Здраве и красота

Липосукция. Това ли е решението?

Четири-пет сантиметра от талията - или дори повече - ето тази мисъл се блъска в главата на почти всяка съвременна жена.

Липосукция. Това ли е решението?

Тук тя си прави компания с още много други (най-често налудничави) мисли за външния вид, красотата и, в крайна сметка - прелъстяването... Защото жената, която е обичана у дома - и обича, надали ще обърне живота си в болезнен конкурс за красота, в който короната се взима само след неприятната операция, наречена липосукция. Рррр, как звучи само!

Да отслабнем е сложно. Когато мислят за отслабването, повечето от нас изобщо не отчитат един прост медицински факт. А именно, че размерът на талията, формата на бедрата и гърдите, зависят не само от начина на живот и правилата на хранене, но и от... гена. Ето защо понякога е толкова трудно да се овенчаем с короната за красота след куп безрадостни диети, скъпи таблетки, робско въртене на колелото във фитнеса и дори след... липосукцията.

Що за съвременна из*ъзия! - с право ще се възмути баба ви.

Да видим: липосукция произхожда от латинското lipos - мазнина и suction - изсмукване. Не е за вярване, но първата такава процедура е направена през... 1921 година. От началото на 21 в. вече се прави и безкръвна липосукция, която се извършва с патентован ултразвуков апарат. Днес процедурата се провежда от лекар амбулаторно, след консултация и първична диагностика за състоянието на организма. След една процедура обемът на мастните клетки се намалява до 500 мл. С други думи - 2-4 см от обиколката на талията (в главата ви).

Най-ефективно чрез ултразвуковата липосукция се повлияват коремът, външните страни на бедрата и гърбът. Според съответните специалисти, този вид липосукция не остава следи и белези, не разрушава съседните тъкани, не засяга нервните окончания, кръвоносните и лимфните съдове.

Апаратът, с помощта на ултразвука, пука клетъчната мембрана на мастните клетки. Те попадат в междуклетъчната течност, откъдето по кръвоносната и лимфната система достигат до черния дроб, който по естествен начин ги преработва.

И тук започва забавната част: кой според същите специалисти е най-добрият пациент/клиент за липо-нещото: „Добрият кандидат има реалистична представа за това какви резултати може да постигне чрез липосукция." (Тоест - онзи, който не очаква много.) "Добри кандидати за липосукция са възрастни индивиди със средно тегло, с отклонение от идеалната за тях телесна маса не повече от 30%, със стегната, еластична кожа и добър мускулен тонус." (Най-вече - жени, които иначе изглеждат фантастично, но след фризьора, маникюра, коламаската и пробната в МОЛ-а няма за какво да мрънкат, та се хващат за... сърцето/дупето/брадичката/коремчето).

Липосукцията може да се окаже ЛОША ИДЕЯ за хора, страдащи от някои заболявания като диабет, сърдечни и белодробни болести, лошо кръвообращение, или предишна операция на мястото, където трябва да се извърши процедурата.

И понеже дори след като прочетат това, някои от вас все пак ще се озоват (някакси) в кабинета на въпросния специалист, ето още няколко думи.

Бъдете откровени с хирурга - споделете точно какво очаквате и изисквайте същото от него - честно да ви обясни рисковете и възможните резултати.

„При настинка или инфекция, и особено кожна инфекция, вашата липосукция ще бъде отложена".

Класическата липосукция се прави с местна упойка, като може да се комбинира с венозно преливане на успокоителни. За по-мащабни манипулации може да се извърши с епидурална анестезия. Много пациенти предпочитат пълната упойка, особено когато се премахват повече мазнини. (Ще ги срещнете с откровеното „сланинки" по форумите). Времетраенето на липосукцията зависи от областите по тялото, които ще се работят, количеството мазнина, която ще се изтегли, вида на упойката и техниката.

Липосукцията е сравнително безопасна, но с едно наум. Защото никога няма пълни гаранции, а всяка операция крие риск. Той се увеличава, когато се обработват по-големи участъци на тялото. Възможни са: инфекция, трудно заздравяване, попадане на мастни клетка в белия дроб, разраняване на тъканта, засягане на важни органи и нерви, реакция към лекарствата.

„При операцията се правят разрези в или близо до зоната, за да се вмъкнат през тях канюли. Мастните депа се освобождават с върха на канюлата (тръбичка, куха игла, вкарвана чрез водач в телесна кухина или кръвоносен съд) и се засмукват с вакуум или мощен всмуквателен уред. При някои алтернативни методи за ръчно освобождаване на депата се използват спринцовки, прикрепени към канюлата".

След операцията не е весело. Освен ако обичате усещането, че някаква течност изтича от отворите по кожата ви, ако обожавате да носите бандажи и да приемате антибиотици. Последните ще са нужни, за да се пазите от инфекции.

Твърдят, че с новите техники се намалява значително следоперативния дискомфорт. Болката, подуването, отоците и втвърдяванията обаче не са елиминирани. Ще са нужни няколко седмици, преди да се възстановите напълно и да се върнете към предишния си живот.

 „Хомеопатичният препарат Arnica намалява чувствително получените отоци и насинявания, спомага за по-бързото следоперативно възстановяване".

 Специалистите ще ви посъветват да се раздвижите веднага, щом можете, за да се избегне подуване и да се попречи за образуването на съсиреци. При класическата липосукция (за разлика от ултразвуковата) шевовете ще се премахнат от 7 до 10 дни или ще се резорбират сами, ако са от този тип. Както и при другите операции, поне месец ще трябва да се пазите от физическа активност. За жените със слугини/ баби/ големи дъщери това е ок, но какво правят останалите?

„На вниманието на оптимистите: възможно е някои от подутините от липосукцията да останат повече от 6 месеца".

 „Ако имате необичайни сипмптоми между визитите при вашия хирург - например обилно кръвотечение или внезапна силна болка, или нещо друго, което ви притесни, веднага се свържете с него".

Крайният резултат от цялата галимация ще видите след месец, най-често два, когато подуването и отоците са почти изчезнали. Нов външен вид се смята, че ще имате едва след 3 месеца.

"Ще установите, че се чувствате и изглеждате много добре, дрехите ще ви стоят по по-привлекателен начин. Със здравословно хранене, спазване на приличен режим и редовна физическа активност, ще постигнете хубава фигура, в която да се чувствате прекрасно" - така завършва рекламната брошурка, но не очаквайте точно такъв да е краят на тази статия. Защото, като хора с добра фантазия и здраво възпитание, ние се сещаме за поне 5 по-добри начина за прекарване на времето от липосукцията. И поне 15 - за привличане и задържане на мъжкото внимание и обич.

„Сметката, моля! Липосукция, липоскулптура: 1 500 - 4 000 лв.; Липосукция на двойна брадичка - 1 000 лв".

Автор: Надя Йончева

 

Сподели: