Раждане

Лидерите се познават в самото начало

или защо някои бебета се раждат седалищно

Лидерите се познават в самото начало

Бабите казват, че бебетата, родени с дупето напред, са лидери в живота. Преди да станат такива обаче, майките им минават през много препятствия. На първо място е чакането - бебето да се обърне до деня на раждането, следвано от неизвестността по какъв начин ще родят - естествен или секцио. Възможно ли е нормалното раждане, когато бебето не иска и не иска да се обърне, и как се случва това?

СТАТИСТИКА

Приблизително 4% от бебетата остават в седалищно предлежание до момента на раждането си. Този процент е значително по-голям при недоносените бебета и многоплодните бременности. Той е толкова по-голям, колкото е по-малък срока на бременността.

СЕДАЛИЩНО ПРЕДЛЕЖАНИЕ

Предлежащата част на плода е тази, която „пробива" пътя по родовия канал и тя първа ще се появи на белия свят. Главата на бебето е с най-голям диаметър от цялото тяло и именно с нейното раждане са свързани най-големите трудности при изгонването на бебето. След нейната поява, раждането на тялото, ръчичките и крачетата обикновенно протича лесно и почти неусетно за майката. Ето защо според лекарите най-благоприятното предлежание на плода е главичното - т.е. с главата надолу. Понякога обаче бебето заема напречно положение в матката или седалищно, т.е. с крачетата или дупето надолу. При седалищно предлежание бебето е с дупето надолу, като крачетата са изпънати нагоре по тялото или леко свити в коленете. При седалищно краково предлежание крачетата са под седалището, леко сгънати в коленете или с коленцата надолу.

ИЗБОРЪТ

Седалищното предлежание на бебето, при липса на други медицински показатели, не винаги е причина за вземане на решение за цезарово сечение. Гладкото протичане на раждането зависи много от опита и търпението на водещия раждането. Възрастните акушерки, с голям стаж зад гърба си, казват, че седалищното раждане не е екстремна ситуация, не се нуждае от излишно бързане и в повечето случаи протича почти по същия начин като при главичното, естествено когато не е придружено със съпътстващи фактори от страна на майката или здравословното състояние на бебето. Някои от подвидовете седалищно предлежание задължително се родоразрешават чрез цезарово сечение, тъй като при тях рискът от усложнения в хода на раждането е неоправдано висок. Недоносените бебета в седалищно предлежание също по правило се раждат чрез секцио, тъй като по-продължителното раждане излага на допълнителни рискове и без това незрелия и по-чувствителен мозък на бебето.

РАЖДАНЕТО

Раждането на бебе, разположено седалищно, може да протече без никакви особености, ако процесът тече както следва: родовата дейност е започнала в срок, т.е. между 37 и 42 г.с.; контракциите са редовни, стават по-чести, по-силни и по-дълги; шийката на матката се изглажда; разкритието се увеличава и състоянието на бебето остава добро в хода на цялото раждане.

Когато бебето се ражда с дупето напред, първо излизат крачетата, следвани от телцето и ръчичките. Главичката излиза последна.

СТАТИСТИКА

Седалищното раждане се среща по-често при двуплодна бременност. Когато се роди първото бебе, в корема на майката се освобождава много място и вторият близнак нерядко се завърта, дори и да е бил насочен с главата надолу. По този начин той се ражда седалищно.

Въпроси към специалиста:

Д-р Венета Стойкова

По-лесно ли се ражда седалищно, ако раждането е второ или следващо и коя е причината за това?

Да, защото след първото раждане родовите пътища са по-широки и това улеснява раждането на бебето, независимо дали е с главата или с дупето напред.

По-бавно ли е седалищното раждане от главичното?

По-бавно е. Предлежащото седалище е по-меко от главичката на бебето и по-слабо притиска маточната шийка, в резултат на което разкритието напредва по-бавно и спускането на плода през родовите пътища е по-продължително.

Седалищното предлежание на плода задължителна предпоставка ли е за епизиотомия?

Според класическото акушерство - да. Това води до по-бързо разширявне на родовите пътища и скъсява периода на изгонването на плода.

Автор: Десислава Христозова
Консултант: д-р Венета Стойкова, акушер-гинеколог, МЦ „Св.Димитър"; тел. 0898 40 88 72

 

Сподели: