Тя и Той

Любовта (не) се купува с пари

Как финансовата криза оказва влияние върху отношенията в двойката и какво можем да направим, за да спасим любовта, връзката, а и финансите си

Любовта (не) се купува с пари

Финансовите затруднения в брака, като несигурност на доходите, безработица и непосилна кредитна тежест, рано или късно се отразяват и на отношенията в двойката, независимо колко безоблачни и изпълнени с любов и разбирателство са били до този момент те. Ако не говорите помежду си по тази трудна тема, ако имате обичая да си „заравяте главата в пясъка" при всеки проблем или неяснота от парично естество, вие обричате връзката си на бавна, мъчителна и сигурна смърт. Да не говорим пък, че с този подход и финансите ви няма да видят нищо добро. Но спокойно, предлагаме ви бърз и ефективен план за действие от няколко стъпки. Любов по време на криза - възможно ли е? Разбира се! Ето как.

Говорете, говорете, говорете!

Но не с обвинения и самосъжаления, а открито и конструктивно. Две глави заедно ще измислят по-добре начин за справяне с тежката финансова ситуация. Ще обсъдят причините, довели до нея, както и най-уместните мерки, които трябва да се вземат. В началото ще е много трудно - както признаването на проблема, така и предприемането на стъпки. Трудните времена обаче могат да сближат и направят хората по-силни. Най-важното от всичко сега е да бъдете екип!

Бъдете откровени!

Споделете открито всички свои притеснения и очаквания. Бъдете искрени в обещанията и „диагностицирането" на проблемите. Очертайте своите лични приемливи граници на ограничения и компромиси и изслушайте внимателно партньора си за неговите. Не пазете тайни от него по отношение на спонтанни неразумни харчове. Признат грях, половин грях!

Бъдете реалисти!

Направете списък със задължителните си разходи, както и с онези, които могат да претърпят известни съкращения. Приоритетите за различните хора обаче са различни, така че тук формули няма. Ако в някои семейства без особен проблем могат да се премахнат разходите за кабелна телевизия, да се ограничи използването на автомобила или да се намалят телефонните и интернет планове, за други това води до изключителен стрес и напрежение, които се отразяват особено зле на отношенията. При всички случаи обаче имате графа „лукс", която може да бъде значително редуцирана или за известно време дори задраскана. Ще се изненадате колко чувствително може да се подобрят нещата само ако се откажете от вечерите навън и семейните почивки, например.

Потърсете помощ!

Не позволявайте на гордостта и егото ви да вземат връх над ситуацията. При семейните отношения, особено когато има и деца, човек трябва да е обективен и да търси подкрепа, където и от когото може. Поинтересувайте се дали отговаряте на задължителните бюрократични изисквания за получаване на социални помощи, добавки за отопление, за отглеждане на децата, за лекарства и др. Ако сте останали временно безработни, подайте документи за вписване в бюрото по труда. Освен парични помощи спрямо последно получаваните от вас месечни доходи ще получите консултация и помощ при намирането на нова работа, а при нужда - и психологическа подкрепа. Ако имате апартамент на кредит или други банкови заеми, които на този етап сте в невъзможност да продължите да изплащате, направете си среща със своя кредитен консултант или с адвокат, който да ви посъветва какво да предприемете по допълнително разсрочване или отлагане  на вноските.

Успехът обича смелите.

Някои решения безспорно са трудни, но когато се осмелиш да направиш крачката, се оказва, че си на пътя към излизане от кризата. Ако става възпрос за проблеми, свързани с безработицата, помислете сериозно за преместване в по-благоприятен за намиране на работа град или дори друга държава. А какво ще кажете за продължаване на образованието, езиков курс или допълнителна квалификационна степен, която би ви отворила нови възможности? Можете да приемете за известен период и някаква временна работа, която макар и нископлатена и далеч под квалификацията ви, ще ви даде някаква относителна сигурност и спокойствие. Или пък отдавна имате добра идея за малък семеен бизнес - може би сега е моментът да направите нещо по въпроса?

Намалете стреса

Със сигурност, дори и да не го признавате, при наличие на финансови проблеми стресът е неминуем. Намерете своите начини да разпускате, които са ефективни и за двама ви и в същото време - по разбираеми причини не много скъпи. Свикнете да разглеждате културния афиш на вашия град и да откривате безплатни или срещу минимална сума забавления. Изложби, концерти на открито, различни фестивали, отворени кино прожекции, дегустации и др. Организирайте си с приятели бой със снежни топки, отидете да поплувате в някой закрит басейн, вземете си забавен филм и пакет пуканки и си организирайте кино вечер у дома... Съществуват толкова много и най-разнообразни начини за развлечения, които нямат да опразнят джоба ви и в същото време - ще пречистят ума и душата ви от тягосните мисли и настроения.

Не се отчайвайте!

И не се опитвайте също така да избягате от проблемите, като се отдадете на измамната утеха на пороците: преяждане, алкохол, хазарт, наркотици, безсъние, безкрайни купони и т. н. Не забравяйте колко важно е, особено в тези тежки времена, да сте здрави, в отлична кондиция и будно съзнание, за да можете да спасите финансите, бъдещето си и любовта. От друга страна - да се надяваш на чудото не е особено ефективна стратегия, когато става въпрос за пари!

 

Автор: Весела Захариева

 

 

Сподели: