Родителска практика

Лятна занималня

Лятото ни предоставя много възможности за забавления и развлечения. Как да оползотворим времето на детето, за да съчетаем приятното с полезното? Тук на помощ идват летните занимални.

Лятна занималня

Лятната занималня е възможност да съчетаете полезното с приятното. Докато детето се забавлява, то ще научи нови полезни неща!

Лятото ни предоставя много възможности за забавления и развлечения. Как да оползотворим времето на детето, за да съчетаем приятното с полезното? Тук на помощ идват летните занимални.

Един от безспорно наболелите проблеми през последните няколко години е ограниченият брой детски градини и ясли не само в София, но и в цялата страна. През лятото, обаче този недостиг става още по-осезателен, когато детските заведения и училища затварят за известно време врати за ваканционните месеци или сформират сборни възрастови групи, а децата са примамени от улицата и уличната среда с всички нейни плюсове (игра с връстници навън) и минуси (престъпност и нежелателни влияния върху възпитанието). Така през юни, юли или август родителите се изправят пред тревожния въпрос: "Кой ще се грижи за детето ми, докато аз съм на работа?".

Не се отчайвайте! За всеки проблем си има решение. Ето и нашите предложения:

Детски клуб "Моето гардже"

 Занималнята подава ръка на всички родители и техните деца на възраст от 1 до 12 години и стартира лятна занималня от 15 юни до 15 септември. През този период всяко дете ще се забавлява на воля, ще намери нови приятели, ще участва в различни игри, но същевременно ще има възможност да бъде част и от груповите занятия, които организира Центърът. В рамките на лятната занималня стартират три школи: по английски език, танци (класически и модерен балет), рисуване и приложни изкуства.

Курсовете по английски език се провеждат два пъти седмично, на групи, разделени по възрастов признак и според нивото на владеене на езика: І група (3-4 г.), ІІ група (5-7 г.), ІІІ група (8-10 г.) и ІV група (11-12 г.). Ще се използват методика и нагледни материали на British Council, подходящи за детската възраст. Музиката и песните, рисунката и образите, видео изображенията и ролевите игри ще са материалите и методите, които ще залегнат в програмата.

Акцент в лятната занималня на клуб "Моето гардже" са и творческите занимания, водени от дипломиран от Националната Художествена Академия специалист. Школата ще включва изключително широка палитра от дейности, развиващи въображението и фината моторика на децата - рисуване, оцветяване, изрязване и лепене, апликиране, игри с пластелин и глина, тъкане, нанизи и гердани от различни предмети, изработка на: макети, кукли и декори за куклен театър, бижута от сушени храни, предмети от естествени материали (клонки, листа, камъчета и т. н.), рисунки със спрей, батик за деца, строители от сладоледени клечки, рисунки-стъклопис, литография, декоративни фигурки и много други. 

Смените са полудневни (9.00 - 13.00 ч. и 14.00 - 18.00 ч.) и целодневни (9.00 - 18.00 ч.) Лятното работно време на клуба се удължава и ще бъде от 9.00 - 21.00 ч. Има възможност за целодневни карти в рамките на целия работен ден на заведението, както и за осигуряване на обяд и следобедна закуска. Таксата е в размер на 50 лв. седмично. Съществува възможност за заплащане за смяна: дневна или полудневна. Записалите се в лятната занималня получават членски карти, които им осигуряват редица преимущества: отстъпки, безплатни участия на родителите в редовните беседи с водещи психолози по наболели теми за възпитанието и отглеждането на децата, безплатни участия на записаните деца в сезонните и регулярните детски програми и театри.

50% отстъпка ползва всяко второ/ трето дете от семейството.

Занималнята се намира в гр. София на ул. „Горски пътник" 48.

Лятна занималня „Мери Гранд"  - София

 В нея се работи с деца между 5 и 12 години. Заниманията с тях се провеждат всеки ден от понеделник до петък от 8.00 до 18.00 ч. (целодневна занималня) или от 8.00 до 12.30 ч. (полудневна занималня).

Те включват изучаване на английски език, посещение на културно мероприятие

(изложби, театрални постановки, разходка в парка), изобразително изкуство (моделиране, апликиране, рисуване), литературни занимания или беседи (четене на приказки, участие в театрални постановки, педагогически игри за развитие на интелекта и социалните умения), танци (балет, йога, Pilates и др. по желание на децата), свободно избираеми игри или почивка. В програмата са предвидени посещение на зоологическа градина и пикник в планината.

През лятото децата взимат участие в художествен проект "Кой нарисува тази дъга?", в който всяка седмица се излъчва победител. Той получава един безплатен ден занимания в Центъра, както и много други поощрителни награди.

За децата в занималня "Мери Гранд" се грижи екип от специалисти: детски педагог, социален педагог, педиатър, логопед, психолог.

Полудневната занималня е на цена от 6 лв., а целодневната - 9 лв.

Занималнята се намира в столичния квартал "Света Троица", на пл. "Преображение", ТЦ Илинден, ет. 3.

Детски кът в кино „Арена" - Запад /София/

 Друго място, на което можете да се отдадете на летни забавления, заедно с децата, е детският кът в кино „Арена" - Запад или в Младост, в зависимост от района, в който живеете.

В просторния детски кът ще срещнете много възможности за игри: зала, оборудвана с всички съоръжения, подходящи за игра (пързалки, катерушки, басейн с топки, надуваем батут, къщички и др.), за малките художници - кът за рисуване (салфетна техника, мраморни бои, рисуване върху стъкло, гипсови фигурки, декоративни шишета и др.), кът сръчни ръчички (занимания с конструктори) и детска библиотека.

Специално внимание се отделя и на най-малките. Най-новото в къта за мъниците е „Добре дошли, бебешори"  - за деца до 3 години. Всеки делничен ден от 11.00 до 12.30 ч. детският кът организира бебешка игра. Бебешорите имат право на придружител. Предвиждат се отстъпки за групови посещения.

Детският щанд е пълен с весели играчки, вкусни изненади, интересни книжки и детски филми, цветни балони и парти аксесоари за  весели купони.

Има и кът , създаден специално за тържествата на малките палавници. Там те могат да отпразнуват рожден или имен ден или да станат част от други вълнуващи и незабравими моменти.

На голямата сцена се разиграват театрални постановки, правят се промоции на детски филми, карнавали и други забавления за малчуганите.

2 часа игра и театрално представление (танци) струват 8 лв.

Програма на Детските кътове:

Арена Запад

Вторник и четвъртък (18-20ч.)- танци (модерни,народни,латино,балет)

Сряда и петък (18-20ч.) - куклен театър (петък с участие  и на децата)

Арена Младост

Вторник и четвъртък (18-20ч.)- куклен театър (четвъртък с участие  и на децата)

Сряда и петък (18-20ч.) - танци (модерни,народни,латино,балет)

 Арена Младост

Само през юли „ Да играем на театър" с двойно ваканционно настроение всеки вторник и четвъртък в приказките:

10 юли - Снежанка

12 юли- Котаракът в чизми

17 юли - Червената шапчица

19 юли - Спящата красавица

24 юли- Трите прасенца

26 юли- Приказна виелица

Арена Запад

11 юли- Трите прасенца

13 юли - Спящата красавица

18 юли- Дядо и ряпа

20 юли- Пепеляшка

25 юли- Котаракът в чизми

27 юли- Червената шапчица

Детски клуб „Алиса" - Варна

Клубът предлага целогодишна занималня за деца от различни възрасти и с разнородни интереси. За малките варненчета са предвидени вълнуващи моменти, всекидневни разходки в Морската градина, игри и занимания. Допълнителни дейности се провеждат по английски език, изобразително изкуство и музика.

Дните за отмора са и време, в което малчуганите научават много и интересни неща в различни области. Предвидени са: посещение на Аквариума, на различни музеи, изработване на колекция от различни видове мидички и охлювчета (с наименованията), конкурс за детска рисунка на тема "Морско дъно",

детско парти със забавни игри и карнавални костюми, рисуване на илюстрация от любима приказка, драматизиране на избрана от децата приказка, изработване на табло "Стара Варна" със снимки от известни места и сгради и информация за тях, посещение на "Аквапарк" Златни пясъци, четене на задължителната литература от списъците с препоръчителна литература и др. Заниманията през лятото са целодневни и полудневни, на цена от 6 лв.

Детски клуб „Алиса" - Варна се намира на ул."Михаил Колони" 8, етаж 1, апартамент 1.

Както виждате, изборът на летни занимания е много голям! А всъщност, това е само малка част от неизчерпаемия списък с възможности. Кой тип занималня ще изберете зависи от личните ви предпочитания. Важното е да се радвате на лятото от сърце!

 

 Автор: Наталия Градинарова

 

 

Сподели: