Lifestyle

ЛЯТНАТА ЕКИПИРОВКА НА БЕБЕТО

СТРАТЕГИЧЕСКО ПЛАНИРАНЕ

ЛЯТНАТА ЕКИПИРОВКА НА БЕБЕТО

След дългата сива зима, преляла неусетно в дъждовна хладна пролет, лятото най-сетне се подава неуверено на хоризонта. Съвсем скоро дългите слънчеви дни на плажа и горещите нощи ще са реалност, а не просто блян. Затова не чакайте в бездействие лятното възцаряване на Краля Слънце по нашите земи и се подгответе отрано... Говоря ви от опит!

Добрата подготовка за лятото се оказва изключително важна за родителите на малчуганите и е по-добре да я направим навреме, вместо в последния момент преди заминаването на ранна почивка на море или планина през юни (когато е по-подходящо с оглед по-поносимите температури). Така хем ще намалим стреса от пазаруването в последния момент, хем шансовете да пропуснем нещо важно са по-малки (да купим нещо съвсем излишно също), а не на последно място разпределяме и разходите във времето.

Все пак кой иска да се озове на еко почивка с бебе и да се окаже, че единственото място, откъдето може да се закупи подходящ лосион против комари, е на 30 км, часът минава 22, а комарите вече изнасят концерт на моравата пред къщата. Така де, казах, че говоря от опит... Същият този опит е доказал, че изпитаният стар метод със съставянето на списък остава идеалният начин да овладеем положението. И така, след известна саморедакция и задраскване на „глезотии" списъкът с нужната екипировка доби следния вид:

 

Облекло: Няма как да не повторя златното правило - обличайте детето с толкова дрехи, с колкото сте облечени самите вие. Залагайте на естествени материи, които ще предпазят бебчо от прегряване и изпотяване. Винаги носете със себе си и лека връхна дрешка, която да облечете на по-сенчести места или ако внезапно задуха вятър.

Шапка: Желателно е да се усетим навреме кога да сменим плътната шапка от трико, която така добре пази ушите и челцето на детето през пролетта, с по-тънка памучна. Има изобилие на „дамски" и „мъжки" модели, но важното за лятото е да подберете шапка от чист памук с по-широка периферия. Памукът не запарва главичката на детето, а козирката изпълнява едновременно ролята на слънчеви очила и пази бузките от силните слънчеви лъчи. Пак опитът ми е показал, че моделите за най-малките с връзки под гушката не са особено любими на децата и най-често се озовават на алеята в парка, а не където им е мястото - на главата.

Шише с вода: Задължителен елемент от лятната екипировка на всяко мъниче навсякъде и по всяко време. Ако бебето ви все още е на кърма, в жегите му давайте по-често да суче, a ако вече пие и вода - предлагайте му, без да чакате детето само да поиска или чак когато забележите симптоми на дехидратация (зачервена и гореща кожа, изнервено поведение, изпотяване, учестено дишане).

Слънцезащитен крем с висок защитен фактор: „Плажуването" на малки бебета под 6-месечна възраст като цяло не е добра идея. Тяхната кожа е изключително нежна и чувствителна, температурата на телцата им лесно се повлиява от различни външни фактори. Все пак удоволствието бебчо да поиграе в градината или на пясъка, да поплиска в бебешкото басейнче (под задължителен родителски контрол!) или да топне крачета в морето е незаменимо. Именно за тези моменти използвайте слънцезащитни продукти, подходящи за бебета и деца, и то с висок защитен фактор (минимум 15). На пазара има  голям избор - ако имате възможност, заложете на качествени био продукти, за да избегнете евентуални алергични реакции. Ако детето е с по-светла кожа, мажете го и преди по-дългите разходки навън. Действието на тези препарати се разгръща след нанасянето им, така че ги нанасяйте 20-30 мин преди излизане.

Лосионът против комари и други насекоми: абсолютно задължителен! Най-подходящо е да го купите от аптеките, не използвайте препарати за възрастни върху бебета и малки деца. Подберете хипоалергичен лосион под формата на рол-он (спрейовете понякога плашат мъниците, а и може да пръснете не точно където искате), залагайте на качествените продукти. Много от предлаганите препарати отблъскват освен комарите и други опасни насекоми като оси, пчели и кърлежи и са добър избор.

Препарат след ухапване: Ако все пак някоя „гад" е успяла да ухапе рожбата ви, може да третирате мястото с някои от препаратите за целта, предлагани в аптеките. Купете природен или лекарствен такъв, който е специално предназначен за деца. Някои етерични масла също са много ефективни, но употребата им е по-уместна при по-големите деца отново с оглед избягването на алергични прояви.

Борба с комарите в затворени помещения: Много подходящо решение за най-малките бебета, както и при пътуване, са преносимите машинки против комари, които работят с ултразвук, прогонващ насекомите (действат само върху тях, не се притеснявайте).

Аксесоари за количката: Няма как да отмина приспособлението с чудното име „комарник" (с това ще изчерпя темата с комарите, защото, мислейки за тях, започнах да се чудя искам ли да идва лятото изобщо). Проверете още в магазина дали мрежата, е подходяща за вашата количка и остават ли пролуки някъде. Някои бебета не я толерират изобщо, подгответе се и за такива реакции.

На второ място идва чадърчето за количка. Преценете дали ви трябва според модела количка и възрастта на детето. Също така разгледайте как точно се закача и пасва ли на вашето „превозно средство". На мен лично ми свърши работа само за последната лятна сгъваема лятна количка, която ползвахме във финалната фаза на „возене".

В колата: Сенници за страничните задни прозорци. Особено важни при дълго пътуване. Ще ви служат дълги години. Подберете такива, които покриват цялото стъкло и едновременно с това не затъмняват изцяло, а дават възможност на детето да вижда какво се случва навън.

Във водата:  За да топнете мъника в басейна или морето без допълнителни изненади за околните и стрес за вас, му купете специални непромокаеми бански за плуване, с които елиминирате опасността от изтичане. Предлагат се в няколко различни размера в зависимост от възрастта и теглото на детето.

Надуваеми пояси за ръце, за кръста и спасителни жилетки за най-малките: Купувайте само такива, подходящи за възрастта на вашето дете, и ги използвайте единствено под пряко родителско наблюдение!

Навсякъде: Усмивката - не забравяйте най-важния, най-красивия и леснодостъпен „аксесоар" за лятото. Подходящ за носене от малки и от големи, препоръчва се да влезе в употреба още през пролетта.

Автор: Теодора Атанасова

 

 

Сподели: