Тя и Той

LIFE COACHING Да потренираме заедно ЩАСТЛИВ ЖИВОТ

Животът, който водим днес – повече от две хилядолетия след Христа, се оказва не толкова просто занимание. Или поне не толкова лесно за хората, които осъзнават, че това да живееш щастливо изисква концепция, правилна нагласа и не на последно място... тренир

LIFE COACHING Да потренираме заедно ЩАСТЛИВ ЖИВОТ

Със сигурност всеки човек поне веднъж в живота си  е самопризнавал:

 „Животът ми е провал."

 „Искам промяна, но не знам каква."

 „Ежедневието ми ме кара да се чувствам  като в лабиринт без изход."

 „Не се харесвам, а не знам какъв искам да бъда."

 „Съдбата ми изпраща един и същ вид неправилни партньори  и всеки път не знам какво да правя с тях."

„Чувствам се безпомощен родител."

 „Здрав/а съм, а чувствам тялото си изхабено."

„Не знам как трябва да изглеждам, за да се интегрирам в средата, която считам за пoдходяща за мен."

и т.н,

и т.н

Животът, който водим днес - повече от две хилядолетия след Христа, се оказва не толкова просто занимание. Или поне не толкова лесно за хората, които осъзнават, че това да живееш щастливо изисква концепция, правилна нагласа и не на последно място... тренировки. Тренировки под настоятелния доброжелателен поглед на личен life coach.

"Какво е Life Coaching?"

Най-точният отговор на този въпрос може да бъде даден от самите вас, след като проведете няколко сеанса, но все пак:

Life Coaching /в буквален превод Тренировка по живеене/ всъщност е разговор между клиент и „треньор".  Много хора го сравняват с  разговор с близък приятел, който първо  изслушва, а  после  задава проницателни въпроси, които помагат за отключването на ситуации, мисли и предизвикателства - неща, които да провокират развитието на клиента. Разликата е, че вероятността приятелят да даде пристрастен и необективен съвет е голяма, докато личният Life Coach  е напълно независим, безпристрастен и неосъждащ при преценката  и напътствията си.

Хората  са наясно, че за да бъдат най-добрите спортисти, които те могат да станат, им е необходим треньор, който да им партнира, да ги мотивира и да разгърне потенциала им за по-високи постижения. Life Coach-ът   също е треньор, само че при него фокусът  на „тренировките" е върху вашите добродетели, умения и постижения в живота. С две думи - ако искате по-добри спортни резултати, вземете си  спортен треньор, а ако искате по-добър живот, намерете си  Life Coach.

Клиентите са творчески, изобретателни и цялостно завършени личности, което означава, че отговорите на техните житейски предизвикателства са в тях самите. Ролята на Life Coach е да помогне тези отговори да излезнат навън, а след това да ги оформи в план или концепция, които ще доведат до цялостно подобряване на живота ви. Треньорът не осигурява всички отговори на въпросите, които имате! Мнението, което наистина е от значение, е вашето собствено.

Search Aquarius Coaching: Т Life Coaching  подобрява всяка сфера от живота и предлага всичко в името на позитивната промяна във вашите:  

*самочувствие и самоувереност

* планове за деня /преподреждане и организация на приоритетите ви/

* гардероб и външен вид

* здравето

* спорта

* интегрирация  в желаните вас социални и професионални кръгове

* износване, раждане, отглеждане и отношения с децата

* преодоляване на лични и обществени кризисни ситуации

* еко coaching -  как да живеете по-еклогично 

* life-style

* семеен и любовен живот.

За кого е подходящ Life Coaching?  

Както казахме - всеки клиент е творческа, изобретателна и завършена личност. Това означава, че треньорът и клиентът могат да изградят форма на партньорство, в което  съвместно да намират решения и възможности за справянето с предизвикателствата, пред които е изправен клиентът. Това изключва  погрешното схващане, че Life Coach е човек, който ви казва какво да правите с живота си, като намесващ се родител, приятел или служебен ръководител. 

Life Coaching разглежда настоящето и бъдещето, като рядко се връща към минали проблеми или обстоятелства, освен ако клиентът не чувства, че това би спомогнало за личния му прогрес. В този смисъл Life Coaching  е подходящ за хора, които смятат, че се нуждаят от мотивация, доверие и подкрепа,  за да насочат живота си  напред, в по-приятна и атрактивна посока.

Интересът на вашия треньор е концентриран единствено върху вас и благосъстоянието, към което се стремите.  Той не налага своите собствени чувства, мисли и мнения в отношенията си с вас. Клиентът, търсещ човек, който да му каже какво да прави, е по-добре да се обърне към съветник или консултант. Life Coaching e за хора, които искат да поемат отговорността за собствения си живот и да се сдобият с партньор, който ще ги подкрепя в техните стъпки към живота, който те искат.

Life Coaching е прекрасен начин за изграждане на трайни положителни промени в живота.

Как протича един Life Coaching сеанс?

Life Coaching сесията обикновено се провежда очи в очи с клиента, но в по-напреднал етап от партньорството треньор-трениран, при необходимост сеансът може да се проведе и по телефон. Първата сесия се предшества от кратък разговор с треньора за особеностите в живота ви. Прави се и разбор на работата, която искате да свършите заедно. Целта на първата среща е да ви накара да усетите за какъв „инструктор" става дума, както и да стане ясно дали можете  да работите  ефективно заедно.

Подготовка

В началото на сесията, треньорът пита за какво искате да говорите. Не е нужно предварително да се подготвяте за този разговор. Със сигурност това, което е най-важно за вас, изплува първо в съзнанието ви и сеансът стартира от тази точка.

Същинска част

По време на сеанс, обикновено 80-90% от времето говорите вие, а през останалите 10-20% говори треньорът ви. Той  е високо квалифициран в задаването на въпроси и правенето на отметки, които да ви помогнат да мислите по различен начин за нещата, да предизвика начинът ви на разсъждение и да спомогне за придвижването ви напред към целите ви. Life Coaching сесията е безопасно и сигурно място, на което можете да говорите за всичко без риск да бъдете съден или оценяван. Хората установяват бързо нещата, които ги теглят назад  в развитието им , като след това е много по-лесно да създадат план за справяне с тези проблеми и да продължат напред.

Най-общо заедно с личния си life coach следвате тези стъпки:

Стъпка 1. Правите разбор на елементите, които ви създават като личност:

- ангажименти и отговорности

- външен вид

- здравословно състояние

- професионална реализация

- професионални и лични контакти

- общуване на всички нива - семейство, приятели, колеги, съученици, дори непознати

- прекарване на свободното време - забавления, хоби, спорт

- други.

Стъпка 2. Решавате какъв искате да бъдете във всяка една сфера от живота.

Стъпка 3. Реализирате промяната! Ще откриете  най-силните ви качества, ще ги опаковате подходящо и ще  представите ПРЕД ВАС и ПРЕД СВЕТА  една подобрена ВАША ВЕРСИЯ!

От колко „тренировки" се нуждаете?

Всеки човек е уникален и личният опит при ползването на Life Coaching различава всеки клиент значително.  При повечето хора се налага реализирането на 6 - 8 сесии, които се провеждат ежеседмично, на  всеки две седмици или ежемесечно. Много от тях се наслаждават на качеството на живот, което постигат с помощта на Life Coaching и избират да продължат с посещенията при треньора си. Други откриват, че са направили достатъчно промени и са щастливи да продължат сами.

Редовните Life Coaching занимания  помагат да останем фокусирани върху нашето благоденствие и върху постигането на по-големи лични постижения, затова е хубаво Life Coaching  да заеме своето постоянно място в живота ви. Това ще означава че личното ви щастие наистина е от значение за вас.

 Life Coaching за майки

Най-често срещаните подтискащи емоции, които понякога постепенно, а друг път съвсем спонтанно се отключват в майката, са породени от неспособността й да организира времето между ежедневните си задължителни дейности, свързани с отглеждането на новороденото й бебе /думата задачи в случая натоварва с негативност/, спонтанно изникващите ангажменти и личните й потребности. С помощта на личен треньор, жената намира подкрепа и помощ в успешното менажиране на живота си  през първите месеци и години от живота на детето й. Открива начин, по който да отдели нужното внимание за себе си - за физическите и духовните си нужди, без да има чувството, че  ощетява децата си от внимание и майчина грижа. И обратното - грижи се пълноценно и с усмивка за рожбите си, без това да води до усещане за вътрешно и външно занемаряване и понижено самочувствие. Истинско изкуство, но напълно постижимо със съвети и подкрепа от профеионалист! И с тренировки, разбира се!

 Life Coaching  при възпитанието на децата

Умението да общуваш пълноценно с детето си, като това общуване във всеки миг го обогатява и изгражда като личност - това е успешното възпитание. Списъците с „ДА" и „НЕ" натоварват и насаждат неудовлетворност и при възрастните, и при децата. Наложените „твърди правила" и разбирания за „парвилно" и „неправилно" често пъти подтискат потенциала на родителите да проявят творчески подход при възпитанието, а също така ограничават възприемането на света, откриването на закономерности и любопитството към живота у децата, като цяло. Но пък без план и с добре манипулиращ наследник нервите често не издържат и усещането, че губим котрол не само над живота на децата, но покрай тях и над своя живот задушава мечтите ни за „перфектно родителство и приятелски отношения с децата"... Всеки човек може сам да управлява и подрежда живота си, без да развива прекалена зависимост към това „да контролира всичко". Всеки родител носи в себе си спообността да разкодира ункалния код у децата си, с помощта на което да ги отглежда по начин, полезен и за двете страни - без паника, без нерви и без чувство на безпомощност спрямо поведението им. Преумората и рязката промяна на бита, обаче, често пъти пречат да развием този потенциал. Личният  Life Coach  е насреща точно за такава ситуация...

Автор: Ирина Сарачинова, Life Coach

 

 

Сподели: