Бременност

Люто, кисело и солено през бременността

Обикновено бременността е период, в който подправките нямат място - дали защото бъдещата майка не ги понася, или лекарите съветват да не се прекалява с пикантните храни, но често те се изключват от менюто.

Люто, кисело и солено през бременността

Все пак не е честно да набеждаваме всички подправки като „лоши" за този период.

Доказано е, че прекалено солените ястия или тези с лют червен пипер, люто къри не са подходящи за бременните жени, но огромното разнообразие от зелени подправки са изключително полезни и някои от тях подпомагат храносмилането, други успокояват стомаха, а трети повишават жизнения тонус.

Важно!

* Предпочитайте подправките, които са минали термична обработка;

* Не употребявайте готови смески подправки, тъй като те съдържат много сол;

* Не забравяйте, че сушените подправки са много по-концетрирани от тези в свеж вид.

Магданоз
 Не се препоръчва неговата консумация през първия триместър, тъй като предизвиква съкращаване на мускулатурата. Във втория и третия триместър може да се добавя към салатите и ястията, но в умерени количества. Известно е, че магданозът засилва притока на мляко след раждането.

Копър
 Той е богат на витамини и микроелементи като желязо, които са необходими на бъдещата майка. Но и с него не трябва да се прекалява, тъй като съкращава мускулатурата. Копърът е подходящ за периода след раждане, подпомага лактацията и успокоява коликите при бебето.

Кимион
 Подправката засилва апетита, премахва образуването на газове и подобрява работата на бъбреците. Според Аюрведа отварата от кимион предотвратява гаденето в началото на бременността, а след раждането засилва лактацията.

Дафинов лист
Дафиновият лист е подправка, която, ако се използва в големи количества, предизвиква съкращаване мускулатурата на матката. Специалистите препоръчват да се избягва по време на бременността.

Куркума
 Индийките вярват, че ако бременната жена консумира редовно куркума, бебето й ще се роди с прекрасна лъскава кожа. Куркумата е природен аналгетик, но все пак трябва да се внимава, тъй като има отводняващ ефект.

Джинджифил
 Настойка от корен джинджифил е добро средство срещу сутрешно гадене в първи триместър. Освен това джинджифилът подобрява храносмилането, извежда токсините от организма, засилва имунитета и се бори ефективно с настинките.

Кориандър
 Тази подправка ободрява, премахва киселините в стомаха и храносмилането и има лек отводняващ ефект. Кориандърът действа прекрасно срещу умората при бременните жени.

Канела
 Употребата на канела по време на бременност е противопоказна заради негативното й действие върху матката. Специалистите дори съветват да се избягва козметика със съдържание на канела.

Черен пипер
 Ароматната подправка тонизира, подобрява храносмилането и дори се бори успешно с излишното тегло. Все пак черният пипер не се препоръчва на бременни с язва или гастрит.

Чесън
 С него също трябва да се внимава, тъй като предизвиква контракции на матката.

Автор: Десислава Христозова
Консултант: д-р Любомир Дамянов, председател на УС на Асоциацията на българските гинеколози, тел. 0888 921 924

 

 

Сподели: