръце), гледайте позицията на бебето да бъде такава, че то да има поглед върху ставащото около него. Това ще го мотивира да се протяга, да се обръща и върти, да повдига главичка*, търсейки обекта или субекта, предизвикал внезапния му интерес. Ето защо идеята за мини - фитнес не би трябвало да звучи толкова налудничаво. Закачете различни висящи и поклащащи се предмети на креватчето или на количката и наблюдавайте бебето. Мислете цветно, обградете малкото с настроение! Наблягайте на пъстрите и шарени играчки, направени от меки и безопасни материали. Обикновено за целта се използват памучни платове или специална екологична пластмаса. Малкото човече ще извършва различни движения в опитите си да ги достигне. Ще мята ръчички, за да ги хване или любопитно ще повдига вратле, мъчейки се да види по-хубаво тези интересни нещица. За улеснение на родителите вече се продава и т. нар. „активна гимнастика", към която са прикачени най-разнообразни залъгалки под формата на животинчета или фигурки. Понякога се използват различни ефекти като мелодия, звук, светлина, чрез които се привлича вниманието на бебето. По този начин се стимулира координацията при извършване на движенията. За да не му омръзне, от време на време може да сваляте оригиналните играчки и да поставяте други (ако моделът позволява това).

Бебето няма да може да се преобръща само поне до четвъртия месец. Дори и да го направи, ще бъде случайно. Следното упражнение е много приятно и полезно за мъника:

Увийте памучна кърпа около раменцата, подобно на шал и я сложете на гръбчето. Харесайте си някое уютно и меко местенце - спалня, креват, диван. Сложете бебчо и много бавно и внимателно, с помощта на кърпата започнете да го търкулвате на една страна, а след това повторете същото и на другата.

* Към третия месец шийните мускули са укрепени достатъчно, за да може мъникът да повдига глава.

За да бъде бебо спокоен и щастлив, трябва да влагате много любов, старание и грижи. Ето едно полезно упражнение, което истински ще ви забавлява и двамата: Гушнете мъника, обърнат с лице към вас, а след това го свалете на нивото на гърдите си, така че да не ви вижда. Това ще го накара да вдигне главичка в опита си да ви намери.

 От 6 до 9 месеца

Към шестия месец повечето бебчовци вече могат да сядат, но имат нужда от малко помощ. Затова поставете меки възглавнички около него или го сложете да седне в легена за пране, а за да му бъде по-мекичко и за да се задържа по-лесно, подложете няколко ката чисти, изпрани дрехи.

На тази възраст то ще започне да пълзи. За да стимулирате този процес, трябва да положите известни усилия. Щипка въображение и шепа усмивки - това е идеалната рецепта. Вземете един пешкир и го постелете на пода, а след това сложете бебо върху него. Внимателно издърпвайте кърпата, докато по-голяма част от телцето му не излезе навън.

Понякога трябва да бъдете по-настоятелни и да провокирате бебчо да използва по-активно своите ръчички и крачета. Как? Най-напред го заинтригувайте. Вземете любим негов предмет и го поставете в по-отдалечен ъгъл на помещението, но така, че да го вижда. Това със сигурност ще предизвика желанието му да стигне до въпросното място.

Плажните топки също са много подходящи за тази възраст, защото чрез тях могат да се правят упражнения, които да подпомогнат заздравяването и укрепването мускулите на гърба и коремчето. Така например, много добре би било да сложите бебето на върха на топката, като го придържате внимателно. Поставете топката на пода, леглото или в скута си. При последния вариант позицията на бебето може да се сменя и то да бъде с лице или гръб към вас. А това ще бъде чудесен повод за безброй усмивки и закачки.

Игрите, свързани с повторение, са любими. Детето харесва да извършва еднотипни неща, докато не усети, че напълно е овладяло дадено движение - блъскането или удрянето по мебелите, например. Когато подскача и се друска на коленете ви, малкото искрено се забавлява. Пружинирането с крачета е идеалният начин да тренирате баланса.

От 9 до 12 месеца

Вашето бебе започва да пълзи активно. То се движи все по-уверено и спокойно и е способно да изчезва от погледа ви за секунди. На тази възраст някои бебета вече стоят изправени и се придвижват, опирайки се на различни предмети. Възможно е да се закрепят за секунди и да правят по няколко крачки самостоятелно. Гледайте мъникът да е далече от опасни места - контакти, остри ръбове, шкафове, стъклени предмети и пр. и ги обезопасете. Любопитството да изследва и изучава непознати неща става все по-силно и вдъхновено от свободата, че може да контролира тялото си, детето се втурва смело напред. Желанието да изучава не се изчерпва само с пипане, дърпане или бутане. Като истински изследовател, бебчо иска да пробва и вкуса на предметите, затова често се случва да лапа, каквото намери. По-добре махнете всичко, което смятате, че може да го застраши. Детето може да се навежда по-лесно, защото движенията му вече са по-отработени и координирани - кляка, сяда, изправя се. Ръчичките му не спират - подрежда кубчета, поставя ги едно върху друго, пъха и изважда предмети и пр. Купете играчки, които се бутат или търкалят, за да упражнявате балансирането - големи колички или камиончета, меки топки и пр.

12 до 18 месеца

Бебето стъпва стабилно на двата си крака - трябва да сте подготвени за момента на прохождането. Танцувайте заедно под звуците на някоя забавна песничка. Така то се учи да пази равновесие, докато извършва по-бързи движения и същевременно развива усет, който му помага да координира едновременно няколко части от тялото си. Скрийте любимото мече в спалнята и го накарайте да го намери или поиграйте на гоненица. Ще се радва искрено, ако се закачате с него, затова заканете му се и извикайте „Ще те хвана". Купете мека топка (за целта надуваема плажна топка ще свърши идеална работа) и го накарайте да я рита към стената.

Мъникът най-вероятно вече се катери по мебелите. Затова никога не го изпускайте от поглед. Не се опитвайте да го спирате, защото катеренето е полезно за формирането мускулите на краката и ръцете. То е все още нестабилно, придържайте го добре! Ако се качва по стълби, хванете го добре под мишничките, но така че да не почувства натиск. След това го накарайте да слезе назад. Можете да купите и малка пластмасова пързалка или да потърсите място, където пособията са подходящи за тази възраст - обикновено в детските центрове или на площадките.

 18 до 24 месеца

Детето вече ходи уверено и съвсем скоро ще започне да тича. Купете играчки с подвижни колела - камиочета или колички, за да може детето да ги бута. Измисляйте игри, които да са свързани с регулирането на движенията и смяна на скоростта. Същевременно те трябва да бъдат забавни и интересни за детето. Не можете да се сетите?! Какво ще кажете за популярната игра „Замръзванка". Бъдете изобретателни! Вземете само идеята и не налагайте ограничения. Детето играе заради самата игра. То е все още твърде мъничко, за да изпитва удоволствие от спазването или нарушаването на правила. Да бъде победител не е негово желание. Искрено се радва, когато мама го гони или тати го закача. Всяка свободна минутка, прекарана с вашето съкровище, е незаменима. Затова играйте където и да се намирате - навън сред природата или у дома.

Използвайте своят опит и въображение, за да направите малкото по-независимо и самостоятелно. Ако излизате, помолете го само да си донесе обувките и якенцето. Точно тези ежедневни, рутинни неща, които вършим механично, могат да ни бъдат от голяма полза, стига да поискаме.

Развитието и усъвършенстването на двигателните умения са процеси, които изискват много грижи, всеотдайност и търпение от страна на родителите. Това не е никак лесно. Ето защо понякога се вслушваме в чужди съвети, търсим опора от близък човек или просто се доверяваме на собствения си усет. И независимо какво точно ни е провокирало, трябва да се ръководим от следното: упражненията са полезни за развитието на детето и оказват влияние не само върху физическото, но и върху психическото му здраве. Освен това, те могат да бъдат повод и за редица усмивки и закачки. А тези мигове са безценни, нали?

 

Автор: Милена Кожухарова

 

 

Сподели: